T-34/85 Zvezda 1:35

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

T-34/85 Zvezda 1:35

Postprzez Moouu » sobota, 17 listopada 2012, 15:33

Cześć.
To mój pierwszy model czołgu w życiu. Dawno temu złożyłem może ze dwa małe samolociki.
Jestem świadomy błędów w sklejeniu, braku anteny itd, ale również otwarty na krytykę.
Zabieram się po teciaku za Stuga IV z Academy, więc pewnie założę warsztat. Zaraz po Stugu zapewna zabiorę się również za jakąś dioramkę...

A oto i mój teciak w pełnej krasie:
Jest marzec, więc mocno przybrudzony... ;)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Moouu

Reklama

Re: T-34/85 Zvezda 1:35

Postprzez sebmalinowski » niedziela, 18 listopada 2012, 07:58

Całkiem przyjemny model zwłaszcza jeśli to Twoja pierwsza pancerka.
Jakiś szczególnych mocno irytujących błędów nie dostrzegam (albo ślepnę na starość :P ), jednak nie podoba mi się błoto, wygląda jak masło orzechowe. Z drobnicy to widać nie pomalowane elementy kół nośnych, których bandaże powinny być czarne (były gumowe), troszkę nie domalowane są rury - widać bazowy kolor modelu. Gdzie podziały się liny ? Mój teciak w 1:72 ma je w zestawie. Możesz coś napisać o kolorach jakich użyłeś do malowania tetki ? Ogólnie model fajny w skali szkolnej dałbym Ci 4/6 no może +3 za to błoto i brak lin. Pozdrawiam i kontynuuj swoją pasję.
sebmalinowski

Postprzez Moouu » niedziela, 18 listopada 2012, 19:41

sebmalinowski napisał(a):Całkiem przyjemny model zwłaszcza jeśli to Twoja pierwsza pancerka.
Jakiś szczególnych mocno irytujących błędów nie dostrzegam (albo ślepnę na starość :P ), jednak nie podoba mi się błoto, wygląda jak masło orzechowe. Z drobnicy to widać nie pomalowane elementy kół nośnych, których bandaże powinny być czarne (były gumowe), troszkę nie domalowane są rury - widać bazowy kolor modelu. Gdzie podziały się liny ? Mój teciak w 1:72 ma je w zestawie. Możesz coś napisać o kolorach jakich użyłeś do malowania tetki ? Ogólnie model fajny w skali szkolnej dałbym Ci 4/6 no może +3 za to błoto i brak lin. Pozdrawiam i kontynuuj swoją pasję.

Dziękuję za konstruktywną krytykę! Faktycznie z tymi kołami zawaliłem, a to dlatego, że przykleiłem je na samym początku do wanny idąc ślepo za instrukcją... Co do prześwitów i niedomalowań, to przyznam że tak miało być. Farby których użyłem to Pactra Russian Armor Green, White, Black oraz Rust.
Z tym błotem trafne spostrzeżenie. Nie mam pojęcia jak zrobić bardziej "mokre" błoto, a pigment użyty bardziej pasuje na brudzenie niż na błoto, które faktycznie powinno być ciemniejsze :(
Co do lin, obiecuję poprawę! Zamontuje je w tym tygodniu i podmienię zdjęcia.
Moouu

Postprzez sebmalinowski » poniedziałek, 19 listopada 2012, 09:27

Hmm bazowego koloru jakim jest ten zielony wcale nie widać jakoś, jednak ogólnie ten biały tak troszeczkę pod srebrny podchodzi.
Dobra rada instrukcję traktuj podglądowo, bo potem możesz nie zdołać podmalować pewnych elementów. Nauczyło mnie tego modelarstwo lotnicze.
Co do błota to pierwsze koty za płoty jest takie specyfik Tamiyi imitujący właśnie błoto, kurz i śnieg i kosztuję w okolicach 20zł. Sam go wypróbuję na moim teciaku.
Na przyszłość dokup sobie jakiś metalizer, który podkreśłi gąsienice.
I dodaj ślady okopcenia pod silnikiem.
PRacuj dalej model zachowaj będzie pokazywał gdzie zacząłeś !
sebmalinowski

Powrót do Pojazdy wojskowe - galeria ukończonych modeli