Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 13:12

Czas na gondolę silnika (poprawna nazwa bo balon silnika brzmi jakoś dziwnie :D ?)
Producent przedni wlot zaproponował w kształcie oringu z żywicy. Po przyglądnięciu się fotkom detali otrzymanych od tut. przyjaciół zauważyłem, że otwór ma kształt stożka więc kolejny długopis został zepsuty.
Obrazek
Końcówkę długopisu upchałem do środka a na zewnątrz dałem odciętą końcówkę żywicznego oringu
Obrazek
Kłopot miałem też z drugą stroną gdyż po wstępnej przymiarce żywicznego silnika zauważyłem, że pomiędzy cylindrami będzie widoczna ta plaskata powierzchnia. Zacząłem ją nawiercać ale zacząłem partolić i do tego pozostawała kwestia rantu
Obrazek
Wyciąłem więc środek i obręcz dorobiłem z karty bankomatowej. Z zewnątrz przejechałem nitowadłem i dodałem parę "upiększaczy" z pozostałości po częściach fototrawionych z innych modeli
Obrazek
Jak ten czas leci... :-|
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 15:35

Pierścień z przodu gondoli silnika w.g. zdjęć oryginału wyraźnie za długi i wymaga spiłowania. Co do zamocowania silnika to nie żałuje że dorobiłem pierścień bo będzie on jednak widoczny. Producent podaje w instrukcji aby silnik taki jak go stworzył po prostu przykleić do gondoli. I w tym momencie jest kicha bo wówczas nie ma miejsca na korektory wydechu (zwał jak zwał :roll: ) Silnik Classica jest z tyłu jak goły Turecki więc musiałem zdekompletować swojego Swordfisha wyciągając z jego pudełka silnik żywiczny Bristol Pegasus firmy Vector. Początkowo myślałem, że dam cały silnik jednak przód Classica jest dodatkowo wyposażony zgodnie z wyglądem osprzętu jaki miał Walrus.
Obrazek
Zdecydowałem więc że zwinę z Vectora tylko kolektory (no te rury.. wiecie ;o) )
Uwaga ! Ze względu na nagość tyłu dozwolone do oglądania tylko dla widzów dorosłych.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 28 kwietnia 2008, 22:32

Przestrzeń dla kolektorów wymagała wykonania drobnych przeróbek.
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez iras67 » wtorek, 29 kwietnia 2008, 12:30

Przypomina mi się Walrus Matchboxa jak patrze na twoją pracę. Żeby go dostać w Składnicy Harcerskiej wyplewiłem kawał pola kukurydzy na wakacjach :P . Tylko nie było wtedy odwagi na takie przeróbki :D
pozdrawiam i życzę sukcesu w konkursie Ireneusz
iras67

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 2 maja 2008, 17:03

iras67 napisał(a):pozdrawiam i życzę sukcesu w konkursie Ireneusz

I w.g. zdrowych zasad rywalizacji dziękuję i Tobie też życzę ;o)
Gondola osadzona. Obawiałem się tego pięcio stopniowego odchylenia silnika od osi jaki ma być w oryginale ale podpory są tak wyprofilowane, że gondola silnika sama się pięknie w ten sposób układa. Teraz obróbka naciągów.
Obrazek
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Michał Janik » piątek, 2 maja 2008, 20:45

Pięknie, pięknie - zostaw go już i mów, jak się kto zapyta, że to taka angielska wersja MBR-2!

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 8 maja 2008, 22:59

Koniec udawania MBR-2. Oszczędzę opisu ile nerwów mnie kosztowało umieszczenietej środkowej części górnego płata. Jedyna zaleta, że otwory na naciągi wystarczyło nawiercić tylko w dolnej części co zaoszczędziło szlifowanie górnej części płata. Niestety, w skrzydłach tak lekko już nie będzie.
Obrazek
Trochę czasu zmarnowałem przy doklejaniu żywicznych osłon naciągów gdyż wkleiłem je początkowo jak na obrazku w instrukcji czyli poprzecznie zamiast wzdłuż.
Obrazek
Jednak ich kształt wzbudził we mnie obawę i zacząłem szperać po zdjęciach i.. znalazłem też inny obrazek w instrukcji :evil: Więc wkroczył debonder, czyszczenie i wklejenie na nowo.
Obrazek
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 12 maja 2008, 14:01

No i poległem. Próbowałem wkleić polówki płata górnego. Poszło łatwo. Podejrzanie łatwo. Kiedy spojrzałem na płat od góry stwierdziłem jego przesunięcie. Naturalnym odruchem było naciąganie póki klej dobrze nie złapał. Podstawa gondoli silnika trzeszczała aż przykro było słuchać. W końcu "jakotako" ustawienie płatazaczęło wyglądać natomiast poluzowały się niektóre naciągi znad gondoli i ciul. Wszystlko odciąłem na nowo. Jakim to trzeba być matematykiem aby tą środkową część ustawić idealnie (taki etap w budowie modelu proponuje instrukcja) ? Poległem. Teraz płat skleiłem w jedną całość zachowując wznios obu stron i patrzę z niepokojem na jego doklejenie.
Obrazek
Ostatnio edytowano czwartek, 15 maja 2008, 21:19 przez Mariusz Jarzyna ze Szczec, łącznie edytowano 1 raz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Speedking » czwartek, 15 maja 2008, 14:39

Masakra :shock: Podziwiam za cierpliwość, a przede wszystkim za jakość wykonania.
Z niecierpliwością czekam na efekt końcowy! (to tak na zmotywowanie, by Ci jeszcze nie przyszło do głowy rzucić tym o ścianę :D )
Speedking

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 16 maja 2008, 12:35

Speedking napisał(a):..a przede wszystkim za jakość wykonania.

Z tą jakością jest tak, że "jakoś" końca nie widać roboty. Ponownie jest zamontowany górny płat. Jak widać w trakcie montażu poleciała jedna poprzeczka nad silnikiem no i dorabiane na nowo obie tylne bo te "modelowe" były przykrótkie. Nie muszę wiercić dzięki otrzymanej od Jacka Bzunka linki termokurczliwej. Zobaczę jak to działa..
Obrazek
Na dziobku podorabiałem trochę pierdółek no i wcześniej zeszlifowany panel do mocowania liny (chyba :-/ )
Obrazek
Czas na szklarnię. Od wewnątrz dorobiłem mechanizm wycieraczek i małą korbkę ot tak.
Obrazek
Po wklejeniu szybki.. ALE SZPARA !!! :evil: :evil: :evil:
Obrazek
Silnik gotowy do nakładania kolorów. Jak wcześniej wspomniałem silnik jest oryginalny z modelu natomiast wydechy z tyłu są z silnika firmy "Vector".
Obrazek
Obrazek
Bajzel z tyłu po wklejeniu silnika do gondoli będzie niewidoczny ;o)
Ostatnio edytowano piątek, 16 maja 2008, 15:22 przez Mariusz Jarzyna ze Szczec, łącznie edytowano 1 raz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 16 maja 2008, 17:29

Szpara zaklejona. Pomocne w tym były pręciki polistyrenu. Teraz obróbka.
Obrazek

Odziwo po wklejeniu szybki imitacja mechanizmu wycieraczek jest widoczny :D
Obrazek

No i na koniec pytanie a właściwie prośba o pomoc w interpraetacji malowania. Zdecydowałem się, że mój Walrus otrzyma pustynne barwy (maszyna z 700 dywizjonu stacjonującego w Aboukir). W książce Mushroom'a "Supermarine Walrus & Stranraer" znalazłem poniższe zdjęcie mojego egzemplarza t.j. K5782. Cały samolot ma być w barwach góra: Dark Earth i Middlestone, spód Azure Blue. Problem jest jednak w kolorze pływaków. Oto fotka:
Obrazek
"James Kightly, Roger Wallsgrove - Supermarine Walrus & Stranraer" - Mushroom Model Magazine Special" str. 28
Autorzy sugerują biały lub żółty kolor pływaków. Wiem, że ciężka jest interpretacja odcieni szarości jednak na moje skromne oko oba kolory chyba są nietrafione ponieważ występują w oznaczeniu i wyraźnie widoczny jest inny odcień pływaka. Odcień odcina się też od powierzchni Middlestone. Czyżby Azure blue ???

100-lecie Niepodległości

Postprzez Gienek » piątek, 16 maja 2008, 19:18

Jeszcze inny reprint:
Obrazek
Jednak obstawiałbym za koncepcją autorów wspomnianej przez Ciebie publikacji. Zwróć uwagę na spód pływaka i spód kadłuba.
Gienek

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » piątek, 16 maja 2008, 21:59

Faktycznie. Nie porównałem spodu (ze względu na jego cień ale w takim razie pływak też powinien być ciemniejszy). Dzięki Gienek za podpowiedź. Na biały to nie wygląda. Mam pytanie w takim razie czemu miała ta żółć na pływakach służyć (nielogicznym wydaje się w takim razie kamuflaż) ?

100-lecie Niepodległości

Postprzez Jacek Bzunek » piątek, 16 maja 2008, 22:08

Nie wiem czy niue jest za późno ale pomalowałbym od wewnątrz ramy oszklenia kabiny.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Gienek » piątek, 16 maja 2008, 22:25

Mariusz Jarzyna ze Szczec napisał(a):w takim razie czemu miała ta żółć na pływakach służyć

Moja odpowiedź na to pytanie jest krótka i zwięzła: nie mam bladego (jak te pływaki) pojęcia :roll:
Gienek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat