W zeszłym tygodniu poszedłem poszukać w pobliskim sklepie modelarskim kolejnego dawcy części do Ronsona. Niestety nie było tego czego szukałem, natomiast mój wzrok padł na pewnym rozdeptanym pokraku. Bardzo zachęcające do zakupu było pudełko, gdzie w nazwie produktu widniało 'Polish'. Poniżej pudełeczko:

Z powodu braku zamówionych części i zbliżającej się wielkimi krokami wystawy w PKiN, pomyślałem - mało części, może zdążę z OOTB? I porzuciłem zielone Shermanki dla rozdeptanej radzieckiej żaby.
Ramki z częściami są typowe dla Trumpetera - lekkie ślady łączenia form, gdzieniegdzie jamki skurczowe, ciut nadlewek.
Nie wiem dlaczego, ale wole Trumpetera z jego wadami niż Italerii z podobnymi niedociągnięciami.
Z zebranych do tej pory materiałów wynika, że Trumpeter walnął się trochę z kalkami, bo znak 'Załoga Służby Socjalistycznej' na zdjęciach jest w drugą stronę niż to co dał producent.
Model będzie zawierał kilka odstępstw od instrukcji, chciałbym go zrobić zaraz po wyjeździe z wody na plażę. Części ładnie się składają, wymagają delikatnej obróbki.
Poniżej złożony do zdjęcia model, oczywiście nie cały :-).