IS-2 Zvezda 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: IS-2 Zvezda 1:35

Postprzez author21 » czwartek, 25 października 2012, 12:30

Liny

1. RB model sprzedaje liny stalówki.
2. Eureka - wiadomo, miedziane, ekstra, nieco drogie.
3. Linka przerzutkowa do roweru, czasem pasuje, zależy jaka grubość jest potrzebna. Można ją potraktować podobnie jak gąsienice friule (ocet+ domestos), to nieco ściemnieje. Lepszy splot niż dodatki np dragona (beznadziejne).
author21

Reklama

Postprzez kelo83 » czwartek, 25 października 2012, 13:51

author21 wszystko pięknie, tylko naturalne ułożenie linki stalowej jest nieco kłopotliwe ;o)
pozdrawiam Olek
Obrazek
kelo83

Postprzez halset » czwartek, 25 października 2012, 19:25

Zorientowałem się już w temacie lin i jednak w tym modelu odpuszczę - zanim odwiedzę najbliższy modelarski to trochę pewnie czasu minie, a przydałoby się działać dalej. Plecionka wędkarska odpada - to całkiem inny śmieszny splot. Następnym razem zaopatrzę się zawczasu.
W międzyczasie, kiedy nie patrzyliście, dorobiłem 2 tobołki i przykleiłem do modelu.
Model dostał podkład i spróbowałem zrobić preshading - wyszło jak wyszło, to mój pierwszy model malowany aerkiem więc może być ciekawie, bo już się zakochałem w tym urządzeniu :) Ale miałem problem żeby dobrać odpowiednią gęstość farby. Albo aerograf się zatykał albo woda dosłownie rozlewała się na modelu. Na dodatek przy malowaniu wieży zaczął pluć wodą jak oszalały i porobiły się delikatne kleksy, mam nadzieję że to zniknie pod warstwą koloru.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek Obrazek Obrazek Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez fazzi » piątek, 26 października 2012, 14:17

Dobrze to wyglada: czekam na więcej.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez halset » piątek, 26 października 2012, 15:03

Wczoraj wieczorem model dostał trochę koloru, dzisiaj jeszcze pobawiłem się modulacją. Póki jeszcze na zewnątrz jest jasno to porobiłem zdjęcia w naturalnym świetle, bo przy lampce wszystko się gubi. Nie wiem czy kontrast nie jest za mały, czy może jeszcze porozjaśniać/poprzyciemniać niektóre miejsca? Jak to wygląda wg Was? Poprawiać, czy sidolux i do przodu?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez fazzi » piątek, 26 października 2012, 16:14

Ja porozjaśniał bym jeszcze co nieco (sklepienie wieży, zbiorniki , szkrzynki i detale ale to już pędzlem: haki, lampę itd).
Tak to kolor wyjściowy do dalszych zabiegów niemal idealny.
Pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez halset » sobota, 27 października 2012, 18:13

Witam w ten piękny zimowy wieczór :mrgreen: Powoli do przodu, pomalowałem jeszcze trochę jak fazzi sugerował, kilka miejsc też delikatnie ściemniłem, mam nadzieję że wygląda to lepiej. Przykleiłem też koła i powoli czołg nabiera wyglądu.
Zdjęcia robione przy lampce więc góra wieży jest trochę przepalona, w rzeczywistości nie jest aż tak jasna (zresztą widać jak kolory różnią się od tych na poprzednich zdjęciach zrobionych przy dziennym świetle).

Chyba będzie problem z kalkami, bo te zvezdowskie są tragicznie pożółkłe. Wujek google podpowiedział, żeby przykleić je do szyby na parę dni, ale ostatnio słońca raczej nie widać i chyba nie zapowiada się na poprawę. Może zamiast kalek namalować jakiś napis?

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez fazzi » sobota, 27 października 2012, 22:21

Jest bardzo dobrze, a co do oznaczeń : na wielu zdjęciach można zauważyć dosyć niechlujnie napisy na sowieckich czołgach, więc sądze że spokojnie można namalować coś z pędzla. Odpada też problem ułożenia kalki na fakturze odlewu.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez halset » wtorek, 30 października 2012, 14:42

Kolejny update. Czołg nabrał trochę życia :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
halset

Ukraina

Postprzez mnak24 » wtorek, 30 października 2012, 15:25

Ładnie, koła niepomalowane, tak?
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez halset » wtorek, 30 października 2012, 16:19

Pomalowane, ale jeszcze pewnie parę zabiegów je czeka. Niestety powoli nadchodzi pora żeby zabrać się za te pożal się boże gąsienice :-/
halset

Ukraina

Postprzez mnak24 » wtorek, 30 października 2012, 17:57

Gąski masakra, przysięgam. Jaką farbką pomalowałeś koła, bo wyglądają jak plastik, z którego wykonano model. Chodzi mi o to, że są chyba za ciemne i się błyszczą.
"Ja mogę powiedzieć coś na ten temat, że po prostu, że ja na ten temat nic za bardzo nie mogę powiedzieć"

KW-1 zimowy|Tarpon mk. 1|Panther ausf. A|Schwimmwagen|Ju-87 G1|F4F-4 Wildcat|
MiG-21 "Latający ołówek"
mnak24

Postprzez halset » wtorek, 30 października 2012, 18:07

Cały czołg był malowany tym co miałem, czyli Vallejo Russian Green z dodatkami German Yellow albo German Grey. Koła błyszczą się po Sidoluxie po washu, ale przyjdą jakieś filtry, czy jakieś kurzenie albo błoto i będzie ok. Tzn. taką mam nadzieję bo to mój pierwszy czołg :lol:
Ostatnio edytowano wtorek, 30 października 2012, 18:08 przez halset, łącznie edytowano 1 raz
halset

Ukraina

Postprzez Radek Pituch » sobota, 3 listopada 2012, 20:34

Ten IS ze zdjęcia to powojenna modyfikacja IS 2m (m.in. z dodatkowymi bocznymi zasobnikami na oporządzenie załogi), a Twój model to wóz w wersji po prostu IS 2.
Radek Pituch

Postprzez halset » sobota, 17 listopada 2012, 19:28

Chwilę mnie tu nie było, co nie znaczy że model leżał i się kurzył ;) Tomek Hejmo poratował mnie gąskami z pojedynczych ogniwek, było przy nich trochę zabawy ale efekt jest o niebo lepszy niż przy zvezdowych. W sumie mogłem dać jedno ogniwo mniej, ale takie zwisy fajnie wyglądają hehe ;) Do końca już chyba niedaleko.
Zdjęcia wyszły "takie se", ale nie mam jak zrobić lepszych.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Z dalszym brudzeniem chwilowo się wstrzymam, bo chciałbym najpierw zrobić do niego jakąś podstawkę/winietkę, nie za trudną na początek ale w miarę efektowną - co sugerujecie? Może jakaś błotnista droga, czy coś w tym stylu?
halset

Ukraina

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat