RWD 5 bis Skarżyńskiego 1/72 ZTS Plastyk

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: RWD 5 bis Skarżyńskiego 1/72 ZTS Plastyk

Postprzez jarek38 » środa, 12 grudnia 2012, 00:09

Bartek piękoś, Voltan, Grzegorz2107, Murek, Adam, rob, Piotr Dymitruk, dymuwa, Aleksander - wielkie podziękowania dla Was koledzy :) Jeszcze raz dodam warsztat, gdzie można podejrzeć więcej szczegółów z samej pracy przy modelu http://modelwork.pl/viewtopic.php?f=86&t=30255. Rob, wcale się nie dziwię miałem i przy tym i przy SP-ALX Legun I
dwie sytuacje, po których pomyślałem, że te 5-ki z blaszkami ramy oszklenia, to na prawdę trudne modele. Jeszcze raz dzięki za uwagi i pozytywy.
Ed. Aleksandrze, następny będzie model z kamo, muszę odetchnąć od tych sreberek, planuję się zabrać za 1(pierwszego) :oops: spitowatego na swoją półkę, a mianowicie Seafire F.45 - nagroda z Gdańska- jakby wiedzieli, że nie mam żadnego.
jarek38

Reklama

Postprzez bartek piękoś » czwartek, 13 grudnia 2012, 00:59

Obejrzałem warsztat i teraz podwójne gratulacje: za samozaparcie, konsekwencję, cierpliwość, i efekt końcowy.
Schowki z siatki we wnętrzu mnie rozwaliły :shock:
Pięknie.
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez Sparrow » czwartek, 13 grudnia 2012, 08:57

Przyłączam się do zachwytów i gratulacji. Mam tylko jedną uwagę co do śmigła. Nie znam fotografii RWD-5 bis ze śmigłem w lakierowanym tylko lakierem bezbarwnym. Na zdjęciu na poczatku Twojej galerii widać, że śmigło było jednolicie czarne. Jeżeli śmigło wyprodukowane było przez Szomańskiego, to najprawdopodobniej było czarne, tak jak prawie wszystkie smigła Szomańskiego. Śmigła Szomańskiego, pokrywane były płótnem (dokładniej tkaniną lniano-bawełnianą lub bewełnianą) od końcówki aż do 30 cm od osi piasty a nastepnie było pokrywane lakierem Tonkilaque, dającycm charakterystyczny czarny kolor.
Sparrow
Sparrow

Postprzez KayFranz » czwartek, 13 grudnia 2012, 09:31

Akurat tu nie.

Drewniane, produkcji Szomańskiego, nie pokryte niczym za wyjątkiem lakieru - wg ówczesnej terminologii pokryte laką (rodzaj żeński...). Brak okuć metalowych krawędzi natarcia, które są na później zamontowanym śmigle "wystawowym". Logotyp Szomańskiego położony na obu łopatach, mniej więcej na 40% wymiaru promienia, licząc od środka.

Panie R.W. - proszę rzucić okiem na maila...
Obrazek
KayFranz

Postprzez Sparrow » czwartek, 13 grudnia 2012, 09:52

Może moje uwagi są już nieaktualne, bo na Modelworku KayFranz napisał, że dotarł do fotografii, z okresu przelotu, na której śmigło było niemalowane. Może poda link do tej strony, to będzie to można zweryfikować.
Sparrow
Sparrow

Postprzez KayFranz » czwartek, 13 grudnia 2012, 10:11

Link mogę podać, ale nic to nie da. Aby korzystać z tamtej przeglądarki, potrzebne jest jeszcze konto i hasło, chyba jednorazówka, bo po 48 godzinach moje przestało działać. Poziom zabezpieczeń tego archiwum (oraz engine samej przeglądarki - nigdy czegoś podobnego nie widziałem) był taki, że do tej pory mam wrażenie, iż to było coś militarnego. Chociaż niby to były tylko przedwojenne gazety...
Obrazek
KayFranz

Postprzez jarek38 » czwartek, 13 grudnia 2012, 14:04

Dziękuję za dobre słowo Sparrow :) Zdecydowałem się na takie śmigło po fragmencie ze wspomnień Skarżyńskiego mówiącym o zmniejszeniu obrotów silnika i zmianie wysokości lotu, by nie uszkodzić śmigła, czy wręcz(piszę z pamięci) mówiącym o wyszczerbieniu, tak więc założyłem, że śmigło musiało być drzewniane, bez okuć i bez materiałowego poszycia pokrytego lakierem. Po za tym samolot ten (w razie sukcesu) miał być wizytówką firmy, prywatnej firmy z Polski i najlepszą reklamą, tak więc musiał wyglądać perfekcyjnie i koszt wymiany takiego śmigła po locie wobec sukcesu wizerunkowego marki RWD byłby niewielki. Zauważ, że śmigło ze zdjęcia z wystawy warszawskiej jest nowe i zupełnie od innego producenta, czyżby DWL zamówiło u Szomańskiego jednostkowe, o konkretnych parametrach dostosowanych do optymalnych obrotów silnika?, może tak, a wtedy mogli też ustalić i wygląd, zwłaszcza że, teoretycznie lot ten był przygotowywany miesiącami i starano się przewidzieć każdy szczegół, tak więc śmigła pewnie też nie pozostawiono przypadkowi. Jak widzisz takich pytań, przemyśleń dotyczących tylko jednego elementu podczas prac było wiele, a sprawa wciąż jest otwarta. Wiele zdjęć modeli pokazuje właśnie takie śmigło, a fotki oryginału nie do końca wyjaśniają tę kwestię i znów pytania, skąd modelarze, zwłaszcza ci spoza Polski brali wzór? Wrócę w tym momencie do zwrotu "w razie sukcesu", mam przeświadczenie, że w miarę zbliżania się do dnia przelotu ludzie zaangażowani w projekt uświadamiali sobie na co tak na prawdę się porywają i z czym, z małym jednoosobowym szkrabem. Przesłanką kutemu może być utrzymanie ścisłej tajemnicy do bodaj 7-go maja, kiedy to ukazały się pierwsze wzmianki o locie, a przy jawnym projekcie na pewno znaleźliby sponsorów, czy zdarzenie które miało miejsce tuż przed odlotem, Drzewiecki obfotografował 5-kę ze wszystkich stron, po co aż tak dokładnie? Czyżby do dokumentacji? Może chciał by został jakiś ślad po maszynie? Czyżby brak wiary? Na te pytania spróbujcie odpowiedzieć sami, każda odpowiedź może być mniej lub bardziej prawdopodobna. Mam wrażenie, że fotografie Drzewieckiego wcześniej, czy później ujrzą światło dzienne i będziemy mogli zweryfikować całość konstrukcji RWD 5 bis, czego sobie i Wam życzę.
Rany, panowie, ale się rozpisałem, sprowokowaliście mnie dyskusją o śmigle do przedstawienia własnych przemyśleń, wniosków, które towarzyszyły mi przy odtwarzaniu 5-ki Skarżyńskiego, a to tylko śmigło. Oby tylko ciekawie ;o)
jarek38

Postprzez radoslaw6363 » sobota, 15 grudnia 2012, 20:45

Skala mizerna (ale jedynie słuszna). Model znam i dlatego szacun za wykonanie ! :shock:
Modelu idealnie oddającego rzeczywistość nie zbuduje się nigdy, ale próbować trzeba !
Nie kłóć się z głupim, bo najpierw zaniży cię do swojego poziomu, a następnie pokona doświadczeniem !
Według przeprowadzonych niedawno badań stwierdzono, że ludzie którzy nie rozpoznają ironii i sarkazmu są mniej inteligentni ! Pozdrawiam !
radoslaw6363

Postprzez GEM » wtorek, 18 grudnia 2012, 11:57

Moje zdanie na temat tego modelu znasz. Śliczny.
Gratuluję fotki tygodnia. Myślę że taka fotka ładnie by wyglądała na stronie kalendarza. ;o)
Pozdrawiam Grzegorz
Jak coś robisz - rób to dobrze. Jak masz robić źle, nie rób tego wcale - szkoda czasu !
Warsztat :
GEM

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 15 stycznia 2013, 21:24

Po prostu świetny :shock:
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez spiton » środa, 16 stycznia 2013, 23:42

Takiemu modelowi trzeba złożyć hołd eleganckim wpisem.
Świetny. Podoba mi się wiele elementów, ale młotkowana blach mnie zabiła. No i fantastyczne zdjęcia. Oglądam ta galerie już któryś raz i trochę mnie wkurza to "oryginalne" wklejanie zdjęć. Nie ułatwia ono oglądania. Po to Pan Bóg wymyślił regulaminowe wklejanie fotek, żeby było lepiej nie gorzej ,-))
spiton

Postprzez Cichociemny » czwartek, 17 stycznia 2013, 00:20

Ale tylko jedno zdjęcie jest wklejone niezgodnie z "przepisami". Miniaturki są niewygodne dla oglądających, ale jednak regulaminowe.
Cichociemny

Postprzez jarek38 » czwartek, 17 stycznia 2013, 11:40

Panowie Radosław6363, Gem, Marcin_Matejko, Spiton, dziękuję za opinie. Cichociemny, czy masz na myśli pierwsze zdjęcie, bo nie ma podanego źródła? Napisz, choćby na PW, bo nie było moim zamiarem łamanie regulaminu, a tak będę wiedział na 100 w czym problem, dzięki. Spiton, wyjaśnię może czemu tak wstawiam zdjęcia, bo na pewno nie jest to forma lekceważenia użytkowników, mianowicie; na początku mojej przygody z forum zarejestrowałem się na fotosiku w bezpłatnym pakiecie i zacząłem powoli zapełniać te sto darmowych fotek, później musiałem otworzyć następne konto, a i tego zaczęło szybko brakować, więc wykupiłem abonament i już nawet nie myślę o jakiś przenosinach. niestety największy rozmiar wstawianych zdjęć to bodaj 500x800, a one wypadają dość małe, więc nauczyłem się przerabiać każdy -nie wiem czy dobrze to nazwę- adres fotki na taki, który pokazuje samą grafikę, bez żadnych reklam, kolega z forum pokazał mi ten sposób. Jak dotąd uważałem to rozwiązanie za dobre, gdyż zdjęcia bardzo szybko otwierały się w dużym formacie i bez żadnych dodatkowych "niespodzianek", a teraz jestem związany na lata z F., bo muszę płacic coroczny abonament, w przeciwnym wypadku znikną fotki praktycznie we wszystkich tematach.
jarek38

Postprzez piotr dmitruk » czwartek, 17 stycznia 2013, 17:16

Zdjęcie już jest poprawione- link prowadził do strony hostingowej.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez spiton » czwartek, 17 stycznia 2013, 18:53

jarek38 napisał(a): niestety największy rozmiar wstawianych zdjęć to bodaj 500x800, a one wypadają dość małe, więc nauczyłem się przerabiać każdy -nie wiem czy dobrze to nazwę- adres fotki na taki, który pokazuje samą grafikę, bez żadnych reklam, kolega z forum pokazał mi ten sposób. Jak dotąd uważałem to rozwiązanie za dobre, gdyż zdjęcia bardzo szybko otwierały się w dużym formacie i bez żadnych dodatkowych "niespodzianek", a teraz jestem związany na lata z F., bo muszę płacic coroczny abonament, w przeciwnym wypadku znikną fotki praktycznie we wszystkich tematach.

Tez mam abonament w Fotosiku ,-))
Ja wstawiam foty o szerokości od 800 do 1200. Forum takie lekko większe foty łyka. A czasem faktycznie w szerokości 800 ciężko się zmieścić bez straty dla foty. Są one wtedy wyświetlane jako 800 z "+" w rogu, dzięki któremu można sobie takie zdjęcie powiększyć. Poza tym wstawianie zdjęć o zmniejszonej wielkości pewnie wpływa na transfer, który jest płatny.
spiton

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli