Dzięki wszystkim za uwagi, choć nie spodziewałem się że tak poniekąd szczegółowa kwestia zdominuje wątek.
Jak rozumiem, póki nie pojawią się jakieś nowe zdjęcia, to ustalenie jak dokładnie był malowany kołpak śmigła tej konkretnej maszyny Phillipa jest praktycznie niemożliwe. Teza Kamila o natryśnieciu białej farby na wszystkich kołpakach w JG54 jest nie do obrony w świetle przywołanych zdjęć z tego okresu. W związku z tym wstrzymam się na razie z przemalowaniem. Zresztą znalazłem także inną nakreconą scenkę w JG54, zapewne przez tę samę ekipę, gdzie te kołpaki wyglądają jeszcze inaczej:

Nic nie wskazuje aby zdjęcie przywołane wcześniej przez Grzegorza pokazywało samolot "Fips"a. Niewidoczne oznaczenie boczne i brak belek zwycięstw na sterze kierunku, także kwestia kształtu wnęk podwozia nadal jest otwarta.
Jeśli idzie o mój model, to niezbyt zwracałem uwagę na takie niuanse jak kształt wnęk podwozia głównego czy też zamknięta wnęka koła tylnego. Jak większość moich modeli to był szybki projekt, przy założonym poziomie uproszczenia. Tym niemniej wielkie dzięki za wskazówki. Mój modelik to chyba pierwsza Zvezda w skali 1/72 pokazana na forum, ale nie wątpie że się jeszcze pojawi w innym wykonaniu, także jak ktoś będzie robił maszynę Phillipa to na pewno skorzysta z fachowych uwag!