IV Festiwal Modeli Redukcyjnych - Będzin 2008 - Fotorelacja

Nasze wrażenia, relacje z różnych imprez, zawodów, spotkań oraz wizyt w muzeach.

Re: IV Festiwal Modeli Redukcyjnych - Będzin 2008 - Fotorelacja

Postprzez Mors » poniedziałek, 26 maja 2008, 22:26

Erlend Janson napisał(a):
Najpierw proponuje zapoznaj się z dorobkiem modelarskim Grzegorza lub Andrzeja a potem gadaj.

Ja nie kwestionuje niczyjego dorobku modelarskiego - chodzi mi o coś zupełnie innego.

Erlend Janson napisał(a):
Drogi kolego, na jakiej podstawie podważasz autorytet sędziów? To, że jeden z nich powiedział takie słowa nie świadczy o braku znajomości tematu modelarstwa. Najpierw proponuje zapoznaj się z dorobkiem modelarskim Grzegorza lub Andrzeja a potem gadaj.

Chodzi mi o to, że w cywilnych modelach trochę inaczej liczy się "nakład pracy" jaki się wnosi w model.
Dobrze to ujął kolega michał.s. że większość interesuje się pancerką i lotnictwem, a w zasadzie dział "cywilny" jest traktowany po macoszemu i nikt tak naprawdę nie przywiązuje wagi do tego co tam kto zrobił przy aucie albo motocyklu jakimś.
Mi chodzi tylko o to, że sędzia jako sędzia powinien orientować się we wszystkich kategoriach jakie sędziuje. Widząc Trucki wyglądające jak pomalowane pędzlem, które dostawały puchary, to krew się we mnie gotowała... cóż... widać, że te kilkanaście godzin włożone w samo końcowe polerowanie lakieru nie było nic warte bo bardziej się liczy, że ktoś tam wkleił kawałek plastiku wykonując "fartuch z tyłu naczepy", a nie to jak wygląda lakier na ciągniku. Zarówno wykonywanie modyfikacji w modelach jak i praca nad uzyskaniem dobrego wyglądu lakieru wymaga nakładu pracy własnej... i naprawdę polemizowałbym w co trzeba włożyć więcej czasu, chęci i uwagi. Może olejmy w takim razie malowanie aerografami, polerowanie itd i zacznijmy malować plakatówkami?? :)

Nie chcę robić z tego wielkiej dyskusji i poruszyłem ten temat dlatego, żeby zwrócić uwagę na fakt, iż należy zwracać w każdej z kategorii uwagę na to, co jest ważne w każdej z nich, a nie uogólnianie wszystkich do jednego szablonu, bo w takim razie po co wyodrębniać jakieś kategorie??

Temat uważam za zamknięty i zostawiam go dla każdego z Was do indywidualnego przemyślenia...

Pozdrawiam

Mors

P.S.
Mam nadzieje, że koledzy od Trucków nie poczują się urażeni - to są przykłady niesprawiedliwego traktowania "wkładu pracy" w czasie sędziowania.
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Bond » wtorek, 27 maja 2008, 04:09

Panowie , a może to kwestia oświetlenia? Sędziowie nie dowidzący przy takiej ekspozycji nie mieli szans dobrze ocenić :-/ . Bo prawdę mówiąc zasłnonięcie okien czy też zaciemnienie sali i poleganie tylko na świetle sztucznym dało efekt, że przy wejściu większość zwiedzających i wystawiających miało wrażenie, że wchodzi do sali gdzie zaraz zacznie się film, a nie wystawa. Za organizację piątka - połączenie festynu z biesiadą, pokazami gangu motorowerowego :mrgreen: i wystawą modeli, za światło w sali głównej - dwója.
na warsztacie:

IMAM (Romeo) Ro.371, 1/48, Special Hobby 30%
Bond

Postprzez Erlend Janson » wtorek, 27 maja 2008, 07:07

Na koniec powiem tylko jedno. Sędziowanie odbywa się na zasadzie libi -nie libi i tutaj trzeba wpaść w gusta sędziego. Ale juz dawno sugerowałem żeby i do tego typu sedziowania wprowadzic jakies wytyczne których oceniający powinni sie trzymac.Ja osobiście zrobiłem w zyciu 2 ciężarówki , i około 10 cywili więc znam to ile trzeba w to pracy i nerwów władować. Ale myślę że sam dobrze położony lakier na modelu który sie pięknie swieci to tylko ułamek dobrego modelu. Tu mam pytanie dla modelarzy Tirów dlaczego mając tak wielkie pole do popisu , dokumentację na wyciagnięcie reki ni epokusicie sie o waloryzację silnika , szoferki czy innych elementów.
Erlend Janson

Postprzez draz » wtorek, 27 maja 2008, 07:24

Chodzi dokładnie o to, co napisał Erni. Trzeba wpaść w gusta sędziego. Tak wygląda sędziowanie podoba się - nie podoba się w kwestii modeli cywilnych. Jeśli sędzia jeździ starym mercem, i taki merc z Revella będzie stał na wystawie, z niewypolerowanym lakierem, bez ramek na szybach i bez cienia waloryzacji i tak wygra z dobrze zrobionym zabytkowym garbusem. A zabytkowy grabus tak czy inaczej zawsze przegra z nowym samochodem. Bo garbus się opatrzył, a ferrari to egzotyka. Bez profesjonalnego oceniania modeli cywilnych, bazując tylko na libi ne leibi (czy jak mu tam) mając ochotę na wygraną należy zrobic model pod sędziów. Dopiero ustalenie sztywnych zasad oceniania modelu, podział na kategorię itp pozwoli na wyłonienie odpowiedniego zwycięzcy.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez Bathin » wtorek, 27 maja 2008, 09:07

Widzę że zawsze wszelakie zawody będą wzbudzać emocje.
Ja tylko wspomniałem o jednym modelu wyżej to zaraz jakiś spam od anonima dostałem na maila :-|
Bathin

Postprzez Chrupek » wtorek, 27 maja 2008, 11:36

Witam !
Mam taką informacje ; jako pokłosie Festiwalu w Będzinie w dniu dzisiejszym przedstawiciele IPMS Silesia udzielili wywiadu w studiu TV Silesia . Na stronie http://www.tvs.pl/index.php?id_serii=23 będzie można od jutra oglądać ten materiał.
Marcin Chrupek Chruścielewski
IPMS Silesia
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie. http://www.ipmspolska.org.pl
Chrupek

Postprzez Pit » piątek, 30 maja 2008, 07:11

Bathin napisał(a):Nie rozumiem, uraził Twoje uczucia tymi swastykami czy co ?

Nie. Sam mam w witrynce kilka samolotów luftwaffe, naturalnie ze swastyką każdy. Ta diorama wygląda, moim zdaniem, idiotycznie. Rozumiem gdyby pojazdy okryte takimi flagami uczestniczyły w defiladzie, ale w jakimś błocku???
Piotrek Suska (kolejny nawrót choroby modelarskiej...)
http://www.ciap-trek.pl
Pit

Postprzez Bathin » piątek, 30 maja 2008, 07:52

Pit napisał(a):
Bathin napisał(a):Nie rozumiem, uraził Twoje uczucia tymi swastykami czy co ?
Nie. Sam mam w witrynce kilka samolotów luftwaffe, naturalnie ze swastyką każdy. Ta diorama wygląda, moim zdaniem, idiotycznie. Rozumiem gdyby pojazdy okryte takimi flagami uczestniczyły w defiladzie, ale w jakimś błocku???

Aaa, kolega nie bardzo na pancerce się zna, a więc tłumaczę.
Były to flagi identyfikacyjne dla własnego lotnictwa, Niemcy na wszystkich frontach okładali tak wszelakie pojazdy. Podobnie Amerykanie wywieszali jakieś chyba pomarańczowe szmaty.
Bathin

Postprzez Pit » piątek, 30 maja 2008, 09:05

Serio? Poważnie pytam, bo jak zauważyłeś, nie znam się na temacie. Dlaczego tak rzadko widać podobne flagi na innych modelach?

pzdr
Piotrek Suska (kolejny nawrót choroby modelarskiej...)
http://www.ciap-trek.pl
Pit

Postprzez Bathin » piątek, 30 maja 2008, 09:29

Pit napisał(a):Serio? Poważnie pytam, bo jak zauważyłeś, nie znam się na temacie.

Serio :)
Pit napisał(a):Dlaczego tak rzadko widać podobne flagi na innych modelach?

Taką flagę bardzo trudno wykonać, sam dwa razy wykonałem takie, chusteczka higieniczna i szablon:
ObrazekObrazek
Bathin

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 30 maja 2008, 11:03

Niemcy, flagi wywieszali w pierwszych zwycięskich kampaniach, potem nie wystawiali już tych szmatek tak chętnie, przewaga aliancka była zatrważająca :) Alianci używali specjalnych paneli identyfikacyjnych (tych szmat o których pisze Bathin) w 2 lub 3 (?) kolorach.

Chusteczka higieniczna to mało wdzięczny materiał na miniatury flag.
Paweł Leszczyński

Postprzez Bathin » piątek, 30 maja 2008, 11:18

Paweł Leszczyński napisał(a):Chusteczka higieniczna to mało wdzięczny materiał na miniatury flag.

Niestety to prawda.
Bathin

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 30 maja 2008, 11:25

Polecam, papierowe chusteczki do czyszczenia okularów (do nabycia u optyków), lub papier, jaki można znaleźć w pudełkach (dość nietypowo ;)) z nowymi butami:D Już dwa razy trafiłem na taki papier o fajnych właściwościach przydatnych w modelarstwie (był w pudłach z butami DC i Etnies).
Trzeba takie papierki mocno pognieść przed dalszą "obróbką".
Paweł Leszczyński

Postprzez marder » sobota, 31 maja 2008, 20:50

Paweł Leszczyński napisał(a):Niemcy, flagi wywieszali w pierwszych zwycięskich kampaniach

...a przynajmniej w pierwszych dniach wojny, a to za sprawą słabej łączności radiowej zwłaszcza między lotnictwem a wojskami pancernymi i znany jest przynajmniej jeden przypadek z września 39, gdy to Stukas-y zbombardowały przez przypadek własne pojazdy pancerne, które znalazły się dużo głębiej na terytorium Polski, niż wskazywały na to dostarczane pilotom raporty.
Bathin napisał(a):Były to flagi identyfikacyjne dla własnego lotnictwa, Niemcy na wszystkich frontach okładali tak wszelakie pojazdy.

...i może nie tyle własne, co wszelkie zdobyczne wcielone do służby ku chwale Adolfa, a które mogłyby zostać nie rozpoznane przez Luftwaffe, które mogłoby im przez przypadek dokopać. :mrgreen:
Rafał B - Entuzjasta HIPS-u
marder

Poprzednia strona

Powrót do Imprezy - relacje - spotkania - muzea