'Battered Bastard' (U.S. 101st Airborne Div.), Bastogne 1944

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

'Battered Bastard' (U.S. 101st Airborne Div.), Bastogne 1944

Postprzez Ave » niedziela, 11 listopada 2012, 12:36

Witam witam

Dawno mnie tu nie było - przez ostatnie kilkanaście miesięcy nie miałem zbyt wiele czasu na hobby. Ale że ostatatnio trochę się to zmieniło, zabrałem się za malowanie i dokańczanie figurek rozgrzebanych jeszcze przed kilkoma laty.

Wczoraj skończyłem tego tutaj:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Figurka w skali 1/16, produkt koreańskiej firmy SOL Model z nietypowego nieco tworzywa - plastik, ale jakiś taki bardziej miękki, coś pomiędzy typowym plastikiem wtryskowym a dragonowskim DS.
Producent nazwał figurkę 'US Rifleman WW II' - porywająco, nieprawdaż? :->
Po obejrzeniu jednego z ostatnich odcinków Kompanii Braci, porównałem ten płaszcz i oporządzenie z boxartem Rona Volstada:

Obrazek

i uznałem, że wszystko pasuje - więc niech to będzie jeden ze "Zmaltretowanych drani". Spadochroniarze ze 101 dywizji zyskali taki przydomek po twardej obronie Bastogne w grudniu 1944. Odcięci i okrążeni, bez zaopatrzenia, długo wytrzymali zawzięte ataki, walnie przyczyniając się do klęski niemieckiej kontrofensywy w Ardenach.

Malowałem olejami.
Obrazek
Marcin
Ave

Reklama

Re: 'Battered Bastard' (U.S. 101st Airborne Div.), Bastogne 1944

Postprzez Grzegorz R. » niedziela, 11 listopada 2012, 13:33

Witam! Jak dla mnie figurka jest swietnie zmalowana :) uwielbiam twoje figurki i ucze sie na nie ktorych :) a zwlaszcza na Hoplicie. Mozesz mi powiedziec jakiej firmy uzywasz pedzli? i farb?
pozdrawiam Grzegorz!!
Grzegorz R.

Postprzez Paweł Leszczyński » niedziela, 11 listopada 2012, 14:04

Sama rzeźba figurki jakaś taka szkaradna. Natomiast Twoje malowanie bardzo fajne! Jedyna uwaga - zbyt matowe drewniane elementy broni.
Paweł Leszczyński

Postprzez Jakub 24 » niedziela, 11 listopada 2012, 14:11

Świetnie wygląda!
Jakub 24

Postprzez Ave » niedziela, 11 listopada 2012, 14:45

Hej, dzięki za miłe słowa.

Grzegorz, u mnie w farbach i narzędziach w zasadzie nic się nie zmieniło od czasów, gdy malowałem hoplitę.
Maluję farbami olejnymi Talens seria Rembrandt - do kupienia w większych sklepach dla plastyków. Mała tubka kosztuje kilkanaście zł, ale powinna wystarczyć na lata (może poza bielą, która schodzi najszybciej, bo używa się jej prawie do wszystkiego). Kolorów w tej serii jest dużo, chyba ponad sto, ale dziesięć - piętnaście w zupełności wystarcza, żeby uzyskać każdy odcień. Co do pędzli - też polecam sklepy dla plastyków, bo tam dostaniemy pędzle lepsze niż w większości sklepów modelarskich, a takie o porównywalenj jakości będą tańsze. Najbardziej zadowolony jestem z pędzli Winsor&Newton serii Cotman (jaskrawo niebieskie, czy tam turkusowe) - ich najmniejszy pędzelek 0000 swą jakością i trwałością pobił wszystko, co miałem wcześniej, a przy figurkach najważniejsze są właśnie najmniejsze pędzle. Jak tylko mogę dostać te, to innych nie kupuje. Koszt ok. 10 zł jeśli dobrze pamiętam

Paweł, co do matowości Garanda - w pełni się zgadzam. Wszystko jest jeszcze dość świeże, i nie wchodziłem z lakierami żeby nie rozmazać niedoschniętych farb. Rzeźba faktycznie nie powala, ale też moim zdaniem nie jest najgorsza, poza prawą ręką (ta z magazynkiem) - ramię jest kluskowate i faktycznie rzutuje to na odbiór całości. Spodnie też nie są najciekawsze. Ale gorsze kasztany malowałem - i jeszcze jeden człekokształtny mi został do skończenia, więc niedłogo tu zawita. Nie powyrzucam przecież zaczętych figurantów :)
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez Grzegorz R. » niedziela, 11 listopada 2012, 15:06

Dzieki! Ja uzywam tych samych pedzli ale farby mam z firmy renesans z serii olej art. Mam nadzieje ze nie długo zrobisz kolejna figurke ;o)
Grzegorz R.

Postprzez Marcin Łukawski » niedziela, 11 listopada 2012, 19:29

Bardzo fajne malowanie.
Figurki SOL są z vinylu...strasznie kiepski materiał w obróbce ;/ miałem okazję składać ich wypusty.
Marcin Łukawski

Postprzez Caramba » niedziela, 11 listopada 2012, 19:58

Coś się rozkręca wreszcie na forum figurkowym...już myślałem, że wszyscy wymarli. Dobra robota!
Caramba

Postprzez Ave » niedziela, 11 listopada 2012, 22:08

Hej, dzięki za komentarze. Ja tam o rozkręcaniu działu nie będę się wypowiadał, bo nie wypada mi po takiej przerwie :->
Ale trwam w postanowieniu, żeby do końca roku pokończyć to co zaczęte i przynajmniej dwie galerie wstawić.
Jak kilka rozgrzebanych rzeczy leży i straszy na warsztacie od 2-3 lat, to się w ogóle człowiekowi odechciewa. Dlatego liczę, że się tego pozbędę i nowy rok zacznę ze świeżymi figurkami.
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez dziabik » wtorek, 13 listopada 2012, 19:46

Nie powiem,że piękna figurka ale za to piękne malowanie!Płaszcz rewelacja.
Jak malujesz twarze?Tak,że tak powiem,klasycznie czyli siena rozjaśniana ochrą i bielą czy bardziej "mieszasz"?
Pozdrawiam Grzegorz.
dziabik

Postprzez Ave » wtorek, 13 listopada 2012, 20:59

Dzięki. Opieram się właśnie na tym klasycznym przepisie, bo daje w miarę pewne rezultaty, ale ostatnio staram się trochę to modyfikować. Tutaj (z racji zimowej scenerii) poszedłem trochę w przejścia pomiędzy bladością a zaczerwienieniem - ale te odcienie dodawałem już przy końcu, po zasadniczym wycieniowaniu sieną.

Ciągle dopiero odkrywam te farby - w następnej, tzn już rozpoczętej figurce, chciałem zrobić gębę szaro-bladą ze zmęczenia, więc wyszedłem od burawej mieszanki sieny, ochry, umbry, zieleni i odrobiny niebieskiego, rozjaśniałem ochrą i bielą, ale mimo dobrych chęci cały czas wychodził z tego nieboszczyk - musiałem go ożywić czystą sieną, i wygląda lepiej, ale oczekiwanego efektu już nie ma. Mam nadzieję, że z czasem i wraz z kolejnymi figurkami przyjdzie więcej doświadczenia i sprawdzonych recept.
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez Korowiow » wtorek, 13 listopada 2012, 21:42

Bardzo dobre malowanie moim zdaniem. Szczególnie podobają mi się te wykładane części płaszcza i szalik.
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez KFS-miniatures » wtorek, 13 listopada 2012, 21:47

tak jak leszczu napiał- genialne malowanie szkaradnego wypustu..
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Ave » sobota, 17 listopada 2012, 12:01

Kamil, "genialne malowanie"? No no, nie spodziewałbym się - miło mi niezmiernie :)

Dzięki za obejrzenie i komentarze.
Obrazek
Marcin
Ave

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek