Honda NXR 750 Tamiya 1/12

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Honda NXR 750 Tamiya 1/12

Postprzez zmorka » czwartek, 1 listopada 2012, 20:59

Witam po długiej przerwie, trochę nie było czasu na modelowanie, trochę czasu zabrał mi model 1/1 , a troche czasu naprawiałem samego siebie :mrgreen: , ale do rzeczy, miałem w planach zupełnie inny model motocykla ale jak zobaczyłem na alledrogo Hondę która bardzo mi się podoba zapragnąłem jej tak bardzo, że stałem się jej posiadaczem, czy szcześliwym ?? Hmmm, taka drobna uwaga, jako że motocykl był "używany" tzn. rozpoczęty ale kompletny to radzę zapytać najpierw sprzedającego i upewnić się czy aby tak jest w istocie, bo jakież było moje rozczarowanie jak zobaczyłem braki w kalkach, sprzedający oczywiście zaproponował zwrot gotówki, ale zdecydowałem się jednak że już go zostawię . W HLJ póki co nie wysyłają części, więc lipa z kalkami. Tak czy inaczej model wylądował w docie, co oczywiście znacznie osłabiło plastik, porozklejałem sklejone już elementy z kilku powodów, a mianowicie pierwszy to taki , że części już pomalowane i sklejone zapakowane były w woreczek foliowy, jednak pakującemu umknęło to , że były one mokre co spowodowało powstanie takich drobnych pęcherzyków i bąbelków na tych elementach co dołożyło mi trochę pracy w przywróceniu ich do stanu używalności, a poza tym chcę mieć wszystko zrobione swoimi rękoma ;o) . Więc części poszpachlowane, poszlifowane, zapodkładowane i znów wyszlifowane czekają na podkład właściwy, zaczekam jeszcze trochę aż klej i szpachla siądzie dostatecznie dobrze żeby później nie było niespodzianek, tak czy inaczej jestem chyba na dobrej drodze, więcej braków nie zauważyłem jak na razie i mam nadzieję, że ich nie będzie. Chciałbym żeby wyszło znacznie lepiej niż w przypadku cb-400 który uznaję za model nieudany.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
zmorka

Reklama

Re: Honda NXR 750 Tamiya 1/12

Postprzez cayman » czwartek, 1 listopada 2012, 22:26

Ten model to już rodzynek i ciężki do kupienia.Zrobiłem go bardzo dawno temu (1992 może 93) z kierowcą i mam do dnia dzisiejszego i może jutro cyknę parę fotek.
Powodzenia przy budowie bo fajna sztuka.
Ja też się naciąłem przy kupnie na Alledrogo z Ferrari 246 Dino ze starej serii Fujimi.Frajer zapomniał napisać że jak odcinał szybę z ramki to mu pękła.
Pozdrawiam Piotrek

A kto nie ryzykuje ten nie pije szampana.
cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » czwartek, 1 listopada 2012, 22:43

Brawo Grzesiek!
Bardzo się cieszę na kolejny motowarsztat i to w dodatku taki interesujący.
Jeśli nie ma kalek to może zrobisz go na "cywila" ;o)
Z przyjemnością się poprzyglądam.
Powodzenia.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » czwartek, 1 listopada 2012, 22:45

Piotr, w takim razie wrzuć kilka fotek , przynajmniej bede miał się na czym wzorować :).
zmorka

Postprzez zmorka » niedziela, 9 grudnia 2012, 18:34

Mam pewien problem z tym modelem, a mianowicie kolor ramy, tamiya przewiduje biały, natomiast w dość skąpej dokumentacji z internetu występuje w kolorze zarówno białym, czarnym jak i aluminium, instrukcja podaje biały a na pudełku od modelu wyraźnie jest aluminium, to samo sety, prawy chrom a lewy biały :shock: , w oryginale oba coś jak polerowane aluminium, Piotr Ty miałeś ten model, może jakaś mała podpowiedź, wujek google jest bardzo skąpy jeśli chodzi o zdjęcia.
Proszę o pomoc.
zmorka

Postprzez cayman » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 09:39

Obawiam się Grzegorz że niewiele jestem w stanie pomóc bo pudło się nie znalazło a ja nie pamiętam ale na pewno malowałem kolorami z instrukcji.
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Kazik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 11:52

Ja nie masz dobrych fotek to leć z instrukcji.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Mr. Headshok » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:16

Fajny model. Miałem go kiedyś, ale nie doczekał się sklejenia :)

Powiedz, co z zrobisz z kołami? Zostawisz z zestawu, czy będziesz te "szprychy" jakoś apgrejdować?
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez Kazik » poniedziałek, 10 grudnia 2012, 16:50

Ja właśnie z powodu szprych mam opór przed niektórymi fajnymi modelami.
Na ogół wersje pudełkowe kół szprychowych wypadają dość słabo a na zaplatanie w 1/12 jeszcze się nie zamierzyłem ale pewnie podejmę wyzwanie w przyszłości :)
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez zmorka » wtorek, 11 grudnia 2012, 13:49

Kolejna rzecz jaka spędza mi sen z powiek przy tym modelu to właśnie te szprychy :roll: , jeszcze nie wiem jak je będę robił, fajnie by było gdyby były jakieś zestawy do robienia szprych, ale póki co ja się z tym nie spotkałem i obawiam się, że polecę z takimi jakie są, gdzieś widziałem jak ktoś na forum robił szprychy ale nie mogę tego wyszukać, Marek Ty lepiej zostaw póki co szprychy , bo będziesz rzeźbił a później nikt nie chce wystawiać swoich "wypocin" na forum, bo ja mam już lęki jak widzę Twoje czy np. Piotra, Maćka i wielu innych (wuen się opuszcza) prace :oops:
zmorka

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 11 grudnia 2012, 16:10

Może choć trochę będę pomocny lub podsunę jakiś pomysł... :roll:

Jakiś czas temu zabrałem się za szprychowane koła (Yamaha SR400). Fabryczne szprychy usunąłem, skleiłem i wyszlifowałem połówki obręczy. Następnie ponawiercałem otwory pod szprychy w piaście i obręczy (te w obręczy za pomocą frezarki i stołu obrotowego - aby mieć pełną dokładność i powtarzalność odstępów między otworami). Szprychy wykonałem z żyłki wędkarskiej o grubości bodaj 0,28mm. Ma ona dwie zalety: pierwsza - można w łatwy sposób wykonać "główkę" szprychy zbliżając końcówkę żyłki do płomienia zapalniczki; druga - łatwo "układa się'' podczas naplatania. Mam tylko pewne obawy co do sztywności kompletnie zbudowanego koła. Nyple wykonane z pręcika polistyrenu o średnicy 0,6mm i frezowane wewnątrz frezem 0,3mm!

Oto efekt. Na razie mam naplecioną tylko jedną stronę, ponieważ skończył mi się materiał na nyple.

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Nie jestem tak na 100% zadowolony z nypli, no ale i tak po pomalowaniu będzie to o wiele lepiej wyglądać niż oryginał z zestawu.
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez zmorka » wtorek, 11 grudnia 2012, 21:45

Tomek, Twoje koło wygląda fantastycznie, nie mam niestety frezarki, ale co mnie zastanawia najbardziej to to, co pisałeś o sztywności jeśli chodzi o całość, zakładając że będzie ok to jeszcze materiał na nyple, fizycznie nie jestem w stanie wykonać takiego cudeńka, choć przyznam że będę kombinował jak to gryznąć. Bardzo dziękuję za pomoc.
zmorka

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 11 grudnia 2012, 21:54

Posiadanie frezarki o nie problem. Zawsze możesz poprosić kolegę z forum o przysługę ;o)

Męczą również i mnie te nyple... Idealnie byłoby je zrobić z rurki stalowej. Mam nawet taki materiał na to, ale równe pocięcie jej na odcinki o długości ok. 3 mm jest niemożliwe! Przynajmniej mi znanymi sposobami.

Jak mi (te koła) nie wyjdą, to zastąpię je zestawem od Hondy RC166 :)
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Postprzez cayman » wtorek, 11 grudnia 2012, 22:09

To może ja coś podpowiem .Żyłka moim zdaniem zda egzamin co do sztywności biorąc pod uwagę ilość tzw.szprych a nyple zrobić z rurki stalowej (igła lekarska) o,4 albo 0,5 tylko wcześniej zobaczyć w które fi wchodzi żyłka 0,28 ,pociąć biaksikiem mod. na sztuki ,rozwiercić ręcznie wiertłem 0,3 i obsadzać w obręcz koła.Jak sobie dobrze przypominam to kolega z działu lotnictwo co robił rok temu pięknego dwupłata z żyłki robił naciągi i na koniec podgrzewając fenem własnej konstrukcji doprowadził do tzw.prawidłowego naciągu.
I tak ja bym spróbował.
Zestaw z Hondy RC166 jest też dobrym pomysłem tylko to dodatkowy koszt(ok 200 zł).
Pozdrawiam Piotrek

cayman

Carbon Master

Postprzez Mr. Headshok » wtorek, 11 grudnia 2012, 22:15

cayman napisał(a):...pociąć biaksikiem mod. na sztuki...

Czym? Co to jest?
Pozdrawiam,
Tomasz Koebsch
Mr. Headshok

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat