35mm do portretów?luck1985 napisał(a):do portretów można brać 35mm wtedy wychodzi 52.5mm-niby 50mm to odpowiednik ludzkiego oka
Tak, warto- jest jaśniejsze 2.8. Można się pokusić o coś z 1,8, ale to już wyższe kwoty-znacznie wyższe.
TomekWnęk napisał(a):35mm do portretów?luck1985 napisał(a):do portretów można brać 35mm wtedy wychodzi 52.5mm-niby 50mm to odpowiednik ludzkiego okaJa wiem , że niektórzy to i 'rybą' robią portrety ale...
portalus napisał(a):Co do twojej uwagi to nie mam pretensji ale zauważ jakie jest podejście gdy chce się coś kupić:
- auto - bierz golfa, ewentualnie bardziej ogólnie "nie kupuj tych na F"
- komórka/tablet - Apple lub ew. (jak cię nie stać) najnowszy Samsung w topowej wersji
- telewizor czy kino domowe - Sony
- AGD - BOSCH
- aparat - Canon lub Nikon
- lumpy - tu nie pamiętam co aktualnie się powinno nosić bo w tej kwestii jestem totalnym abnegatem
- rower - składaj sam z komponentów z sieci, koniecznie "CNC"
- sklepy to lokalne gusta
Albo ja to tak odbieram albo mam tą przyjemność obracać się w takim towarzystwie.
woocasch napisał(a):To ja jestem chyba jakiś nonkonformista albo wyrzutek społeczny,
portalus napisał(a):
Co do twojej uwagi to nie mam pretensji ale zauważ jakie jest podejście gdy chce się coś kupić:
- auto - bierz golfa, ewentualnie bardziej ogólnie "nie kupuj tych na F"
- komórka/tablet - Apple lub ew. (jak cię nie stać) najnowszy Samsung w topowej wersji
- telewizor czy kino domowe - Sony
- AGD - BOSCH
- aparat - Canon lub Nikon
- lumpy - tu nie pamiętam co aktualnie się powinno nosić bo w tej kwestii jestem totalnym abnegatem
- rower - składaj sam z komponentów z sieci, koniecznie "CNC"
- sklepy to lokalne gusta
Albo ja to tak odbieram albo mam tą przyjemność obracać się w takim towarzystwie.

Seweryn napisał(a):ja akurat przywiązuję się do marek,
Jak widać na powyższych zdjęciach da radę zrobić dobre foty także kompaktemi jeszcze film full HD nakręcić
portalus napisał(a):Seweryn napisał(a):ja akurat przywiązuję się do marek,
Jak widać na powyższych zdjęciach da radę zrobić dobre foty także kompaktemi jeszcze film full HD nakręcić
Wg mnie jest to niepotrzebne narzucanie sobie ograniczenia z góry - w jedną czy drugą stronę (czyli kupuję to oraz nigdy nie kupię tego).
Oczywiście, że się da - z odrobiną samozaparcia ostatnio nawet komórką lub notesem (ostatnio zasłyszane określenie na tablet w Swaju).
Ta SMka to samodzielna konwersja Pikolca?
portalus napisał(a):Masz rację, zapomniałeś tylko dodać, że z kitowym obiektywem.
Moja SM jest tradycyjnie zielona - jak dla mnie za wściekle zielona, ale ojciec twierdzi, że jest OK.

portalus napisał(a):Widzę, że jesteś oblatany w temacie.
portalus napisał(a):Może przy okazji ktoś w maksymalnie łopatologiczny sposób wyjaśni mi jaka jest różnica pomiędzy stałką dajmy na to 50 portretową a makro?
portalus napisał(a):uznane przez cały świat
- Nikon: modele plusy i minusy
- Canon: ...
aspirujące
- Sony: ...
- Pentax: ...
Powrót do Fotografowanie modeli
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 6 gości