P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: P-51D - Tamiya - 1:48 - standard

Postprzez LukaszS » wtorek, 6 maja 2008, 21:47

Model został pokryty czarnym, błyszczącym humbrolem. Czekam aż porządnie wyschnie i zabieram się za nakładanie alclada. Za radą WFa i Gienka pozbyłem się nitów na dolnej powierzchni płata.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Reklama

Postprzez LukaszS » piątek, 9 maja 2008, 14:43

Cześć,

Jestem właśnie po próbach maskowania modelu Patafixem i papierkami uniesionymi na kuleczkach z patafixu. Moim zdaniem najlepiej w stosunku do oryginału wyszło to co zaznaczone jest na zdjeciu na czerwono. Jest to brzeg rwanego papieru leciutko uniesiony nad modelem na kuleczkach patafixu. Próbowałem też samego papierka i rolek patafixu o różnej średnicy. Moim zdaniem wychodziły za ostre przejścia.
Może macie inne patenty?

Oryginał (ta sama jednostka):

Obrazek

Rolki patafixu:
Obrazek

Na czerwono zaznaczony "rwany" papierek
Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Gienek » piątek, 9 maja 2008, 15:05

A może jednak "z ręki" będzie najlepiej? Warto potrenować. Nawet kiepską ps.Ivatą przy bardzo rozrzedzonej farbie, malutkim ciśnieniu z małej odległości (0,5-1,5 cm) można zrobić to właściwie.
Dla przykładu taką starą ps.Ivatą zrobione ręcznie (bez maskowania) zrobione na modelu w 1/72 przejścia płynne
Gienek

Postprzez Seweryn » sobota, 10 maja 2008, 14:42

Czy na górnej powierzchni skrzydeł to skupisko nitów w rejonie wylotu kmów jest poprawne?
Seweryn
Seweryn

Postprzez LukaszS » niedziela, 11 maja 2008, 17:18

Czy na górnej powierzchni skrzydeł to skupisko nitów w rejonie wylotu kmów jest poprawne?

Nie udało mi się ich znaleźć na zdjęciach - zostaną usunięte. Dziękuję za uwagę :)

Gienek napisał(a):A może jednak "z ręki" będzie najlepiej? Warto potrenować.

Gieniu, jestem po pierwszych próbach i ... wymyśliłem coś innego :lol: . Pomaluję Dark Green'em maskując model patafixem, a potem krawędzie kolorów poprawię z ręki. Myślę że tak będzie bezpieczniej. Łatwiej też będzie cieniować zielony :)

A na modelu żółty już nałożony:

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez LukaszS » czwartek, 15 maja 2008, 08:43

Cześć,

Prace nad modelem posunęły się do przodu. Nałożyłem preshading(cieniowanie wstępne), potem Dark Green. Tego samego dnia po rozmowie z Timi z Jackiem Bzunkiem postanowiłem cienować po malowaniu koloru głównego (postshading). Linie podziału pomalowałem DG z kroplą czarnego, a środki paneli DG z kroplą białego. Ponieważ efekt był zbyt intensywny, kolejnymi, cienkimi warstwami DG złagodziłem cieniowanie.
Bardzo przepraszam za jakość niektórych zdjęć. Wybaczcie. Niestety byłem zmuszony sprzedać swojego 400d i używać kompakt Kodaka, którego jeszcze nie opanowałem, a chciałem dokumentować prace nad modelem.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Timi » czwartek, 15 maja 2008, 20:03

no i w sumie fajnie to wyszło, mam nadzieję że będziesz dalej eksperymentował tak jak wczoraj gadaliśmy :?:
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez LukaszS » czwartek, 15 maja 2008, 20:49

Timi napisał(a):no i w sumie fajnie to wyszło, mam nadzieję że będziesz dalej eksperymentował tak jak wczoraj gadaliśmy :?:

Tak właśnie, będę próbować :)
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Jacek Bzunek » czwartek, 15 maja 2008, 20:56

Plamy OD ma kadłubie mają zdecydowanie za ostrą granicę jak na malowany z wwolnej ręki oryginał, za to płat wygląda super. Może pomyślisz jeszcze wyblaknięciu farby 8-) :?:
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez LukaszS » czwartek, 15 maja 2008, 21:00

Jacek Bzunek napisał(a):Plamy OD ma kadłubie mają zdecydowanie za ostrą granicę jak na malowany z wwolnej ręki oryginał, za to płat wygląda super. Może pomyślisz jeszcze wyblaknięciu farby 8-) :?:

Wyblaknięcia są porobione i delikatnie je widać, a boję się przesadzić. Niestety na zdjęciach tego prawie nie widać, muszę się podszkolić w obsłudze tego aparatu.
Powoli dojrzewam do poprawienia plam OD na kadłubie, bo nie chcę spartolić :mrgreen:
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez LukaszS » sobota, 17 maja 2008, 16:13

Cześć,

Mała aktualizacja słowna. Model pomalowany, teraz schnie na nim sidolux. Dziś jeszcze otrzyma kalkomanie. :) Zdjęcia już niedługo

EDIT:
Kilka fotek (mam nadzieję lepszych jakościowo) po położeniu kalek. Teraz walczę, żeby ładnie siadły w liniach podziałowych i na elemantach wystających. Chyba czeka mnie kolejna ciężka próba podczas tego etapu budowy. Zobaczymy jutro rano. Muszę też poprawić malowanie ogona. "Prowadzenie" zielonego ma się nijak do prawdziwego samolotu :-/

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez Timi » niedziela, 18 maja 2008, 13:18

pokazuj szybciutko zdjęcia jak kalki wyglądają dzisiaj
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez LukaszS » poniedziałek, 19 maja 2008, 20:26

Timi napisał(a):pokazuj szybciutko zdjęcia jak kalki wyglądają dzisiaj

No więc wrzucam fotki. Nie wiem czy to ja bardziej zmęczyłem kalki SOLem czy to one mnie swoją grubością i sztywnością. Po czwartym SOLeniu jest już całkiem przyzwoicie.
Odsłoniłem kokpit, nareszcie :!: Podmalowałem statecznik pionowy i ster kierunku tak jak to było w tym samolocie, wspierając się dokumentacją zdjęciową, a nie profilami od Tamiy'i.
Część kalek srebrzyła się. Poradziłem sobie z tym w ten sposób, że usunąłem je z powierzchni modelu nawilżając ciepłą wodą, następnie miejsce gdzie mają być polakierowałem cienką warstwą sidoluxu i na taką mokrą powierzchnię położyłem kalkę. Działa :!:
Jutro pozostało malowanie pasów inwazyjnych, bo nie chce do tego używać kalek.
Pojawił się też problem. Na pierwszym zdjęciu, widać zaznaczone czerwonym kółkiem miejsce, gdzie brakuje klapki radiatora. Niestety, po przeszukaniu całego pokoju okazuje się, że zgubiłem tą część. Z racji że model jest zgłoszony do kategorii standard, nie mogę jej dorobić z "zewnętrznego" plastiku. Może któremuś z Kolegów pozostała taka część po jego mustangu? Nie uśmiecha mi się dorabianie tego elementu z pudełkowego kartonu :-/
A teraz koniec czytania, pora na trochę oglądania :mrgreen: :

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez c3p0 » poniedziałek, 19 maja 2008, 20:36

Mam nieodparte wrażenie że srebrzą się obwódki większości kalkomanii ?? Model mła się bardzo podoba i szkoda by było to tak zostawić (o ile oko mnie nie myli - of course). Tyle pracy i starań przez pośpiech zniweczonych??? O nie!!!!!
pozdrawiam
marcin
Powrót w "komarzym" stylu :P
c3p0

Postprzez Jacek Bzunek » poniedziałek, 19 maja 2008, 20:49

c3p0 napisał(a):Mam nieodparte wrażenie że srebrzą się obwódki większości kalkomanii ??

Tak ma być, oryginał został potraktowany Olive Drab po namalowaniu znaków rozpoznawczych. Błyszczenie to aluminiopodobna kalkomania mająca udawać zamaskowany margines wokół znaków rozpoznawczych.
Przy okazji, Marcin pokaż co dłubiesz bo widzę tajemnicze procenty w podpisie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat