Komandor napisał(a):Marcinie trafiłem na Twój InBox modelu, który chcę zakupić. Co jest z fakturą odlewu wieży w tym modelu ?
Problem z Tascą jest taki, ze odlewane elementy są w modelu raczej gładkie i trzeba popracować nad fakturą odlewu - dowolną techniką. Dragon w ostatnich modelach wprowadził fakturę typu "kalafior" - którą zresztą każe szlifować umieszczając łączenia form odlewniczych w idiotycznych miejscach. Nie muszę dodawać, że niedoścignionym ideałem jest faktura odlewów, spawów i powierzchni blach walcowanych która pojawiła się w 1995 roku na modelu M4 (35190) Tamiya - no, ale to było w czasach gdy formy odlewnicze robiono ręcznie wypuszczając nowe modele co kilka lat - a nie jak dziś w 3D.
Komandor napisał(a):Piszesz o czołgach 2 Korpusu, które można zrobić z tego modelu, ale i Ic z 1 Dywizji mogę wykonać z tej Tasci ? Może ktoś z Was ma kalki na Ic Hybryde z 1 Dywizji, lub chociaż jakiś numer pojazdu. Chodzi mi o te dwa Ic, które znajdowały się na wyposażeniu 1 Dywizji już w Normandii.
Obawiam się, że zdjęcia zaprezentowane przez Kolegów w tym wątku praktycznie wyczerpują tematykę FF IcH w 1 Dywizji. Sam więc widzisz, że nie ma mowy o pewności co do numerów seryjnych czy oznaczeń.
Planując budowę FF i ARV zapewne będziesz musiał nabyć zestaw kalkomanii "Polish Sherman tanks - 1st Polish Armoured Division vol.1" TORO MODEL
http://www.martola.com.pl/pl1566/produk ... _division_Znajdziesz tam kompletne oznaczenie do ARV i elementy które raczej na pewno były na FFIcH - dywizyjną "wiewiórkę" i zapewne PL'kę
Dodatkowo - pisałeś coś o obwieszaniu pancerza czołgu ogniwami gąsienic zrobionymi z Modelkastenów - nie rób tego, szkoda najlepszych na rynku ogniw. Na pancerz kup coś tańszego (AFV, Bronco etc)...
Na koniec - mam nadzieję, że nie skończysz na tych dwu modelach - w 1 DPanc używano wielu fajnych pojazdów