B24J Liberator Hasegawa 1/72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: B24J Liberator Hasegawa 1/72

Postprzez siara1939 » sobota, 15 grudnia 2012, 19:51

Ja takie rzeczy z przezroczystego tworzywa staram sie kleic na Clear Fix. Nie ryzykowalbym CA. Dobrze, ze Tobie sie udalo- szkoda by bylo, aby sie zlisilo. Ladny start.
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Reklama

Postprzez kowaltom99 » sobota, 15 grudnia 2012, 22:27

Clear Fix jest za słaby do przyklejenia takiej dużej szklarni na styk.
Wszystkie kabinki tłoczone przeze mnie kleję na CA.
kowaltom99

Postprzez Strużyn » sobota, 15 grudnia 2012, 23:24

Z tego co kiedyś czytałem i sam testowałem to do powstania tej mgiełki potrzebne jest odpowiednie stężenie oparów CA. Jeśli więc nakładamy bardzo małe ilości i przed każdą następną porcją poczekamy aż poprzednia wyschnie to można ustrzec się zmatowienia elementów przeźroczystych.

Kabinka wyszła świetnie, tak trzymaj :D
Pozdrawiam
Krzysiek
Obrazek
Strużyn

Postprzez kowaltom99 » niedziela, 16 grudnia 2012, 22:03

Dziś prysnąłem spód Libka na szaro.
Ale zrobiłem się dosłownie na "szaro" bo pomyliłem puszki Humbrola i do aerografu załadowałem MSG RAF zamiast Neutral Grey "US :-)
Ale nie ma tego złego co by na dobre nie wyszło - po pomalowaniu szarym wyszło kilka baboli, które już zaszpachlowałem.
Jutro malowanko już właściwym kolorem.
Zdjęć brak, bo nie ma się czym chwalić
kowaltom99

Postprzez Grzegorz2107 » niedziela, 16 grudnia 2012, 23:19

kowaltom99 napisał(a):pomyliłem puszki Humbrola i do aerografu załadowałem MSG RAF zamiast Neutral Grey "US :-)

Trzeba było wymyślić jakąś historyjkę, że mechanicy mieli taki kolorek w magazynie , że może tak, a nie inaczej, a jak ktoś nie wierzy, to niech udowodni, że inaczej... :mrgreen:
Grzegorz2107

Postprzez kowaltom99 » poniedziałek, 17 grudnia 2012, 22:07

Grzegorz2107 napisał(a):
kowaltom99 napisał(a):pomyliłem puszki Humbrola i do aerografu załadowałem MSG RAF zamiast Neutral Grey "US :-)

Trzeba było wymyślić jakąś historyjkę, że mechanicy mieli taki kolorek w magazynie , że może tak, a nie inaczej, a jak ktoś nie wierzy, to niech udowodni, że inaczej... :mrgreen:

Tu się nie da.
Polacy dostali Liberatory w oryginalnym amerykańskim malowaniu.
kowaltom99

Postprzez Michał Janik » wtorek, 18 grudnia 2012, 10:35

Liberatora obserwuję z niesłabnącym zainteresowaniem - sam mam na koncie maszynę w tej samej konfiguracji, tyle że w 1/48 i też przechodziłem dorabianie "brody" i owiewki, poza tym uważam że jak na tak wielką maszynę, jego linie są niezwykle urodziwe. Po za tym jakość Twojego wykonania też dostarcz dużo przyjemności, natomiast:

Robert Thorz napisał(a):UHU wypuścił nowy klej CA bez tendencji parowania. Absolutna nowość z przed miesiąca. Widziałem reklamę w czeskim Modelarze. W tym tygodniu byłem w Cieszynie i jeszcze nie mieli go w sklepach ale lada moment powinien się pojawić.

Poproszę o nazwę tego specyfiku, aby można go było szukać.

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez kowaltom99 » środa, 19 grudnia 2012, 00:34

Dziś w końcu Libek dostał właściwy kolorek na spód - Neutral Grey US.
Ale znalazłem jednego babola - zauważyłem to dopiero po malowaniu.
Sprawa dotyczy komory przedniego podwozia - zgodnie z instrukcją wkleiłem osłony komory w pozycji otwartej.
Po pomalowaniu sprawdzałem jeszcze zdjęcia archiwalne i nie znalazłem tam tych osłon.

Obrazek

Poszperałem w moich archiwach na HDD i znalazłem, że Liberatory w zalezności od miejsca produkcji miały różne systemy zamykania osłon przedniej komory podwozia. Rysnek poniżej.

Obrazek

Wygląda na to, że GRoR był produkowany w San Diego - miał osłony przedniej komory wciągane do wewnątrz kadłuba.
Jutro cięcie skalpelem i poprawka malowania.
Do tego jeszcze miał inne oszklenie górnej wieżyczki (potwierdza się to na zdjęciach archiwalnych) - czeka mnie tłoczenie nowej wieży.
kowaltom99

Postprzez Robert Thorz » środa, 19 grudnia 2012, 07:28

Michał Janik napisał(a):
Robert Thorz napisał(a):UHU wypuścił nowy klej CA bez tendencji parowania. Absolutna nowość z przed miesiąca. Widziałem reklamę w czeskim Modelarze. W tym tygodniu byłem w Cieszynie i jeszcze nie mieli go w sklepach ale lada moment powinien się pojawić.

Poproszę o nazwę tego specyfiku, aby można go było szukać.

Ta nowość to: UHU Super Glue Odour free

Oto link do strony producenta:

http://www.uhu.cz/vterinova-lepidla_uhu ... odour-free
Koleżanko/Kolego, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, których podobnie jak Ciebie pasjonuje modelarstwo zapraszamy w nasze szeregi. Nie jesteśmy elitarnym klubem! Zapraszamy WSZYSTKICH! Zarząd jest do Waszej dyspozycji! Odpowiemy na każde pytanie.
http://www.ipmspolska.org.pl/
Robert Thorz

Postprzez Wojciech Perkowski » środa, 19 grudnia 2012, 09:41

Byłbym ostrożny z tym niezaparowywaniem - kiedyś nabyłem taki droższy cyjanoakryl z USA reklamowany jako nieszroniący szybek; szronił ;o) .
Nazwa tego kleju wskazuje, że jest bezwonny, a opis, że bez drażniących/penetrujących oparów; obawiam się, że parować musi aby wyschnąć. Słowem spore ryzyko iż jest to "chłit marketingowy".
Wojtek
Wojciech Perkowski

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 grudnia 2012, 10:58

:arrow: Wojtku, CA nie wysycha, tylko wiąże przy cząsteczkach wody zawartych w powietrzu i na przedmiotach. Zsieciowane cząsteczki kleju przy braku wentylacji osadzają się wewnątrz oszklenia.
Czy ten klej faktycznie nie powoduje zamgleń- nie wiem, ale być może, jeśli ma mniejszą lotność, może mniej osadzać się na oszkleniu.
Jak zwykle- do sprawdzenia w praktyce.
:arrow: kowaltom99
Coś takiego widziałeś?
Obrazek
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez kowaltom99 » środa, 19 grudnia 2012, 13:26

piotr dmitruk napisał(a)::arrow: Wojtku, CA nie wysycha, tylko wiąże przy cząsteczkach wody zawartych w powietrzu i na przedmiotach. Zsieciowane cząsteczki kleju przy braku wentylacji osadzają się wewnątrz oszklenia.
Czy ten klej faktycznie nie powoduje zamgleń- nie wiem, ale być może, jeśli ma mniejszą lotność, może mniej osadzać się na oszkleniu.
Jak zwykle- do sprawdzenia w praktyce.
:arrow: kowaltom99
Coś takiego widziałeś?
Obrazek

Tej książki nie mam, muszę się rozejrzeć, bo pewnie kilka ciekawych informacji tam znajdę.

PS - klapki podwozia odcięte - nie jest tak źle, będzie tylko lekka poprawka aerografem.
kowaltom99

Postprzez kowaltom99 » środa, 19 grudnia 2012, 21:31

Dziś Libek został "zamaskowany" i dostał pierwszą warstwę "oliwki".
Użyłem farby Model Master seria authentic - MM nr 2050 ANA 613 Olive Drab
Zdjęcie robione z lampą - trochę rozjaśnione. W rzeczywistości odcień jest strasznie ciemny.
Mam jeszcze farbę MM 2051 Faded Olive Drab, czyli wypłowiały oliwkowy. Z tego co czytałem, to Polacy dostali Liberatory od Amerykanów. Były dość mocno zorane - farba była wypłowiała od słońca.
Zastanawiam się, czy drugiej warstwy nie psiknąć tym "faded"

Obrazek

CDN.
kowaltom99

Postprzez piotr dmitruk » środa, 19 grudnia 2012, 22:33

Tak, ale tylko wewnątrz paneli, w nieco "łaciaty" sposób, lepiej wyjdzie efekt wypłowienia. Potem ewentualnie dla zgaszenia kontrastów i ujednolicenia, rozcieńczonym "faded" po całości.
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez hadzi » środa, 19 grudnia 2012, 22:50

Tomku, Piotr ma racje to da dobry efekt. Ja na niektorych modelach np. P.38 malowalem faded olive drab "mokre w mokre" z olive drab. Efekt mnie zadowalal.
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat