PzKpfw III Ausf. L; Revell 1/72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

PzKpfw III Ausf. L; Revell 1/72

Postprzez Wojtek A. » czwartek, 25 października 2012, 20:03

Witam, jest to mój pierwszy post na tym forum, więc chciałbym wszystkich przywitać. :)

Postanowiłem zaprezentować galerię swojego modelu, żeby poznać wasze zdanie na jego temat, w ramach ciągłego samodoskonalenia się ;o) Modelarstwem w różnej postaci zajmuję się od kilkunastu lat. Modele plastikowe robiłem tylko w dzieciństwie i to tak, że lepiej się do nich nie przyznawać. Potem była długa przerwa, w międzyczasie zainteresowałem się modelarstwem kartonowym (z całkiem niezłym skutkiem, ale krótkotrwale) oraz RC.

Niedawno stwierdziłem, że chcę robić modele plastikowe, więc wybrałem sobie trójkę od Revella w skali 1/72 - trójka od Revella, bo ma dobrą opinię, a skala 1/72, bo tanio. W założeniu miało być prosto z pudła, w praktyce dołożyłem metalową lufę od Abera. Zdecydowałem, że będzie to mój pierwszy w życiu model pomalowany aerografem - ogólnie taki poligon doświadczalny, chciałem wyprobować na nim i nauczyć się kilku technik modelarskich. Z aero miałem już tam jakieś doświadczenia z przeszłości, ale pamiętam tylko zacieki i mozolne czyszczenie aerografu :P Tak więc czekała mnie również nauka malowania. Wybrałem podkład MrSurfacer 1200, farby Vallejo Model Air i Model Color i wykorzystałem schemat jednolitego malowania kolorem Panzer Grau (nieznana jednostka z początku 1943r. z frontu wschodniego). Z malowania zimowego zrezygnowałem jako bardziej skomplikowanego do wykonania, na to przyjdzie jeszcze czas. Do tego zaplanowałem zrobienie washa, rainsów i przybrudzenie pigmentami.

Praca nad modelem była wielką przyjemnością, ale jak to w życiu bywa, teoria zgadza się z praktyką tylko w teorii, i podczas budowy modelu popełniłem kilka faili. Po pierwsze, wymyśliłem sobie, że zawieszenie przykleję na wikol żeby ułożyć gąsienice, po czym odkleję całość do łatwiejszego malowania. Zadowolony skleiłem główną bryłę modelu, po czym zabrałem się za przyklejanie kół wikolem. Odezwało się moje lenistwo i stwierdziłem, że zmieniam plan i przyklejam wszystko od razu, a potem "jakoś się pomaluje". Musiałem się trochę nagimnastykować, żeby wykonać zwis gąsienic, ale jakoś się udało. Nie do końca jestem z niego zadowolony, bo z lewej strony wyszedł mi większy, niż z prawej, oraz z prawej zabrakło mi dosłownie 0,5 mm do zamknięcia obwodu gąsienicy i jest szpara. Kolejny fail zaliczyłem przy szlifowaniu lufy, krótko mówiąc zniszczyłem ją i dlatego kupiłem metalową - nie żałuję, bo prezentuje się bardzo dobrze. Nawierciłem reflektory chcąc wykonać ich oszklenie. Antenę zrobiłem z wyciągniętej ramki. Do malowania przystąpiłem mając całkowicie sklejony model. Na początek odtłuszczenie i surfacer. Moje obawy co do malowania zakamarków okazały się zbędne - aerograf ładnie sobie z tym poradził. Następnie kolor bazowy rozjaśniłem białym i pomalowałem model. Pierwsze wrażenie było negatywne, wydawało mi się, że za mało rozjaśniłem szary, ale późniejsze zabiegi o dziwo lekko go rozjaśniły. Co do efektu końcowego nie jestem do końca pewny, ale chyba jest ok. Następnie warstwa błyszczącego i delikatny wash czarnym kolorem (farba olejna). Tutaj kolejny fail, ponieważ do wycierania nadmiaru użyłem wacika higienicznego, który pozostawiał mi paprochy na modelu. Żeby to naprawić, pomalowałem warstwą lakieru błyszczącego i przeszlifowałem drobnym papierem wszystkie miejsca, gdzie były poprzyklejane paprochy. Na to kolejna warstwa lakieru i kalki. Przyszła pora na rainsy. Miały być rainsy, wyszło niewiadomo co :P Gdzieniegdzie widać jakieś smugi, ale w praktyce wyszło mi coś w rodzaju zróżnicowania powierzchni - te płaskie się nieco rozjaśniły (używałem farb olejnych białej, żółtej, brązowej i czarnej). Generalnie ten etap mam mocno niedopracowany i będę musiał nad tym popracować w następnych modelach. Chciałem zrobić obicia - wyszło bardziej jak rdza :-/ Na koniec położyłem warstwę lakieru satynowego. W dalszej kolejności pobrudziłem model pigmentem MIGa Russian Earth (który na zdjęciach wyszedł jak rdza, ale w realu jest trochę inaczej - nie wiem, może mój monitor nie jest dobrze wyregulowany). Żeby zabezpieczyć pigment pokryłem model warstwą fixera od AK - i tu nastąpiło moje rozczarowanie, ponieważ po wyschnięciu, model stał się ponownie błyszczący (nie aż tak, jak po lakierze, ale niestety nie była to dalej satyna :-/ ) Dlatego polakierowałem jeszcze raz lakierem satynowym i delikatnie przypudrowałem model pigmentem. Reflektory zrobiłem wklejając kawałki folii aluminiowej, ponieważ nie miałem odpowiedniej farby^^ Szkło zrobiłem z kleju epoksydowego i przykurzyłem pigmentem, żeby się nie świeciło. Na tym koniec, winietki do modelu na razie nie przewiduję.

Ogólnie jestem zadowolony z modelu, mimo paru błędów, które popełniłem (pewnie popełniłem ich więcej, o których mi powiecie). Wydaje mi się, że trochę przesadziłem z "efekciarstwem" i wyszedł mi model trochę zbyt "pordzewiały" - ale tak jak wcześniej pisałem: to miały być obicia i zakurzenie, a wyszło trochę inaczej :P Będę musiał zwrócić na to większą uwagę przy następnym modelu.

Zapraszam do oglądania zdjęć i krytyki. Zdjęcia słabe, ale nie udało mi się zrobić lepszych przy sztucznym oświetleniu. Większej głębi ostrości już nie udało się wycisnąć (używałem Heliosa przypętego do lustrzanki - mój kitowy obiektyw niezbyt dobrze sobie radzi w makro).

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na koniec zdjęcie z elementem porównawczym:

Obrazek

Na koniec chciałem złożyć podziękowania dla użytkownika czak45 - jego relacja z budowy Challengera dla początkujących okazała się dla mnie bardzo inspirująca. Relacje z budowy wszystkich innych użytkowników też były pomocne ;o)

Pozdrawiam
Wojtek A.

Reklama

modele polskich samolotów

Re: PzKpfw III Ausf. L; Revell 1/72

Postprzez rollingstones » czwartek, 25 października 2012, 20:22

jest bardzo dobrze - rób kolejny
płotka
rollingstones

Postprzez spiton » czwartek, 25 października 2012, 21:17

Sebastian ma racje. Profeska kolego. Nie czytałem wstępniaka, bo za długi, tak więc nie wiem czy to Twój pierwszy czy setny model ,-)). w każdym razie model miodzio i foty też.
spiton

Postprzez Korowiow » niedziela, 28 października 2012, 21:10

Cześć, mi również podoba się Twój model. Widać, że włożyłeś dużo pracy i zadbałeś o szczegóły, co w tej skali nie zawsze jest dla modelarzy oczywiste.
Gratuluję.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez matejson » poniedziałek, 29 października 2012, 18:59

Cześć,

Dużo napracowałeś się z tymi reflektorami :) Tylko czy masz "papierki" na takie reflektory w Pz III Ausf. L :?: Ja jeszcze takich nie spotkałem.

Korowiow napisał(a): zadbałeś o szczegóły

Nie przesadzałbym z tym stwierdzeniem. Co prawda model jest zrobiony ładnie i schludnie to poza metalową lufą, anteną i reflektorami(których poprawność kwestionuje) można by było jeszcze sporo dorobić.
Choćby nawiercenie rur wydechowych, dodanie grillów na płycie silnika, poręczy na wieży i inne duperele.

Malowanie całkiem przekonujące. Brawo za zwisy na gąsienicach. Działaj dalej i bierz się za następny jak radzi Seba.

Pozdrawiam,
M.
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Korowiow » wtorek, 30 października 2012, 17:08

Korowiow napisał(a): zadbałeś o szczegóły

Nie przesadzałbym z tym stwierdzeniem. Co prawda model jest zrobiony ładnie i schludnie to poza metalową lufą, anteną i reflektorami(których poprawność kwestionuje) można by było jeszcze sporo dorobić.
Choćby nawiercenie rur wydechowych, dodanie grillów na płycie silnika, poręczy na wieży i inne duperele.

Malowanie całkiem przekonujące. Brawo za zwisy na gąsienicach. Działaj dalej i bierz się za następny jak radzi Seba.

Pozdrawiam,
M.

Co racja to racja ale i tak jest dobry.

Edit : Mateusz, Sokole Oko jak Ty wypatrzyłeś tą nienawierconą rurę wydechową. Jak przeczytałem Twój post to dopiero po trzeciej rundzie oglądania mi sie udało :P
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Wojtek A. » sobota, 3 listopada 2012, 23:58

Dziękuję za miłe przyjęcie, cieszę się, że model się podoba.

matejson napisał(a):czy masz "papierki" na takie reflektory w Pz III Ausf. L :?:

Nie mam - przyznaję to jest tylko i wyłącznie efekciarstwo :) Wiem, że czegoś takiego nie było. Model jest niemerytoryczny, miał być dla mnie treningiem, w następnych modelach będę zwracał już na to uwagę.

matejson napisał(a):model jest zrobiony ładnie i schludnie to poza metalową lufą, anteną i reflektorami(których poprawność kwestionuje) można by było jeszcze sporo dorobić.

Masz rację - ale nie chciałem próbować wszystkiego od razu, chcę robić stopniowo coraz więcej i zwiększać swój poziom. Po tylu latach "nicnierobienia" chciałem zrobić coś na szybko i mieć na półce :P Teraz emocje uspokojone i można się skupiać na większym detalowaniu :)

Pozdrawiam :)
Wojtek A.

Postprzez matejson » poniedziałek, 5 listopada 2012, 23:53

Pewnie, trzeba próbować ;o) Mój post wynika z faktu iż uwielbiam tą konstrukcje :) Działaj dalej bo widać, że masz "rękę" do 72 :)
Mateusz Mathea
http://matejson.blogspot.com
"Wyobraźnia bez wiedzy może stworzyć rzeczy piękne.
Wiedza bez wyobraźni najwyżej doskonałe." A.E.
matejson

Postprzez Panzer » wtorek, 6 listopada 2012, 12:10

Bardzo mi się podoba. Mateusz ma rację, że masz rękę. Nie pozostaje nic innego jak ćwiczyć i brać się za kolejne modele :)
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez DeathDealer » poniedziałek, 18 listopada 2013, 20:14

Witam

Bardzo podoba mi się model pomimo Twojej autokrytyki :)
Czy podzieliłbyś się nazwami farb użytych do pomalowania pancerza?
Bardzo podoba mi się ten mysi szary z lekka nuta zielonego
DeathDealer

Postprzez Vargien » poniedziałek, 18 listopada 2013, 22:14

Mnie się również podoba :D
Pozdrawiam Adam :)
Zapraszam ==> https://www.facebook.com/model.fun
Vargien

Postprzez DeathDealer » poniedziałek, 18 listopada 2013, 23:19

No tak ale czy ktoś ma pomysł jak taki kolor uzyskać? (jakie etapy/ jakie farby)
Od autora już się tego prawdopodobnie nie dowiem (dawno go tu nie było) ale może ktoś z zacnych fachowców się wypowie?
DeathDealer

Powrót do Pojazdy wojskowe w skali 1:72 i mniejsze - galeria