Spad 51C1, 1:72 Legato

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Spad 51C1, 1:72 Legato

Postprzez bonhart » wtorek, 16 października 2012, 18:14

Postanowiłem skleić swojego pierwszego dwupłatowca. Wybrałem coś prostego z czym mam zamiar się w miarę szybko uporać.

Oto mój wybraniec
Obrazek

Inbox modelu można zobaczyć tutaj:http://www.findmodelkit.com/content/spad-51c1-what-if

Zrobiłem pierwszą przymiarkę i trafiłem na pierwszą zagwostkę. Jaką pozycję w stosunku do bryły samolotu powinien mieć fotel pilota? Czy tak jak widać na zdjęciu poniżej jest ok?

Obrazek

Mam też drugie pytanie: czy istnieje jakiś prosty sposób na wykonanie malowania takiego jak na pudełku? Będę wdzięczny za podpowiedź.
Moja szafa - część już zaczęta, a reszta czeka na swoją kolej.
Moje boje z materią wszelaką
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
bonhart

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Spad 51C1, 1:72 Legato

Postprzez Mac Eyka » środa, 17 października 2012, 09:50

bonhart napisał(a):Wybrałem coś prostego z czym mam zamiar się w miarę szybko uporać.

Życzę ci powodzenia. Choć model Legato (Az Model) do prostych nie należy.
Ja się przy nim poddałem. Wyposażenie kabiny czy sklejenie kabiny to pikuś przy tym jak będziesz chciał dopasować płaty.
Masakra, nic do siebie nie pasuje.
Z pozdrowieniami Samozwańczy Prezes Gildii Kręcących się Śmigiełek Maciek Poniatowski

ObrazekObrazekObrazekObrazek
Mac Eyka

Zimna Wojna 2

Postprzez Jaho63 » środa, 17 października 2012, 10:19

Sprawdź pocztę.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Grzegorz2107 » środa, 17 października 2012, 10:52

: czy istnieje jakiś prosty sposób na wykonanie malowania takiego jak na pudełku? Będę wdzięczny za podpowiedź

Czemu taki "What if"? Jest tyle fajnych, autentycznych malowań, również polskich...
Grzegorz2107

Postprzez GrzeM » środa, 17 października 2012, 11:49

Samolot fajny, ale dlaczego piszesz o nim "coś prostego"???

Z prostych dwupłatów polecałbym jakiegoś wielkowojennego Nieuporta (Eduard, Roden), Gladiatora Matchboxa/Revella, albo I-15. Na pewno nie tego Spada!

No i też się dziwię, że robisz takiego nieistniejącego Chińczyka. Można Polaka, a jeśli koniecznie ma być w ciapki, to jest fajny Hiszpan.
GrzeM

Postprzez buda » środa, 17 października 2012, 12:38

Těším se na stavbu. Sám mám rozestavěno, ale je to dost náročné. Nějaké podklady a foto jsou v časopisech Avions 104 (SSSR),119,120,122
buda

Postprzez bonhart » środa, 17 października 2012, 14:33

Mac Eyka napisał(a):Życzę ci powodzenia. Choć model Legato (Az Model) do prostych nie należy.
Ja się przy nim poddałem. Wyposażenie kabiny czy sklejenie kabiny to pikuś przy tym jak będziesz chciał dopasować płaty.
Masakra, nic do siebie nie pasuje.

A miało być tak pięknie. Wybrałem model z małą ilością elementów, żeby szybko i sprawnie go skończyć. To co napisałeś raczej nie nastraja optymistycznie ale zacisnę zęby i będę z nim walczył do końca. Może zaraz po ukończeniu wykona swój pierwszy i ostatni lot w kierunku kosza ale jakieś doświadczenie zostanie :)

GrzeM napisał(a):Samolot fajny, ale dlaczego piszesz o nim "coś prostego"???

Bo mało części? :mrgreen: bo to mój pierwszy dwupłatowiec, a w ogóle drugi samolot? :mrgreen: Chciałem zrobić sobie lekkie wprowadzenie w samoloty i niefortunnie wybrałem właśnie jego :?

GrzeM napisał(a):Z prostych dwupłatów polecałbym jakiegoś wielkowojennego Nieuporta (Eduard, Roden), Gladiatora Matchboxa/Revella, albo I-15.

Będę o tym pamiętał i jak ten SPAD da mi ostro w kość to kupię sobie jeden z tych o których piszesz.

Jeżeli chodzi o malowanie to nie upieram się na tym pudełkowym. Chętnie go zrobię w naszych barwach, muszę tylko coś znaleźć.

Jaho63 napisał(a):Sprawdź pocztę.

Wielkie dzięki. Rysunki wyjaśniają wszystko, szkoda tylko, że opisy w "nieznanym" języku :)

buda napisał(a):Nějaké podklady a foto jsou v časopisech Avions 104 (SSSR),119,120,122

Niestety do tych publikacji nie mam możliwości dotarcia ale informacja może przyda się innym :)
Masz jakiekolwiek materiały (inboxy, instrukcje, galerie) na temat modeli, zamieść je tutaj na pewno przydadzą się innym modelarzom.
bonhart

Postprzez xmald » środa, 17 października 2012, 22:01

Grzegorz2107 napisał(a):Czemu taki "What if"? Jest tyle fajnych, autentycznych malowań, również polskich...

Zdecydowanie się zgadzam...
Na początek polecałbym model Nieuporta firmy Eduard. Nie wiem jak w 1:72 ale w 48 jego sklejanie to naprawdę bezproblemowy proces. Myślę, że Roland CII tej samej firmy to również dobra propozycja ze względu na konstrukcję.
Tak czy inaczej będę tu wpadał i trzymam kciuki!
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez bonhart » czwartek, 18 października 2012, 11:36

Podpytałem googla o nasze malowanie i znalazłem, że Spady używane były m.in przez III Eskadrę 1 Pułku Lotniczego. Malowano je na kolor oliwkowozielony typu francuskiego lub ciemniejszy typu polskiego. Czyli z kolorem coś się znajdzie. Pytanie czy uda się znaleźć odpowiednie kalki do tego? Gdyby ktokolwiek wiedział czy takowe są do dostania to proszę o info.
bonhart

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 18 października 2012, 12:39

bonhart napisał(a):Podpytałem googla o nasze malowanie i znalazłem, że Spady używane były m.in przez III Eskadrę 1 Pułku Lotniczego. Malowano je na kolor oliwkowozielony typu francuskiego lub ciemniejszy typu polskiego. Czyli z kolorem coś się znajdzie. Pytanie czy uda się znaleźć odpowiednie kalki do tego? Gdyby ktokolwiek wiedział czy takowe są do dostania to proszę o info.

Na kadłubie nosiły godła geometryczne ( które od biedy można sobie wymalowac) albo typowe godło kosynierów plus jakiś biały numer taktyczny. Jest zeszyt "Polskich Skrzydeł" wydany przez "Stratusa" gdzie są omówione samoloty tego typu.
Możesz też wykorzystac koleżeństwo, które budowało ten model i może ma jeszcze jakieś resztki kalkomanii?
http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=13&t=14235
Grzegorz2107

Postprzez bonhart » piątek, 19 października 2012, 09:24

Grzegorz, dzięki za podpowiedź. Napisałem do wykonawcy tamtego modelu, mam nadzieję, że coś podpowie.

Podglądając inne warsztaty, stwierdziłem, że pomaluję samolot wewnątrz. Nie będzie co prawda tego widać, gdyż model jest mały, a wszystko jest głęboko w środek schowane ale będzie to okazja do poćwiczenia. W związku z tym mam kolejne pytanie: czy platforma na której umocowany jest fotel pilota i wszystkie pozostałe elementy była drewniana czy stalowa? Chciałbym przećwiczyć otarcia na tak małych, dla mnie, elementach i niech jest to zrobione tak jak należy.
bonhart

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 19 października 2012, 11:05

bonhart napisał(a):Grzegorz, dzięki za podpowiedź. Napisałem do wykonawcy tamtego modelu, mam nadzieję, że coś podpowie.

.

Maciej Mac Eyka walczył z nim i nie skończył. Może zachował kalki?
czy platforma na której umocowany jest fotel pilota i wszystkie pozostałe elementy była drewniana czy stalowa? Chciałbym przećwiczyć otarcia na tak małych, dla mnie, elementach i niech jest to zrobione tak jak należy

Konstrukcja drewniana jak sądzę.
Grzegorz2107

Postprzez robmario » piątek, 19 października 2012, 12:20

Masz tutaj z Avionsa 119 kilka rysunków trochę pokazujących położenie detali w środku. Powinny lekko pomóc. Jak widać fotel był dosyć wysoko (nad zbiornikiem paliwa).
Obrazek
Jak zawsze witam Mariusz Łukasik
Obrazek
robmario

Postprzez Voltan » piątek, 19 października 2012, 17:41

Bardzo ciekawy model, trzymam kciuki.
Voltan

Postprzez bonhart » czwartek, 6 grudnia 2012, 19:31

Jak się okazało wszyscy, którzy odradzali model z racji kiepskiej jego jakości mieli w stu procentach rację. Model jest tragiczny, nic do niczego nie pasuje. Już w fazie przymiarek, wiedziałem że nawet jak mi się uda go dobrze zrobić to i tak nie będzie dobrze wyglądał. Dlatego zrezygnowałem z męczenia forumowiczów o informacje o polskiej wersji samolotu. Obecnie niedaleko mam już do końca więc pokaże co mi wyszło.
Jak pisałem wcześniej, model nie jest dobry (nie pasowały do siebie nawet dwie części kadłuba, obie były różnej długości i nijak nie można było i spasować tak, żeby z przodu i z tyłu pasowały linie podziału), a moje wykonanie też nie jest dobre. Myślę, że sporo się przy nim nauczyłem, przynajmniej teraz wiem z czym sobie nie radzę :)

Tak wygląda teraz, jak widać na zdjęciach muszę jeszcze zrobić śmigło i pomalować podwozie.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
bonhart

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat