UH-1D Huey Wietnam, Dragon 1:35

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

UH-1D Huey Wietnam, Dragon 1:35

Postprzez reggy » sobota, 29 września 2007, 20:06

Witam,
Oto moje najmłodsze dziecko, UH-1D Huey produkcji Dragona w królewskiej skali 1:35. Etapy jego dorastania znajdują się w tym wątku:
http://modelwork.pl/viewtopic.php?t=3794&start=0
Malowany najpierw czarnym MM, potem Vallejo, Sido, wash olejny, mat Pactry, suchy pędzel humbrolowy. Od podstaw wykonane ławeczki, wloty powietrza do silnika i siatki (dzięki :mrgreen: ). Nauczyłem się, że po zamaskowaniu owiewek z zewnątrz nawet przez dziurkę o fi <1mm do środka naleci tyle pyłu z malowania, że mamy zrywanie oszklenia zapewnione...
Jak wam się widzi? Huey wyląduje (właściwie wystartuje) na dioramce, ale to za dłuuuuuuuuuuugo czasu!
Zapraszam do krytyki.

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Reklama

Re: UH-1D Huey Wietnam

Postprzez kornik » sobota, 29 września 2007, 20:21

No no no 8-)

Pomimo problemów jakie pojawiały się podczas budowy, efekt końcowy wygląda całkiem całkiem. Ładnie prezentuje się gładko pomalowana powierzchnia.
To co mi się nie podoba i nad czym mógłbyś jeszcze trochę popracować, to plamowate otarcia lakieru oraz figurki (oczy wyglądaję nieźle,ale twarze są zbyt blade i mało wyraziste.
Poza tym jest ok. Fajnie jest zobaczyć Huey'a na forum.

Pozdrawiam
Kornik
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 29 września 2007, 20:55

Całkiem fajnie, tylko siatka koło silnika jest wgnieciona, otarcia błeeee, i jeśli myślisz o dioramie, to strzelec raczej będzie pociskami robił dołki w ziemi na sadzonki ryżu :D
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez reggy » sobota, 29 września 2007, 21:36

A co mi tam, pokażę swoją "dioramkę" w stanie w jakim na razie jest. Wciąż nie mogę się zdecydować na tytuł, waham się pomiędzy "Ryżowa zasadzka" a "ŻAL.PL" :mrgreen: .
Nierozczulając się nad sobą, trochę konkretów:
Podłoże to styropian z chusteczkami impregnowanymi wikolem. Młody ryż sadzony w kępkach zostanie zalany wodą Vallejo barwioną Brown Glaze tejże firmy. Drzewka sobie kręcę z drutu. To moja jedna z pierwszych dioramek i trochę się porwałem z rozmachem. Zaniechałem już ideę rozpryskującej wody z tarasu ryżowego, bo przy potędze strumienia powietrza z Hueya ryż poniżej sam by się powyrywał, poobcinał korzonki i powiązał w kupki, a woda by się przelała na taras niżej i wyżej. Powiedzmy, że to projekt szkoleniowy...
Przepraszam za jakość, ale chciałem wam pokazać to co mam, a niespodziewanie zapadła noc.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
reggy

Postprzez rollingstones » sobota, 29 września 2007, 21:59

wyrzuć to drzwo, połóz uncle bensy ( jeśli startuje to jest powiew ) i na boga popraw figurki - psują cały efekt - nie za bardzo rozumiem tez sceny dioramy. ten hjuejek po coś wylądował - niech ktoś wsakuje do niego. tworzysz lekkie poplątanie między super tematem Putonu a Rambo II.Podejmij decyzję bo rozjeżdza się super temat.
płotka
rollingstones

Postprzez reggy » sobota, 29 września 2007, 22:22

rollingstones napisał(a):niech ktoś wsakuje do niego

Rozpracowuje zestaw amerykańców... Tyle, że są w statycznych pozach...
Obrazek.
rollingstones napisał(a):popraw figurki
Nie poprawia się czegoś, co jeszcze nie jest skończone :P To się po prostu dokańcza... Jak dio będzie gotowa to wrzucę do odpowiedniej galerii.
reggy

Postprzez Krzysiek » niedziela, 30 września 2007, 00:21

Śmigłowiec wygląda całkiem przyjemnie, poza tym o czym już pisali poprzednicy - figurki i obicia. To drugie stosunkowo łatwo jest zrobić - sam właśnie z tym walczę w moim modelu.

BTW: Jeden żołnierz z orlim nosem wygląda jakby się uśmiechał przy strzelaniu. Co za zwyrodnialec ;)
Pozdrawiam, Krzysiek
Krzysiek

Postprzez kornik » niedziela, 30 września 2007, 10:40

BTW: Jeden żołnierz z orlim nosem wygląda jakby się uśmiechał przy strzelaniu. Co za zwyrodnialec ;)

"Run Charlie, Run!" Wietnamskie realia ;o)
Pamiętam o Wołyniu [*]
kornik

Postprzez young » niedziela, 30 września 2007, 14:58

Olaboga!! :lol: :shock: :shock: śmigłowiec wspaniały. Cieszę się z tego hueya bo bardzo lubię temat Wietnamu. Jak dla mnie maszynka cud-błysk. Tylko ten uśmiechnięty strzelec , jego mina mi się nie podoba. Moim zdaniem powinien mieć taką znudzoną, nijaką minę, bo który to już raz wylatuje na akcję taką jak setki innych?...
young

Postprzez T » poniedziałek, 1 października 2007, 12:02

Krzysiek napisał(a):Jeden żołnierz z orlim nosem wygląda jakby się uśmiechał przy strzelaniu. Co za zwyrodnialec ;)

hahahaha :lol:
T

Postprzez Timi » wtorek, 2 października 2007, 10:56

Nie no jest fajnie :) Ogólnie Huey sam w sobie jest piękny a dobrze wykonany to już w ogóle wypasik :mrgreen: Miałem go kupić, ale jak to zwykle bywa na co innego przyszła ochota po drodze :P
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez Darek Trzeciak » wtorek, 2 października 2007, 17:49

Brawo Piotrze przedni pomysł na dioramę :-> czekam na "wodę ryżową" ;o)

Krzysiek napisał(a): Jeden żołnierz z orlim nosem wygląda jakby się uśmiechał przy strzelaniu. Co za zwyrodnialec ;)

Czyżby zorganizował kolesiom z Vietcongu eliminacje do "Tańca z gwiazdami" :lol:
Pozdrawiam Darek
"Doświadczenie powiększa naszą mądrość, nie zmniejsza jednak naszej głupoty." - Josh Billings
Darek Trzeciak

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 8 października 2008, 02:00

eeee... a jak ten helikopter 'zawisnął' w powietrzu? Bo nie zauważyłem, by stykał się dioramą.
Krzysztofoslaw

Postprzez reggy » środa, 8 października 2008, 16:55

Łaaa, roczny kotlecik odgrzany :)
Helikopter zawisł na przeźroczystym pręciku od ramek oszklenia, na fotkach może tego nie widać.
Koniec końców - dioramy nie skończyłem, Huey stoi sobie sam na półeczce. Troszkę się z motyką na słońce porwałem i straciłem zapał :mrgreen:
reggy

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 8 października 2008, 21:30

A mnie cos zaczyna grzać na wietnamski klimat i coraz poważniej myślę o tym modelu. Stąd moje zainteresowanie:)
A tych amerykanów nabyłeś? Bo i ja o nich myślę...
Krzysztofoslaw

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli