Firefly IC z 1 Dywizji Pancernej ?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych pojazdach wojskowych lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Moderator: xenomorph

Re: Firefly IC z 1 Dywizji Pancernej ?

Postprzez martinello » niedziela, 18 listopada 2012, 22:30

W kwestii modelarskiej - jeśli do projektu (FF + ARV) kupisz modele:
FFVc Tasca nr kat 35009 - w modelu wczesna wieża z dospawanym dopancerzeniem i pistolportem,
FFiC Tasca nr kat 35027 - w modelu późna wieża z integralnym dopancerzeniem i bez pistolportu.
To do wyboru będziesz miał oba główne typy wieży do zamiennego wykorzystania w budowanym przez Ciebie FF. Bo ARV przecież wieży nie miał :)
Nie wiem czy koledzy napisali wyżej, ale FFVc w I Dywizji są dużo lepiej obfotografowane - więc może lepiej kup sobie dwa modele FF VC i zrezygnuj z Hybridka ?

I drobne ale - ponieważ ARV był mocno przykryty różnym sprzetem skutecznie zasłaniającym kadłub, to ewentualnie można kupić FFVC lub M4A4 Dragona do konwersji - o ile oczywiście da się go kupić sporo taniej niż taskę (moim zdaniem górna granica to 1/2 ceny taski). Zestaw Legenda konwersji na ARV chyba jest dedykowany do modelu dragona - ale mogę się mylić...

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Komandor » poniedziałek, 19 listopada 2012, 11:53

Czołem - Czołgiem !
Marcinie - mam tego Vc z Tasci z Modelkastenami, ale Podoba mi się ten "lany" kadłub Ic Hybrydy. Nie szkoda mi Tasci na A.R.V., bo tak jak napisałem zamierzam zrobić tylko te dwa pojazdy z 1 Dywizji - "właściwego" Firefly i A.R.V. Ale, nie powiem, zastanawiałem się nad Dragonem do A.R.V.a ? Doszedłem jednak, do wniosku, że Tasca będzie lepsza. Wiecie, te "skopane" przednie włazy w M4A4 Smoka, odstraszają mnie skutecznie ( poza tym kiepskie detale podwozia w Smoku ) :

Obrazek
Obrazek

Smok poprawił to, w IC "Welded Hull" ( niestety inny kadłub niż w A.R.V. ), lecz w związku z tym, że mam ok. 30tu nie zrobionych modeli pojazdów, nie pali mi się ;o) , z zakupem Hybryda, poczekam na tańszą Tascę. Pół roku temu był Vc z integralnym "policzkiem", z Tasci na Allegrogo za 150 zł. Jest też Ebay. Ostatnio zeszła tam nowa Hybryda za 190 zł, z przesyłką ! Poczekam.

Pozdrawiam.
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez martinello » poniedziałek, 19 listopada 2012, 15:46

Ja jestem ostatnim który namawiałby kogoś na zakup dragona - ale tak jak pisałem poprzednio w ARV tak zasłaniamy kadłub bambetlami, że większość "baboli" dragona zostanie zakryta - a resztę można po prostu poprawić ;o)
Zresztą przy budowie ARV odpada największy gniot modelu dragona, czyli "rozdeptana" wieża.

Sam nastawiam się na budowę ARV z kombinowanego zestawu - góra kadłuba dragona i wanna przedłużana z innego modelu. Ot, po prostu zostały mi takie części...
No, chyba że górę kadłuba dragona przerobię na M4A4 DV :mrgreen:

Jeśli nie potrzebujesz całego modelu, to może lepiej wyjdzie ci kupić model w częściach, czyli w taskowych ramkach luzem ?
http://www.tasca-modellismo.com/english/parts-1.html

Wystarczyłyby ci chyba trzy ramki:
http://www.tasca-modellismo.com/seihin/ ... 5009-c.jpg
http://www.tasca-modellismo.com/seihin/ ... 5009-e.jpg
http://www.tasca-modellismo.com/seihin/ ... 016-hh.jpg
plus jakieś podwozie, gąsienice i blaszka dla detali - np. Abera.

Wszystko jest kwestią ceny, nastawienia i możliwości.

martinello

Postprzez Bigmodel » poniedziałek, 19 listopada 2012, 16:30

Witam

martinello napisał(a): Zestaw Legenda konwersji na ARV chyba jest dedykowany do modelu dragona - ale mogę się mylić...

Jest dedykowany do Dragona, ale idealnie pasuje do Taski, sprawdzone i potwierdzone na moim ARV ;o)

Pawle, jeżeli będziesz chciał robić ARV z M4A4 Dragona, to weź jedno pod uwagę, że silnik Resicastu do M4A4 jest dedykowany do modelu Tasca.
I będziesz miał niezłą jazdę z wpasowaniem tego silnika do modelu Dragona.
Wybór pozostawiam Tobie.

Pozdrawiam
Jacek
Pancerka w 1/15 - 1/16 http://bigmodel120.blogspot.com/
Bigmodel Walk Around http://bigmodel1200.blogspot.com/
Bigmodel

Postprzez Komandor » poniedziałek, 19 listopada 2012, 18:31

Bigmodel napisał(a):Witam

martinello napisał(a): Zestaw Legenda konwersji na ARV chyba jest dedykowany do modelu dragona - ale mogę się mylić...

Jest dedykowany do Dragona, ale idealnie pasuje do Taski, sprawdzone i potwierdzone na moim ARV ;o)

Pawle, jeżeli będziesz chciał robić ARV z M4A4 Dragona, to weź jedno pod uwagę, że silnik Resicastu do M4A4 jest dedykowany do modelu Tasca.
I będziesz miał niezłą jazdę z wpasowaniem tego silnika do modelu Dragona.
Wybór pozostawiam Tobie.

Pozdrawiam
Jacek

Marcinie i Jacku, jak najbardziej przychylam się do Waszego zdania - tylko Tasca ! Jacku, wiem o tym silniku napisałem, to w tym, wątku, silnik załaduję w ARV. Marcinie trafiłem na Twój InBox modelu, który chcę zakupić. Co jest z fakturą odlewu wieży w tym modelu ? Piszesz o czołgach 2 Korpusu, które można zrobić z tego modelu, ale i Ic z 1 Dywizji mogę wykonać z tej Tasci ? Może ktoś z Was ma kalki na Ic Hybryde z 1 Dywizji, lub chociaż jakiś numer pojazdu. Chodzi mi o te dwa Ic, które znajdowały się na wyposażeniu 1 Dywizji już w Normandii.

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez martinello » poniedziałek, 19 listopada 2012, 20:20

Komandor napisał(a):Marcinie trafiłem na Twój InBox modelu, który chcę zakupić. Co jest z fakturą odlewu wieży w tym modelu ?

Problem z Tascą jest taki, ze odlewane elementy są w modelu raczej gładkie i trzeba popracować nad fakturą odlewu - dowolną techniką. Dragon w ostatnich modelach wprowadził fakturę typu "kalafior" - którą zresztą każe szlifować umieszczając łączenia form odlewniczych w idiotycznych miejscach. Nie muszę dodawać, że niedoścignionym ideałem jest faktura odlewów, spawów i powierzchni blach walcowanych która pojawiła się w 1995 roku na modelu M4 (35190) Tamiya - no, ale to było w czasach gdy formy odlewnicze robiono ręcznie wypuszczając nowe modele co kilka lat - a nie jak dziś w 3D.

Komandor napisał(a):Piszesz o czołgach 2 Korpusu, które można zrobić z tego modelu, ale i Ic z 1 Dywizji mogę wykonać z tej Tasci ? Może ktoś z Was ma kalki na Ic Hybryde z 1 Dywizji, lub chociaż jakiś numer pojazdu. Chodzi mi o te dwa Ic, które znajdowały się na wyposażeniu 1 Dywizji już w Normandii.

Obawiam się, że zdjęcia zaprezentowane przez Kolegów w tym wątku praktycznie wyczerpują tematykę FF IcH w 1 Dywizji. Sam więc widzisz, że nie ma mowy o pewności co do numerów seryjnych czy oznaczeń.

Planując budowę FF i ARV zapewne będziesz musiał nabyć zestaw kalkomanii "Polish Sherman tanks - 1st Polish Armoured Division vol.1" TORO MODEL :arrow: http://www.martola.com.pl/pl1566/produk ... _division_

Znajdziesz tam kompletne oznaczenie do ARV i elementy które raczej na pewno były na FFIcH - dywizyjną "wiewiórkę" i zapewne PL'kę

Dodatkowo - pisałeś coś o obwieszaniu pancerza czołgu ogniwami gąsienic zrobionymi z Modelkastenów - nie rób tego, szkoda najlepszych na rynku ogniw. Na pancerz kup coś tańszego (AFV, Bronco etc)...

Na koniec - mam nadzieję, że nie skończysz na tych dwu modelach - w 1 DPanc używano wielu fajnych pojazdów :lol:

martinello

Postprzez Marek Jaszczołt » poniedziałek, 19 listopada 2012, 21:13

martinello napisał(a):Obawiam się, że zdjęcia zaprezentowane przez Kolegów w tym wątku praktycznie wyczerpują tematykę FF IcH w 1 Dywizji. Sam więc widzisz, że nie ma mowy o pewności co do numerów seryjnych czy oznaczeń.

Numery WD można sobie zgadnąć :twisted:
http://www.network54.com/Forum/47208/th ... ----------
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez Komandor » czwartek, 22 listopada 2012, 00:32

Czołem.
Marcinie, Ty to potrafisz czytać w myślach ;o). No, "łazi mnie po łbie", Humber z Dywizji Dziadka, ustawiłbym go na dioramie razem z Firefly Ic :). Jest ładnisty model Bronco. Ale czy i takich Humberów, używała 1 Dywizja ? Przy okazji zapytam : czy poniższe książki przedstawiają jakąś wartość merytoryczną

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Marek Jaszczołt » czwartek, 22 listopada 2012, 14:11

Komandor napisał(a): Przy okazji zapytam : czy poniższe książki przedstawiają jakąś wartość merytoryczną

Tak, przedstawiają :P warto je mieć w biblioteczce.
I'm not lazy... I'm motivationally challenged.(Garfield)
Marek Jaszczołt

Postprzez martinello » czwartek, 22 listopada 2012, 15:33

Komandor napisał(a): "łazi mnie po łbie", Humber z Dywizji Dziadka

który Humber ? - "mały" czy "duży"

martinello

Postprzez Komandor » czwartek, 22 listopada 2012, 21:18

martinello napisał(a):
Komandor napisał(a): "łazi mnie po łbie", Humber z Dywizji Dziadka

który Humber ? - "mały" czy "duży"

Marcinie - "mały". Dziękuję Marku, skoro piszesz, że warto, kupiłem obie za 60 złociszy. To chyba dobra cena ? :P

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez martinello » czwartek, 22 listopada 2012, 21:32

Skoro "mały" Humber - to model Bronco jest jak najbardziej do polecenia :arrow: http://www.perthmilitarymodelling.com/r ... 35009.html

Tańszą alternatywą jest zakup mniejszego pojazdu - Dingo z MiniArt'u :arrow: http://www.mojehobby.pl/products/DINGO- ... -CREW.html

martinello

Postprzez Komandor » piątek, 23 listopada 2012, 09:12

Czołem !
Marcinie, to spraw na przyszłość, ale co Ty sądzisz : Humber, czy Dingo. Trafiłem na post, gdzie jest info, że Dywizja Dziadka, używała tylko kilka Dingo i to jeszcze w Szkocji, a w Europie raczej Humbery. Tylko, czy chodziło o te "duże" Humbery, czy "małe", nie wiem ?

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Postprzez Sherman » niedziela, 21 kwietnia 2013, 13:38

Jedno zdjęcie FF Ic hybrid (wieża lowbustle z integralnym policzkiem) pojawiło się w najnowszym numerze specjalnym Technika Wojskowa - Historia.
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez Komandor » wtorek, 23 kwietnia 2013, 12:50

Dziękuję Sherman zaglądnę :)

Pozdrawiam
Paweł
Pozdrawia Paweł
Obrazek
Komandor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - rzeczywiste