Erlend Janson napisał(a):
Najpierw proponuje zapoznaj się z dorobkiem modelarskim Grzegorza lub Andrzeja a potem gadaj.
Ja nie kwestionuje niczyjego dorobku modelarskiego - chodzi mi o coś zupełnie innego.
Erlend Janson napisał(a):
Drogi kolego, na jakiej podstawie podważasz autorytet sędziów? To, że jeden z nich powiedział takie słowa nie świadczy o braku znajomości tematu modelarstwa. Najpierw proponuje zapoznaj się z dorobkiem modelarskim Grzegorza lub Andrzeja a potem gadaj.
Chodzi mi o to, że w cywilnych modelach trochę inaczej liczy się "nakład pracy" jaki się wnosi w model.
Dobrze to ujął kolega michał.s. że większość interesuje się pancerką i lotnictwem, a w zasadzie dział "cywilny" jest traktowany po macoszemu i nikt tak naprawdę nie przywiązuje wagi do tego co tam kto zrobił przy aucie albo motocyklu jakimś.
Mi chodzi tylko o to, że sędzia jako sędzia powinien orientować się we wszystkich kategoriach jakie sędziuje. Widząc Trucki wyglądające jak pomalowane pędzlem, które dostawały puchary, to krew się we mnie gotowała... cóż... widać, że te kilkanaście godzin włożone w samo końcowe polerowanie lakieru nie było nic warte bo bardziej się liczy, że ktoś tam wkleił kawałek plastiku wykonując "fartuch z tyłu naczepy", a nie to jak wygląda lakier na ciągniku. Zarówno wykonywanie modyfikacji w modelach jak i praca nad uzyskaniem dobrego wyglądu lakieru wymaga nakładu pracy własnej... i naprawdę polemizowałbym w co trzeba włożyć więcej czasu, chęci i uwagi. Może olejmy w takim razie malowanie aerografami, polerowanie itd i zacznijmy malować plakatówkami??
Nie chcę robić z tego wielkiej dyskusji i poruszyłem ten temat dlatego, żeby zwrócić uwagę na fakt, iż należy zwracać w każdej z kategorii uwagę na to, co jest ważne w każdej z nich, a nie uogólnianie wszystkich do jednego szablonu, bo w takim razie po co wyodrębniać jakieś kategorie??
Temat uważam za zamknięty i zostawiam go dla każdego z Was do indywidualnego przemyślenia...
Pozdrawiam
Mors
P.S.
Mam nadzieje, że koledzy od Trucków nie poczują się urażeni - to są przykłady niesprawiedliwego traktowania "wkładu pracy" w czasie sędziowania.