Aparat do 3000 - 3500zł - jaki?

Sprzęt, akcesoria oraz techniki obróbki zdjęć cyfrowych czyli, jaki kupić aparat, jak fotografować, jak ulepszyć zdjęcia i je pokazać.

Re: Aparat do 3000 - 3500zł - jaki?

Postprzez portalus » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 18:16

Oczywiście, że za komplet.
Co do mydła a końcu skali to jak się pobawię aparatem dłużej napiszę może coś więcej - poza tym mało kompetentny jeszcze jestem aby się na ten temat wypowiadać.
Co do wyboru takiego a nie innego jeszcze, to w jednym z testów chyba padło zdanie, że "to dobry aparat dla ambitniejszych amatorów" - amatorem jestem, trochę mało ambitnym ale zamierzam to właśnie zmienić - sprzęt idealny dla mnie?.
Połowa informacji w testach aparatów, które czytałem jest może i istotna dla profesjonalistów - druga połowa prawie niczym ich nie wyróżnia. Nie ukrywam, że zdaję sobie sprawę z tego, że wykorzystam może 10-30% możliwości tego zestawu z czego większość nieświadomie.
Wyjściowo A65 + kitowy obiektyw mieśli się we wskazanym przedziale cenowym.

OT
Co do tego co kto robi lepsze to przy dzisiejszym poziomie dostępu do technologii w danym przedziale cenowym produkty są bardzo zbliżone do siebie - tego stanowiska będę się trzymał jako patologiczny racjonalista.
To że jedna firma daje czegoś więcej to tylko wyróżnik i ewentualna podstawa kampanii reklamowej.
Jak czytałem opinie i testy na temat aparatów (czy innych rzeczy jakie zdarzało mi się kupować) na stronach dedykowanych to jak ktoś ma produkt marki X to w 70%:
1. Ten co ma marki Y nigdy go nie przekona do Y - no może w jakimś nieistotnym detalu
2. Jest "wyśmiany" przez tych co to mają Y a inni użytkownicy X wyśmieją całą resztę
3. Ci od Y znajdą pierdyliard powodów na zakup czegokolwiek innego w zamian byle tylko nie X
Można to zaobserwować we wszystkim codziennie, poniżej mój osobisty ranking takich tematów TOP10, z którymi ostatnio najczęściej się spotykam:
- zakup auta
- komórka czy też smartfon
- telewizor
- tablet
- klamoty AGD (kuchnia i łazienka)
- zestawy audio czy też kina domowego
- aparat fotograficzny
- ubiór
- rower
- sklep/centrum handlowe - miejsce codziennych zakupów
Są tacy co to wszystko im wisi, na drugim końcu tacy co to dla nich każdy z tych elementów stanowi element ich kreacji. Siebie umieszczam gdzieś pośrodku z boku bo mój sposób na zakupy to określenie parametrów do spełnienia, wybór 3-4 urządzeń mieszczących się w budżecie, porównanie (najlepiej samodzielne) i decyzja.
portalus

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 19:25

Tak, lustrzanki entry level nie wiele się różnią od siebie. Dalej, to juz dodatki- dodatkowy ekran, dodatkowe nastawy przy lampach, większy grip, cięższy itd. Na koncu FF i samo body na poziomie 20tyś + 40tyś za słoik.

W tym przedziale cenowym sugerować się własnymi odczuciami- jak leży w ręce, dostęp do przycisków itd. Ma pasować użytkownikowi.

Ale mi nie pasują kolory z Nikona. Czegoś brakowało tym zdj. Taki Tamron z mocowaniem Sony po ile chodzi? 17-50 2,8 VC.
Ciekawe czy sony udostępnia dokumentacje techniczną, Canon nie i kupowanie Tamrona do Canona, to taka mała loteria.

EDIT

I nie bierz sobie mojego posta osobiście w stylu- ale kupiłeś szajs czy coś w tym stylu ;) Dla mnie Sony powinno zostać przy TV, a nie się biorą za lustrzanki. Sąsiad miał pierwsze modele Alphy i w ręce tragedia- jakby się miało zaraz rozlecieć. Tego nie miałem w ręce więc się nie wypowiem. Pstrykaj, ucz się i baw ;D

A jak ktoś kupuję lustro i ciśnie na auto, to szkoda kasy i czasu.
A jak ktoś ma większa kase na wydanie- Nikon D7000. EOS 60D, to bym sobie odpuścił, bo zrobili konkrety downgrade. Jak ma ktoś ambicje, to już EOS 7D albo używany 50D.
600-650D odpuszczam-GPS, dotykowy ekran? :lol: To takie modne- mam lustrzanke :roll:
luck1985

Postprzez TomekWnęk » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:20

luck1985 napisał(a):do portretów można brać 35mm wtedy wychodzi 52.5mm-niby 50mm to odpowiednik ludzkiego oka
35mm do portretów? :shock: Ja wiem , że niektórzy to i 'rybą' robią portrety ale...
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez jaros » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 21:59

Tak, warto- jest jaśniejsze 2.8. Można się pokusić o coś z 1,8, ale to już wyższe kwoty-znacznie wyższe.

Ale po co? Do robienia zdjęć modeli - jak pisze kolega - przecież musisz maksymalnie przymknąć przysłonę (22 albo i więcej) więc dobre światło na poziomie 2.8 czy 1.4 jest bez znaczenia!

Moim zdaniem - jeśli rozważasz taki obiektyw pod kątem modeli to nie warto. Równie dobre rezultaty osiągniesz tym co już masz. Jeśli bardzo Cię 'nosi' to rozważ może zakup jakiegoś obiektywu makro - będziesz mógł robić np. bardzo duże zbliżenia swoim modelom.
pozdrawiam Jarek
jaros

Postprzez portalus » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 22:55

Widzę, że jesteś oblatany w temacie.
Mnie już w tym aparacie kilka rzeczy denerwuje (przyzwyczajenia ze starego):
- zgubiłem dekiel obiektywu i się trochę naszukałem (muszę nabyć taki na uwięzi)
- "pamięta" nastawę samowyzwalacza z trybu manualnego w trybie auto
- przechodząc przez poszczególne tryby wyświetlają się takie ekrany podpowiedzi dla mam wrażenie rozgarniętych inaczej
- tak jak stary pomimo ustawionej funkcji obracania zdjęć ich nie obraca w kompie (na własnym wyświetlaczu tak)
Muszę się pobawić z ustawieniami bo może są na to opcje w menu
Odzwyczajenia wymaga układ klawiszy oraz odruchowe zaglądanie w wizjer.

Może przy okazji ktoś w maksymalnie łopatologiczny sposób wyjaśni mi jaka jest różnica pomiędzy stałką dajmy na to 50 portretową a makro?

Co do twojej uwagi to nie mam pretensji ale zauważ jakie jest podejście gdy chce się coś kupić:
- auto - bierz golfa, ewentualnie bardziej ogólnie "nie kupuj tych na F"
- komórka/tablet - Apple lub ew. (jak cię nie stać) najnowszy Samsung w topowej wersji
- telewizor czy kino domowe - Sony
- AGD - BOSCH
- aparat - Canon lub Nikon
- lumpy - tu nie pamiętam co aktualnie się powinno nosić bo w tej kwestii jestem totalnym abnegatem
- rower - składaj sam z komponentów z sieci, koniecznie "CNC"
- sklepy to lokalne gusta
Albo ja to tak odbieram albo mam tą przyjemność obracać się w takim towarzystwie.

Wracając w OT do aparatów, to nie było odpowiedzi na pytanie w stylu pigułkowym jaką np ja bym chciał uzyskać:
uznane przez cały świat
- Nikon: modele plusy i minusy
- Canon: ...
aspirujące
- Sony: ...
- Pentax: ...
niedoceniane ale w niczym nie ustępujący powyższym
- ...
w ostatnim zdaniu własny wybór.

Potem można sobie dyskutować, przekonywać ...
Kończymy OT bo chyba temat wyczerpany
portalus

Postprzez luck1985 » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 23:16

TomekWnęk napisał(a):
luck1985 napisał(a):do portretów można brać 35mm wtedy wychodzi 52.5mm-niby 50mm to odpowiednik ludzkiego oka
35mm do portretów? :shock: Ja wiem , że niektórzy to i 'rybą' robią portrety ale...

http://pl.pixel-peeper.com/lenses/?lens=13142

Wybierz sobie pózniej 50mm. Jak już napisałem, jest przelicznik 1,5, więc 35mm da 52,5mm ;) Nikkor 35mm jest 1,8 ;) I kosztuję 600-700zł

portalus- ja przeleciałem ogólnikowo przez temat, kupiłeś i drugi kolega również kupił. Jak ktoś będzie zainteresowany kupnem, to można się zagłębić i rozpisać.
Ja siedzę w obozie Canona, bo szwagier posiada Canona- opcja pożyczki szkieł. Canon droższy w zakupie, ale więcej szkieł, większe możliwości- Helios, M42, szkieł jest więcej i tańsze. Mogłem kupić słabe szkło, średnie czy coś z górnej półki L z czerwonym paskiem. Nikon był tani w dniu zakupu, mniej szkieł, droższe, słoiki Sigmy czy Tamrona droższe średnio o 200-300zł. Szkła N droższe, mniej, brak średniej półki . To było kilka lat temu, dzisiaj jest zupełnie inaczej.
Jakbym teraz miał kupić aparat, to EOS 7D. Z racji ceny i braku kasy, mocno bym się zainteresował N D7000 którego cena spadła i jest ok. Świetny sprzęt za tą cenę. Miałem D3100- jak już napisałem mi nie podchodzą kolory w Nikonie, takie zimniejsze w porównaniu do Canona.Ale to już kwestie indywidualne podobnie jak wybór sprzętu. Nigdy nikomu nie napisze- bierz to X i koniec tematu ;)

Tutaj masz tryb makro z kompakta olka XZ-1

https://lh5.googleusercontent.com/-wQBp ... 280044.JPG

https://lh5.googleusercontent.com/-giJc ... 280045.JPG
luck1985

Postprzez woocasch » środa, 12 grudnia 2012, 09:19

portalus napisał(a):Co do twojej uwagi to nie mam pretensji ale zauważ jakie jest podejście gdy chce się coś kupić:
- komórka/tablet - Apple lub ew. (jak cię nie stać) najnowszy Samsung w topowej wersji
- AGD - BOSCH
- lumpy - tu nie pamiętam co aktualnie się powinno nosić bo w tej kwestii jestem totalnym abnegatem
Albo ja to tak odbieram albo mam tą przyjemność obracać się w takim towarzystwie.

To ja jestem chyba jakiś nonkonformista albo wyrzutek społeczny, bo po kolei:
- mam Fiata i żona też ma Fiata
- Nokia
- LG
- Amica
- Olympus E-520 + ZD 14-54 + ZD 70-300
- ciuchy różnie
- roweru obecnie brak :)
- sklepy bez znaczenia

W kwestii fotografii to mi niemal zawsze wystarcza E-520, problem to tylko słabe ISO w porównaniu do obecnych aparatów i brak rozwijania systemu 4/3 przez Olympusa :( ale ciągle żyej nadzieją, że w końcu pojawi się jakaś nowa puszka. Na dzień dzisiejszy Olympus poszedł w bezlusterkowce m4/3 i widać, że ten system teraz mocno promują i rozwijają.
woocasch

Postprzez portalus » środa, 12 grudnia 2012, 11:54

woocasch napisał(a):To ja jestem chyba jakiś nonkonformista albo wyrzutek społeczny,

Spoko stary, ty się tylko po prostu nie znasz i błądzisz - zupełnie tak jak ja.

Co do aparatów jeszcze to zastanawiam się co to będzie kiedy te lustra półprzepuszczalne pojawią się w N lub C - koniec świata.
portalus

Postprzez Seweryn » środa, 12 grudnia 2012, 12:36

portalus napisał(a):

Co do twojej uwagi to nie mam pretensji ale zauważ jakie jest podejście gdy chce się coś kupić:
- AGD - BOSCH

Coś w tym jest :), ja akurat przywiązuję się do marek, raczej używam wciąż tych samych od lat, wracając do aparatów ja kupiłem sobie kompakta, małpkę czy jak to nazywają posiadacze lustrzanek :)
Obrazek
Miły Pan w sklepie pół godzinay gadał, że za pieniądze wydane na ten aparat miałbym już lustrzankę, nie docierało do niego, że nie mam zamiaru wydawać kolejnych tysięcy na szkło itp.
Zdjęcia robione z marszu, bez ustawień, skala H0 oczywiście.
Obrazek
Obrazek

Jak widać na powyższych zdjęciach da radę zrobić dobre foty także kompaktem :) i jeszcze film full HD nakręcić :mrgreen:
Seweryn
Seweryn

Postprzez portalus » środa, 12 grudnia 2012, 14:38

Seweryn napisał(a):ja akurat przywiązuję się do marek,
Jak widać na powyższych zdjęciach da radę zrobić dobre foty także kompaktem :) i jeszcze film full HD nakręcić :mrgreen:

Wg mnie jest to niepotrzebne narzucanie sobie ograniczenia z góry - w jedną czy drugą stronę (czyli kupuję to oraz nigdy nie kupię tego).

Oczywiście, że się da - z odrobiną samozaparcia ostatnio nawet komórką lub notesem (ostatnio zasłyszane określenie na tablet w Swaju).

Ta SMka to samodzielna konwersja Pikolca?
portalus

Postprzez Seweryn » środa, 12 grudnia 2012, 14:49

portalus napisał(a):
Seweryn napisał(a):ja akurat przywiązuję się do marek,

Wg mnie jest to niepotrzebne narzucanie sobie ograniczenia z góry - w jedną czy drugą stronę (czyli kupuję to oraz nigdy nie kupię tego).

Oczywiście, że się da - z odrobiną samozaparcia ostatnio nawet komórką lub notesem (ostatnio zasłyszane określenie na tablet w Swaju).

Ta SMka to samodzielna konwersja Pikolca?

Ja po prostu kupuję to co jest dla mnie najbardziej praktyczne, nie neguję tego, że lustrzanka jest lepsza, bo jest bez wątpienia, prawda jest taka, że 80% posiadaczy lustrzanek robi zdjęcia na ustawieniach automatycznych i podnieca się tym, że ma lustrzankę, ograniczeń z góry sobie też nie narzucam :)
Ta SMka to jest fabryczny model (ostatni wypust), jeszcze przy niej nie dłubałem nic.
Seweryn
Seweryn

Postprzez portalus » środa, 12 grudnia 2012, 15:53

Masz rację, zapomniałeś tylko dodać, że z kitowym obiektywem.

Moja SM jest tradycyjnie zielona - jak dla mnie za wściekle zielona, ale ojciec twierdzi, że jest OK.
portalus

Postprzez Seweryn » środa, 12 grudnia 2012, 16:16

portalus napisał(a):Masz rację, zapomniałeś tylko dodać, że z kitowym obiektywem.

Moja SM jest tradycyjnie zielona - jak dla mnie za wściekle zielona, ale ojciec twierdzi, że jest OK.

Mam tez tę zieloną, faktycznie jakby trochę za wściekła, ale ładna, niestety na oliwkową się nie załapałem.
Obrazek
Seweryn
Seweryn

Postprzez lejgo_inc » środa, 12 grudnia 2012, 16:34

portalus napisał(a):Widzę, że jesteś oblatany w temacie.

przy f22 dla matrycy APS-C to już porządna dyfrakcja się dzieje. Do zdjęć które potem się wrzuca do netu w rozmiarze 1024x768 to ma niewielkie znaczenie, ale przy większych wydrukach trzeba się nad tym zastanowić.
portalus napisał(a):Może przy okazji ktoś w maksymalnie łopatologiczny sposób wyjaśni mi jaka jest różnica pomiędzy stałką dajmy na to 50 portretową a makro?

50 zwykła będzie miała minimalną odległość ostrzenia w okolicach 40-45cm. Będzie jasna (f1.2-1.4-1.8-2) ale przy pełnej dziurze z reguły dość miękka. 50 makro pozwoli ci podejść na kilka cm, uzyskując skalę odwzorowania bliższą ~1:1. Bedzie też ciemniejsza (f2.8-4) ale przeważnie lepiej trzymająca ostrość od pełnego otworu przysłony i ogólnie lepiej skory
gowana.
portalus napisał(a):uznane przez cały świat
- Nikon: modele plusy i minusy
- Canon: ...
aspirujące
- Sony: ...
- Pentax: ...

Pentax (Asahi Opt. Co.) była pierwszą japońską firmą która wyprodukowała lustrzankę małoobrazkową. To było w 1952r, ludzie mają jednak relatywnie krótką pamięć. Na rynku różnie się dzieje na przestrzeni czasu i teraz wychodzi na to że jest "aspirująca"...
pozdrawiam, Leszek
http://www.shelfoddity.com
[Mankind has a perfect record in aviation; we never left one up there]
lejgo_inc

Postprzez portalus » środa, 12 grudnia 2012, 17:18

No niestety ja też się nie załapałem na oliwkową.

Dzięki lejgo_inc za wyjaśnienie dotyczące różnicy pomiędzy obiektywami.
To mam jeszcze jedno pytanie - czy makro mogę później wykorzystywać jako portretówkę czy to nie ma sensu?

Co do mojego zestawienia to było ono poglądowe - zauważ, że nie było tam np. Olympusa, Leica i pewnie kilku innych firm (kolega na studiach co miał Zenita miał też coś co się nazywało Mamiya czy podobnie).
Sony to spuścizna Minolta/Konica i czy aspiruje czy jest niedocenione to powinni powiedzieć oblatani w temacie.

Edycja - uzupełnienie:
Zdjęcia pokazujące możliwości obiektywu, pliki oryginalne, robione dzisiaj z ręki na balkonie - mam anginę i unikam wyjść z domu. Odległości około 9m i około 135 (za Google).
http://out.pl/mporta/MiG/DSC00100.JPG
http://out.pl/mporta/MiG/DSC00101.JPG
http://out.pl/mporta/MiG/DSC00102.JPG
http://out.pl/mporta/MiG/DSC00103.JPG
portalus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Fotografowanie modeli