AAVP-7A1 Hobby Boss 1:35

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Re: AAVP-7A1 Hobby Boss 1:35

Postprzez Paweł Czarnocki » piątek, 28 grudnia 2012, 20:08

imek46 napisał(a):Pomieszaj Domestos z octem i pomocz gąsienice.

Zielony Domestos pól na pół z octem. Tylko śmierdzi strasznie, wystaw za okno. Zrób najpierw próbę na 1-2 ogniwach. Zanurz na około 20 minut a potem wyjmij i opłucz. Moje Friulki barwiły się super.
Zakup w MARTOLI portfela nie boli.
Paweł Czarnocki

Reklama

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 20:14

A starej starej i na takie nowości nie dam się namówić. Będę robił dalej po swojemu a nie patrzył jak mi domestos z octem żre gąski.
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Tomek Hejmo » piątek, 28 grudnia 2012, 20:23

imek46 napisał(a):A starej starej i na takie nowości nie dam się namówić. Będę robił dalej po swojemu a nie patrzył jak mi domestos z octem żre gąski.

Jak nalejesz do słoika bez etykietki to nie żre, bo się wstydzi.

Ta metoda jest dobra, szczególnie w kategorii jakość/cena. Czasami się zdarzy, że miejscowo nie zaczerni, tak samo nie działa na miejsca pokryte CA, ale już spoinę przy drucie łączącym ogniwa rozpuszcza ślicznie. Polecam złożenie taśm na wcisk i klejenie po wyciągnięciu.
Tomek Hejmo

Postprzez Paweł Leszczyński » piątek, 28 grudnia 2012, 20:25

imek46 napisał(a):A starej starej i na takie nowości nie dam się namówić. Będę robił dalej po swojemu a nie patrzył jak mi domestos z octem żre gąski.

Wychodząc z takiego założenia człowiek by nadal ognisko rozpalał krzemieniem albo pocierając jakieś drewienka i mieszkał w jaskini po co jakieś nowości wprowadzać :lol: A ta konkretna "nowość" ma parę lat i wszyscy sobie chwalą - prosto i przyjemnie zamiast kontrowersyjnych farb Humbrola :mrgreen:
Paweł Leszczyński

Postprzez imek46 » piątek, 28 grudnia 2012, 20:27

Może i tak. Ja zostanę przy swoim. Jestem widać niereformowalny. :oops: :oops:
Pozdrawiam I.Z.
imek46

Postprzez Paweł Czarnocki » sobota, 29 grudnia 2012, 13:40

imek46 napisał(a):Może i tak. Ja zostanę przy swoim. Jestem widać niereformowalny. :oops: :oops:

Ale mimo tego bardzo lubimy Cię, nasz przyjacielu i towarzyszu modelarskiej niedoli :-)
Paweł Czarnocki

Postprzez Siema » sobota, 29 grudnia 2012, 15:54

Dzięki Panowie za rady. Po nowym roku spróbuję metody z domestosem i octem. Zdjęcia od Tomka Hejmo ostatecznie mnie przekonały :) Na to pójdzie jeszcze Wash do gąsek AK i powinno to dać dobry efekt.
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez rudolf24 » sobota, 29 grudnia 2012, 16:41

Siema napisał(a):Dzięki Panowie za rady. Po nowym roku spróbuję metody z domestosem i octem. Zdjęcia od Tomka Hejmo ostatecznie mnie przekonały :) Na to pójdzie jeszcze Wash do gąsek AK i powinno to dać dobry efekt.

Wstaw jakieś zdjecia z budowy ' bo nie ma co oglądać
rudolf24

Postprzez TomB(raider) » sobota, 29 grudnia 2012, 16:54

Siema napisał(a):Dzięki Panowie za rady. Po nowym roku spróbuję metody z domestosem i octem. Zdjęcia od Tomka Hejmo ostatecznie mnie przekonały :) Na to pójdzie jeszcze Wash do gąsek AK i powinno to dać dobry efekt.

Tylko pamiętaj, że w ogniwie masz element gumowy, warto zrobić tak, żeby troszkę się odróżniał od metalu. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Siema » sobota, 29 grudnia 2012, 20:10

rudolf24 napisał(a):Wstaw jakieś zdjecia z budowy ' bo nie ma co oglądać

Chwilowo jestem poza domem, wrócę po nowym roku i może coś w końcu ruszy. W święta też nie było specjalnie czasu... :(

TomB(raider) napisał(a):Tylko pamiętaj, że w ogniwie masz element gumowy, warto zrobić tak, żeby troszkę się odróżniał od metalu. :-)

Pamiętam :) Właśnie ten gumowy element skłonił mnie do kupna Friuli (no może nie tylko, ale głównie on ;o) ) W gąskach HB jest on jako oddzielny element dla każdego ogniwa :-/
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Siema » wtorek, 29 stycznia 2013, 18:36

Panowie, mam problem mały... Pomalowałem wnętrze mat coatem Humbrolla ale efekt mnie nie powalił więc spróbowałem jeszcze raz matem akrylowym valeyo w sprayu (w odstępie ponad tygodnia wiec zdążył humbroll wyschnąć...) I tu klops- pojawił mi się biały osad...

Nie wszędzie ale w kilku miejscach powiedzmy newralgicznych ;o)

Malowałem równocześnie lakierem kokpit do beechcrafta maźnięty wcześniej pactrami i efekt ten sam, tzn kadłub ładnie a we wnętrzu również osad...

Jest jakaś rada jak to usunąć?
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Siema » wtorek, 12 lutego 2013, 21:14

Witam!

Udało mi się w końcu skończyć pewien projekt i znaleźć trochę wolnego czasu na dłubanie. Poprawiłem to, co zepsuło się pod wpływem lakieru.
następnie zabrałem się do dalszej pracy. Na pierwszy rzut poszły szkła wizjerów. Niestety Trumpeter dał tu ciała i w porównaniu z oryginałem zrobił je iście pancerne. Były za duże, musiałem wszystkie czternaście sztuk przyciąć i przeszlifować.
Potem pomalowałem wszystko Tamiyowym przeźroczystym niebieskim.

Po lewej element Trumpetera a po prawej prawidłowy rozmiar.
Obrazek

Tak wyglądają po wklejeniu do modelu:
Obrazek
Obrazek

Następnie zabrałem się za klejenie obu elementów kadłuba. Była to operacja której się najbardziej obawiałem, ponieważ wnętrze jest mocno wypchane i nie "domykało się" ;o) Trochę szlifowania, nerwów i nowych, niecenzuralnych związków frazeologicznych oraz szpachla i jakoś to wygląda. Muszę to wszystko chyba wyrównać surfacerem i znów przeszlifować (wstyd, ale nie używałem jeszcze Surfacera :-/, więc będę kombinował) ponieważ zostały ślady i ryski.

Obrazek
Obrazek

Zrobiłem też jedna stronę gąsienic, ale chyba wyszły na styk albo o jedno ogniwo za długie (dałem trochę mniej ogniw, chyba o trzy, niż zaleca "swoich" Trumpek). Koło napędowe z zestawu Friuli nie wchodzi zbyt elegancko na swoje miejsce w modelu i muszę delikatnie pokombinować.

Ale teraz chyba już będzie z górki :)

Pozdrawiam!
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Postprzez Paweł Czarnocki » wtorek, 12 lutego 2013, 22:53

Chłopie ale jubilerska robota. Klawe te wizjery !
Paweł Czarnocki

Postprzez TomB(raider) » wtorek, 12 lutego 2013, 22:55

Bardzo fajnie to wygląda. Ja nie wiem jak wybrnąć z tego elementu w Tamiya...
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez Siema » środa, 13 lutego 2013, 00:29

Dzięki Panowie.
TomB(raider) napisał(a): Ja nie wiem jak wybrnąć z tego elementu w Tamiya...

Nie wiem jak jest w Tamce- wizjery są oddzielnie czy są odlane na elemencie?
Jeśli są odlane to może być faktycznie problem żeby to odwzorować bo w oryginale są praktycznie przeźroczyste, lekko niebieskie... coś jak szyby w Mercedesach ;o) Jak się je pomaluje na ciemnoniebieski jak zazwyczaj wizjery to będzie trochę sztuczne... Może wytnij te otwory i zrób w nich wizjery z przeźroczystego plastiku? Zostało mi kilka sztuk ale mniej niż czternaście...
Pozdrawiam!
Paweł Siemaszko
Siema

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat