Czyżby Eduard poprawił jakość barwionych blach?

Nabyłeś nowy model, chcesz pokazać zawartość pudełka lub o nią zapytać, słyszałeś o fajnych nowościach - podziel się tym z innymi.

Czyżby Eduard poprawił jakość barwionych blach?

Postprzez Kuba P. » środa, 14 listopada 2012, 10:14

Kupiłem sobie na spróbowanie zestaw zoom do kabiny zvezdowego 109.
Chodzi mi tylko o tablicę, pedały i ewentualnie pasy.
Bardzo się zdziwiłem i byłem pozytywnie zaskoczony jak odkryłem zdecydowaną poprawę jakości nadruku na blaszkach. Kolor jest jednolity, druk ostry i precyzyjny, detale nieprzesunięte. Druk kolorowych detali ma żywe kolory, wszystko naprawdę na poziomie. W porównaniu do barwionych blach z modeli Bf 110 czy Fw 190 to szalony przeskok.

Miałem fart czy Eduard coś zmienił i poprawił?
Kuba P.

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Czyżby Eduard poprawił jakość barwionych blach?

Postprzez karambolis8 » środa, 14 listopada 2012, 10:21

Można fotkę? Wygląda lepiej niż to?
Obrazek
karambolis8

Postprzez Kuba P. » środa, 14 listopada 2012, 10:25

Lepiej, zdecydowanie lepiej. Tutaj masz raster na tablicy a te, które ja mam są jak pomalowane.
Cyknę w domu foteczkę.
Kuba P.

Postprzez marco2607 » środa, 14 listopada 2012, 16:14

O tak nowe serie edka są zdecydowanie inne , pod względem ceny też. :(
Zamiast zoom planuję zakup SBS. Tylko jescze nie wiem jaka będzie różnica między zestawami dedykowanymi do hasegawy i zvezdy. Do hase już jest.

Obrazek
Obrazek Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
marco2607

Animal Planet

Postprzez Kuba P. » środa, 14 listopada 2012, 16:32

No faktycznie, ten zoom do Zvezdy kosztuje ponad 30 PLN a to malusieńka blacha.

Problem ze Zvezdą jest taki, że kadłub jest węższy nieco niż zrobiła to Hasegawa i żadna tablica pasowana do Hasegawy nie wejdzie do Zvezdy. Nie ma opcji, sprawdzałem.
Wchodzi ponoć ta dla ICM (nie sprawdzałem) no i dedykowana, są naprawdę węższe.

Oryginalna tablica plastikowa Zvezdy jest super wygrawerowana ale nie ma w kalkomanii np. tarcz zegarów. Pokombinuję jeszcze z jakimiś kalkomaniami np. z Hasegawy, zeby same tarcze naklejać na oryginalna tablicę Zvezdy ale póki co ta blaszka rozwiązuje problem.

Natomiast co do kokpitu SBS i Zvezdy - nie szedłbym w to. Ale to może we właściwym dla Zvezdy wątku.
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » środa, 14 listopada 2012, 18:29

Kuba P. napisał(a):Miałem fart czy Eduard coś zmienił i poprawił?

Jeśli masz na myśli samo(nie wiem po co)przylepnego FE 508 to faktycznie nadruk na blaszce jest dużo bardziej sympatyczny.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Michał Janik » środa, 14 listopada 2012, 19:54

Kuba P. napisał(a):No faktycznie, ten zoom do Zvezdy kosztuje ponad 30 PLN a to malusieńka blacha.

Problem ze Zvezdą jest taki, że kadłub jest węższy nieco niż zrobiła to Hasegawa i żadna tablica pasowana do Hasegawy nie wejdzie do Zvezdy. Nie ma opcji, sprawdzałem.
Wchodzi ponoć ta dla ICM (nie sprawdzałem) no i dedykowana, są naprawdę węższe.

Oryginalna tablica plastikowa Zvezdy jest super wygrawerowana ale nie ma w kalkomanii np. tarcz zegarów. Pokombinuję jeszcze z jakimiś kalkomaniami np. z Hasegawy, zeby same tarcze naklejać na oryginalna tablicę Zvezdy ale póki co ta blaszka rozwiązuje problem.

Natomiast co do kokpitu SBS i Zvezdy - nie szedłbym w to. Ale to może we właściwym dla Zvezdy wątku.

A może warto zainwestować w "kalki na zegarki "?
http://www.airscale.co.uk/
Ja zanabyłem komplet do Spita Tamijowskiego i z efektu jestem nadzwyczaj zadowolony. W sumie mogłem zastosować tablicę Parta, ale taki efekt - wiem, trochę przerysowany - podoba mi się o wiele bardziej.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Kuba P. » środa, 14 listopada 2012, 20:09

Te kalki fajne bardzo, tylko poza tablicą jest jeszcze problem pedałów orczyka (niemieckie są szczególne i nic lepiej od PE w tej skali ich nie imituje) i pasów. O ile same pasy można sobie zrobić z papieru czy folii to klamerek przynajmniej ja dokładniejszych od trawionych nie zrobię.

Dlatego dla 1:48 dobra blaszka jest dla mnie lepsza. Ta oferta kalek natomiast podoba mi się niezmiernie w zakresie tabliczek znamionowych, muszę to sobie kupić.
Kuba P.

Postprzez Michał Janik » środa, 14 listopada 2012, 20:28

Kuba P. napisał(a):Te kalki fajne bardzo, tylko poza tablicą jest jeszcze problem pedałów orczyka (niemieckie są szczególne i nic lepiej od PE w tej skali ich nie imituje) i pasów. O ile same pasy można sobie zrobić z papieru czy folii to klamerek przynajmniej ja dokładniejszych od trawionych nie zrobię.

Dlatego dla 1:48 dobra blaszka jest dla mnie lepsza. Ta oferta kalek natomiast podoba mi się niezmiernie w zakresie tabliczek znamionowych, muszę to sobie kupić.

Jasne, z pasami sprawa oczywista. Kupiłem te kalki bo i tak mam parę innych , mniej popularnych modeli do których nie ma blaszek (np. Hawkera Fury'ego) a ta kalka się przyda (o ile się za nie w końcu zabiorę;-). Co do pasów z koei - też korzystam z jakiegoś starego zestawu Edka z samymi pasami właśnie.
Natomiast co do tabliczek znamionowych - hmmm, własnie nie pamiętam czy byłem z nich tak zadowolony jak z zegarów. O ile dobrze pamiętam, to już mało szczegółowo wyglądały. Niestety (znaczy - w ogóle to bardzo stety - flakturmy, Heeresmuzeum i tak dalej! ) , siedzę teraz w Wiedniu i mógłbym sprawdzić dopiero po 1 grudnia i ew. Ci pokazać.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez potez » środa, 14 listopada 2012, 20:31

Michał Janik napisał(a):A może warto zainwestować w "kalki na zegarki "?

A jak jest z wielkością zegarów? Bp ja akuratnie używałem od nich zestawu na sowieckie jety robiąc deskę do miga 21 i WSZYSTKIE zagary były przeskalowane o lekko licząc 120%. Ten zastaw to akurat porażka. Innych jeszcze nie sprawdzałem, leżą gdzieś zachomikowane na przyszłość :mrgreen:
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez Kuba P. » środa, 14 listopada 2012, 20:43

A ja właśnie dokonałem niezłego odkrycia, nieco to pasuje do stwierdzenia, że E się poprawia z tymi malowańcami. Mam dwa egzemplarze blaszki barwionej do 109 F dla ICM (FE 346) i na blaszce kupionej z rok temu kolor tablicy jest o wiele, wiele jaśniejszy niż na tej kupionej wczoraj. Do tego niektóre elementy na jednej z nich są pomalowane a na drugiej nie.
Co więcej farba na starszej jest matowa a na nowszych - błyszcząca.

Osobiście wolałbym matową farbę ze starych blach i druk oraz kolor z nowych.

Próbowałem zrobić zdjecia, ale nie ogarnąłem tego i wyszły beznadziejnie. :-/
Kuba P.

Postprzez KFS-miniatures » czwartek, 15 listopada 2012, 00:04

wracając do pytania głownego, oby przypuszczenie o poprawie jakosći się potwierdziło, niemniej jednak z moich doświadczen wynika, ze jakość tych kolorowych blach jest po prostu nierówna. ja swego czasu obserwowałem wręcz pogorszenie druku.
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Kuba P. » czwartek, 15 listopada 2012, 00:08

Teraz tak w ciągu kilku miesięcy takie coś widziałeś? Ja za często tego nie kupuję to może miałem szczęście...
Kuba P.

Postprzez KFS-miniatures » czwartek, 15 listopada 2012, 00:17

nie, w ubiegłym roku i wcześniej (sam w zasadzie od dawna zadnego eduarda nie miałem w garści)
na przykład blacha w hellcacie była świetna. potem w różnych migach, 110 itp zaobserwowałem, ze nie dośc raster coraz wiekszy, to jeszcze rozmycie i przesunięcia, a co gorsza zwiekszała sie ilosc 'detali' wyłącznie drukowanych w stosunku do trawionych. bo pierwsze kolorówki z jakimi miałem stycznośc to wyglądały jak normalna bogato trawiona blaszka z nałożoną kalkomanią. a potem zaczeli nawet oprawy 'zegarów' drukowac, i to w formie białego outlineu, jak w kalkomaniach hasegawy
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Kuba P. » czwartek, 15 listopada 2012, 00:20

Czyli kupa jaką wszyscy znamy. To co ja mam jest znacznie lepsze. Jak to zmatowić to powinno wyglądać bardzo dobrze.
Pozostaje mieć nadzieje, ze to nie fartowny przypadek a nowa jakość.
Się zobaczy.
Kuba P.

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - in-boxy, nowości, opinie