Messerschmitt Bf-109F Hans Phillip 1/72 Zvezda

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Messerschmitt Bf-109F Hans Phillip 1/72 Zvezda

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 13:06

Murek napisał(a):o że dwa samoloty w jednostce maja tak samo pomalowane kołpaki nie daje pewności że wszystkie tak były pomalowane.

ale pozwala wątpić, by nagle jeden z nich był pomalowany inaczej

Murek napisał(a): Czy obracający się biały (pobielony) kołpak staje się ciemny?

tak
Obrazek
KFS-miniatures

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez skusz » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 13:15

Model zgrabny i ładnie pomalowany, mnie się podoba.
Hm, bez kleju składany, czyli to taka Hobby Bossowa Zvezda :D
Pozdrawiam Sławek Kusz
Portfolio : http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=20734
ObrazekObrazekObrazekObrazekObrazek
skusz

100-lecie Niepodległości

Postprzez Murek » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 13:34

KFS-miniatures napisał(a): Murek napisał(a): Czy obracający się biały (pobielony) kołpak staje się ciemny?

tak

:shock: :?: bardzo ciekawe... to po co malowano żółte ostrzegawcze końcówki łopat śmigła lub żółte paski skoro w czasie pracy nie było ich widać bo ciemniały? ;o)
Murek

Postprzez KFS-miniatures » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 13:42

a czy na te żólte koncówki nakłada się jakiś inny kolor kiedy się obracają?

sprawdzałes jak wygląda taki pobielony biało szary kołpak gdy się obraca?
Obrazek
KFS-miniatures

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 14:53

...Obrazek

Fotka z dyskusji na czeskim forum, link się tu pojawił.

Mam wrażenie, że to jest ta maszyna. :?:
Kołpak rzeczywiście zupełnie inaczej wygląda niż u Ciebie.
Inaczej też leżą krzyże na spodzie płata i gdzie indziej sięga granica żółtego na końcówkach.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 grudnia 2012, 15:07 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 2 razy
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 14:55

Tu na zdjęciach w locie wygląda, że ten samolot miał okrągłe wnęki podwozia (oczywiście jasno nie widać, za dobrze by było...) i w ogole to się zastanawiam, czy to aby F-4 nie jest a nie F-2 jak go m.in. Eagle przedstawia.

Zamieszanie straszne z tymi 109 F jest, pomieszane i zakręcone.

ps - kołpak na moje oko jest pomalowany typowo fabrycznie, pisałem już o tym przy okazji "spiral" - ten biały segment o pow. 1/3 kołpaka to też jest element szybkiej identyfikacji tylko mniej pracochłonny do wykonania jak spirala i dlatego malowany fabrycznie.
Tu w jednostce ciemny kolor pobielono żeby się całość na śniegu maskowała i tyle.
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 15:21

Kuba P. napisał(a):Tu w jednostce ciemny kolor pobielono żeby się całość na śniegu maskowała i tyle.

Raz bielono, raz nie. Trudno znaleźc regułę, której by nie złamano.

Ja to widzę tak, że fabrycznie malowane kołpaki z białą trzecią częścią, dostawały w tej jednostce barwne wierzchołki i robiły się już trójbarwne. Na to dopiero przychodziła biała farba zimowego kamuflażu i to w różnym zakresie dla różnych maszyn.
Przecież nie jeden mechanik malował wszystkie samoloty w jednostce, więc różnorodnośc jest jak najbardziej spodziewana.
Grzegorz2107

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:23

Zaiste Grzesiu, jakość materiału filmowego okazuje się być zbyt niska aby rozstrzygnąć malowanie kołpaka widocznego tam <II.
Natomiast kształt wnęk podwozia już nieco mnie martwi bo w swoim modelu (jeden z tych trzech w moim podpisie) już zmieniłem obrys na kanciate a to miał być własnie jeden z dwóch białych 109 z tego arkusza kalkomanii.

Obrazek
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 17:18

Ot wyguglane: Wzmiankowana przez KFS zamknięta wnęka tylnego kółka i smaczek w formie białego boku opony.
Obrazekhttp://www.asisbiz.com/il2/Bf-109F/Bf-109F-JG54-(II+-Philipp/pages/Bf-109F2-Stab-I.JG54-(II+-Hans-Philipp-Krasnogvardeisk-1942-02.html
Grzegorz2107

Postprzez pik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 17:26

Dzięki wszystkim za uwagi, choć nie spodziewałem się że tak poniekąd szczegółowa kwestia zdominuje wątek. ;o)

Jak rozumiem, póki nie pojawią się jakieś nowe zdjęcia, to ustalenie jak dokładnie był malowany kołpak śmigła tej konkretnej maszyny Phillipa jest praktycznie niemożliwe. Teza Kamila o natryśnieciu białej farby na wszystkich kołpakach w JG54 jest nie do obrony w świetle przywołanych zdjęć z tego okresu. W związku z tym wstrzymam się na razie z przemalowaniem. Zresztą znalazłem także inną nakreconą scenkę w JG54, zapewne przez tę samę ekipę, gdzie te kołpaki wyglądają jeszcze inaczej:
Obrazek

Nic nie wskazuje aby zdjęcie przywołane wcześniej przez Grzegorza pokazywało samolot "Fips"a. Niewidoczne oznaczenie boczne i brak belek zwycięstw na sterze kierunku, także kwestia kształtu wnęk podwozia nadal jest otwarta.

Jeśli idzie o mój model, to niezbyt zwracałem uwagę na takie niuanse jak kształt wnęk podwozia głównego czy też zamknięta wnęka koła tylnego. Jak większość moich modeli to był szybki projekt, przy założonym poziomie uproszczenia. Tym niemniej wielkie dzięki za wskazówki. Mój modelik to chyba pierwsza Zvezda w skali 1/72 pokazana na forum, ale nie wątpie że się jeszcze pojawi w innym wykonaniu, także jak ktoś będzie robił maszynę Phillipa to na pewno skorzysta z fachowych uwag! :)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Jaho63 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 17:37

Mnie podoba bardzo. Nawet nie widać tego zwezdowego "szwu" za kabiną (chyba, że go jakoś złagodziłeś?). Wstępniak pierwsza klasa. Malowanie to gdybym miał teraz strzelać, zrobiłbym kołpak na 1/3. Ale w moim (tyle, że z 10 lat nazad) zrobiłem cały czarny. A i żółte końcówki zrobiłbym dziś inaczej. Tak, że nie ma co przeżywać. Ma pewne odstępstwa, ale zacny modelik do kolekcji jest.
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Voltan » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:12

Dyskusja zaiste długa i burzliwa:) Ja chciałbym jednak odnieść się tylko do modelu, bo do udziału w dyskusji brak mi wiedzy.

To co zwraca moją uwagę, to ładne malowanie zimowe. Zawsze wydawało mi się ryzykowne, ale chyba kiedyś też spróbuję.
Pik, świetna robota, model dla mnie inspirujący. Tradycyjnie świetny wstęp. Model nie ma osłon podwozia, co potwierdzają zdjęcia, natomiast trochę psują efekt wpusty w goleniach. Chyba że się mylę i takie były w oryginale. No i brakuje chyba anteny między masztem a statecznikiem.

Model bardzo mi się podoba, szczególnie "osadzenie historyczne" i malowanie.
Voltan

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:18

pik napisał(a):Nic nie wskazuje aby zdjęcie przywołane wcześniej przez Grzegorza pokazywało samolot "Fips"a. Niewidoczne oznaczenie boczne i brak belek zwycięstw na sterze kierunku, także kwestia kształtu wnęk podwozia nadal jest otwarta.)

Tak, to najprawdopodobniej nie ta maszyna, tylko inna z oznaczeniem "<o"
Dalej guglamy:
https://www.youtube.com/watch?v=KmZD7KWvxOI&feature=player_detailpage#t=45s

[youtube]https://www.youtube.com/watch?v=KmZD7KWvxOI&feature=player_detailpage#t=45s[/youtube]

Widac, że kołpak miał biały kolor w segmencie do samej podstawy. Kwestią otwartą jest, czy miał pierwotnie przed wymalowaniem białego kawałka, jakiś barwny wierzchołek, co widac na innych maszynach.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:24 przez Grzegorz2107, łącznie edytowano 1 raz
Grzegorz2107

Postprzez pik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:24

Nawet nie widać tego zwezdowego "szwu" za kabiną (chyba, że go jakoś złagodziłeś?).

Szew za kabiną troszkę przyszlifowałem. W ogóle zvezda ma kilka podobnych ciekawostek, z tym że w skali 1/72 wyglądają one nieco karykaturalnie. Np na kolnierzu pomiędzy górną powierzchnią skrzydeł a kadłubem jest oddane załamanie blachy, powstające przy tłoczeniu. Efekt ciekawy, widoczny na niektórych egzemplarzach 109ek, ale w 1/72 można uznać że jest pomijalny, bo oddanie go w sposób widoczny wymaga pewnego "przesadyzmu", podobnie jak wspomniane wyżej zachodzenie na siebie blach za kabiną. Zresztą "zakładka" blach jest też na spodzie centropłata.

Generalnie wszystkie te "smaczki" potraktowałem pilniczkiem i papierem ściernym...

Model nie ma osłon podwozia, co potwierdzają zdjęcia, natomiast trochę psują efekt wpusty w goleniach.
No cóż, model jest składalny bez kleju, także wpustów nie zaszpachlowałem i dzięki temu mogę osłony podwozia dowolnie montować i demontować. Jak w prawdziwym samolocie! ;o)
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez Murek » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 20:17

Grzegorzu dziękuję Ci za wstawienie linku z filmem na youtube, który już kiedyś widziałem ale nie zwróciłem uwagi na kołpak akurat. Jest on w zasadzie tym samym dobrze znanym, który wkleił Pik tylko lepszej jakości. Teraz wyraźnie widzę, że coś jaśniejszego na kołpaku się obraca.
Murek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli