Polski PT-76, Trumpeter 1/35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Polski PT-76, Trumpeter 1/35

Postprzez TomB(raider) » piątek, 7 listopada 2008, 11:09

A, wkleję i tutaj. :-)
W zeszłym tygodniu poszedłem poszukać w pobliskim sklepie modelarskim kolejnego dawcy części do Ronsona. Niestety nie było tego czego szukałem, natomiast mój wzrok padł na pewnym rozdeptanym pokraku. Bardzo zachęcające do zakupu było pudełko, gdzie w nazwie produktu widniało 'Polish'. Poniżej pudełeczko:
Obrazek

Z powodu braku zamówionych części i zbliżającej się wielkimi krokami wystawy w PKiN, pomyślałem - mało części, może zdążę z OOTB? I porzuciłem zielone Shermanki dla rozdeptanej radzieckiej żaby.

Ramki z częściami są typowe dla Trumpetera - lekkie ślady łączenia form, gdzieniegdzie jamki skurczowe, ciut nadlewek.
Nie wiem dlaczego, ale wole Trumpetera z jego wadami niż Italerii z podobnymi niedociągnięciami.
Z zebranych do tej pory materiałów wynika, że Trumpeter walnął się trochę z kalkami, bo znak 'Załoga Służby Socjalistycznej' na zdjęciach jest w drugą stronę niż to co dał producent.
Model będzie zawierał kilka odstępstw od instrukcji, chciałbym go zrobić zaraz po wyjeździe z wody na plażę. Części ładnie się składają, wymagają delikatnej obróbki.
Poniżej złożony do zdjęcia model, oczywiście nie cały :-).

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Polski PT-76, Trumpeter 1/35

Postprzez Faun » piątek, 7 listopada 2008, 13:40

Będę kibicował, powodzenia! :->
Faun

Postprzez TomB(raider) » czwartek, 20 grudnia 2012, 02:12

Odgrzewam kotleta. :-)
Po czterech latach, coś mnie tknęło i znów dłubię przy PT-76.
Poniżej drobna waloryzacja wieży - drut wstawiony zamiast nalanego plastiku imitującego pręt trzymający właz dowódcy.
W drugim włazie pojawiła się sprężynka... Mam nadzieję, że tym razem doprowadzę ten pojazd do końca.

Obrazek
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Mirek66 » czwartek, 20 grudnia 2012, 10:14

A już myślałem żeś sobie odpuścił :) pracuj dalej bo sporo miałeś już zrobione , a i temat ciekawy .
Sklejać każdy może, jeden lepiej drugi gorzej :D
Mirek66

Postprzez imek46 » czwartek, 20 grudnia 2012, 19:19

Kurna , ale jaja. Ja też dziś wróciłem do swojego PT-76 napoczętego parę lat temu. Znak Drużyny Służby Socjalistycznej jest dokładnie odwrotnie wydrukowany. W książce "Wozy Bojowe LWP" J.Magnuskiego jest fajnie zdjęcie PT-76 z tymi oznaczeniami.
Przyjemnej roboty życzę
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » sobota, 22 grudnia 2012, 01:34

Mirek66 napisał(a):A już myślałem żeś sobie odpuścił :) pracuj dalej bo sporo miałeś już zrobione , a i temat ciekawy .

Chciałbym skończyć większość modeli, które mam zaczęte. Tylko tyle zajęć dodatkowych... :-)
imek46 napisał(a):Kurna , ale jaja. Ja też dziś wróciłem do swojego PT-76 napoczętego parę lat temu. Znak Drużyny Służby Socjalistycznej jest dokładnie odwrotnie wydrukowany. W książce "Wozy Bojowe LWP" J.Magnuskiego jest fajnie zdjęcie PT-76 z tymi oznaczeniami.
Przyjemnej roboty życzę

Przyznaję, że za mojego PT-76 wziąłem się przez Romana i jego Uaza i BRDM'a. Dziękuję i również życzę przyjemnej roboty nad PT. :-)

A u mnie, froncie drobiazgi pochłaniają większość czasu i troszkę zniechęcają, ponieważ ciężko znaleźć jakieś zdjęcia. Zostanie troszkę uproszczeń, nie dam rady zrobić wszystkiego co bym chciał.

Obrazek

Faja będzie jeszcze poprawiana. Te pozostałości szpachli też będę usuwał.
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez imek46 » sobota, 22 grudnia 2012, 12:54

Malowania tego oznakowania Załogi Służby Socjalistycznej są dobre (może po za figurką żołnierza, w oryginale jest zielona a na kalkach żółta), tylko na zarówno na schemacie malowania jak i na pudełku są odwrócone. Ale to nie problem położyć tak jak trzeba. Uważaj na gąsienice bo są cienkie i łatwo je porwać. Chyba że będziesz zakładał ogniwkowe, ale nie wiem czy ktoś produkuje do tego pojazdu pojędyńcze gąski.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 13:51

Możesz kupić w Jadar Szopie żywiczne gąsienice do PT-76B w cenie 48 złotych. Ja do swojego miałem żywiczną wieżę, ale jak stwierdziłem po sklejeniu kadłuba, że go nie będę dalej robił to ten zestaw sprzedałem, a teraz by się przydał. Mój PT-76 już jest w fazie malowania.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » piątek, 28 grudnia 2012, 14:55

Miałem Ci odpisać wcześniej, bo chciałem przy okazji wrzucić fotkę z aktualnych prac. A że święta były to czasu średnio miałem na modelowanie.
Mam te ogniwka, czekają na zakończenie prac z wieżą. :-)
Teraz dorabiałem takie coś, co nie wiem do czego służy. Wygląda to jak amortyzator przykręcony na środku wieży, przed włazem ładowniczego. :-) Początkowo myślałem, że to może element do unieruchomienia DSHK w czasie marszu, ale to chyba nie to. Zostało mi jeszcze kilka elementów na wieży do dorobienia...
Zastanawiam się też co zrobić z kratkami osłaniającymi reflektory. Te z blaszek w zestawie wyglądają tragicznie, a że ja leniwy jestem, to nie chce mi się ich klecić z drutu. :-)
Mam nadzieję, że wrzucisz fotki z pomalowanym PT. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 18:26

Ja te kratki po prostu wywaliłem a otwory do ich zamontowania zaszpachlowałem. A jak się ktoś będzie czepiał to powiem, że załoga zdemontowała. Są fotki na których np. widać zdemontowany hamulec wylotowy lufy, to i mogli i to zdemontować. Co to jest za element to ci nie powiem bo aż tak dobry to nie jestem. Myślę, że może to być bardziej blokada włazu. Uważaj na kalki jak będziesz kładł, bo w moim egzemplarzu "0" się rozlazło i musiałem numer skrócić o jedną cyfrę. Pewnie jak bym kupił Toro to były by lepsze. Ja swoje modele pokazuje na fejsiku. Także pewnie za niedługo tam będzie. Na http://www.facebook.com/zbigniew.imielinski
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » piątek, 28 grudnia 2012, 19:06

Blokada włazu to to nie jest, bo blokada jest po stronie włazu dowódcy. Żeby ktoś robił metalową lufkę, to można zrobić bez hamulca wylotowego, bo nawet fajnie to wygląda.
Do kratek może podejdę z raz. Zobaczymy jak wyjdą. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 20:29

Kurde gdzieś widziałem metalową lufkę do PT-76 i można ją było zrobić bez hamulca. Tylko nie pomnę gdzie i kto sprzedaje ten wyrób. Znalazłem na Armoramie - forum russo-soviet . Viacheslav Veldyukov buduje też PT-76B i ma do niego lufę toczną D-56 firmy TS-Point Model. Do tej lufy jest dołączony plastikowy hamulec. Ale wg moich wiadomości ta firma chyba u nas jest nieosiągalna.

Pozdrawiam.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » sobota, 29 grudnia 2012, 16:57

To chyba nie ma co się napinać.
Zauważyłem, że na pierwszym elemencie lufy przy jarzmie jest widoczny szew, na drugim nie ma, a na trzecim, znów grubszym? :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez imek46 » niedziela, 30 grudnia 2012, 18:12

Chyba nie. Ja swojego już skończyłem i nie jestem zadowolony z wykonania, ale trudno niech tak już zostanie. Za dużo mnie ten model nerwów kosztował. Jak chcesz to możesz go zobaczyć na fejsiku, na tej stronie co podałem. Fatalne przynajmniej w moim przypadku były kalki. Zresztą podałem tam cały opis co i jak. Jeśli jeszcze nie jesteś na etapie kalek to proponowałbym zakup w TORO-MODEL. Pewnie będą lepsze.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez TomB(raider) » środa, 2 stycznia 2013, 00:49

Oglądałem Twój model. Przestraszyłeś mnie z tymi kalkami. Słabo to wygląda...

Ja popracowałem nad wieżą. Co prawda daleko mi do Mariusza72, ale troszkę detali dodałem, żeby choć troszkę przypominał polskiego PT-76. Jak to bywa w przypadku waloryzacji, przy przeglądaniu zdjęć wychodzą mi co chwila babole Trumpka. Niestety troszkę trzeba poprzekładać na wieży, żeby upodobnić go do polskiej wersji, a mi, szczerze mówiąc, już się nie chce. Wiem, że nie powinienem tak podchodzić do sprawy, ale po prostu chciałbym już go zacząć malować, bo poczekalnia mi się rozrasta zamiast się zmniejszać.
Dobra, koniec wywodów, poniżej skromnie mięsko, czyli fotki dwie.

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano wtorek, 8 stycznia 2013, 23:04 przez TomB(raider), łącznie edytowano 1 raz
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Następna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat