"Meteor" | Lindberg | 1/32

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: "Meteor" | Lindberg | 1/32

Postprzez martinello » sobota, 29 grudnia 2012, 12:53

W kwestii lwa -> http://www.cyber-hobby.com/shop/index.p ... s_id=10648

Nie wiem tylko czy skala dobra ;o)

> No i chyba nie jestem modelarzem...
Jeśli musisz mnie klasyfikować - traktuj mnie jako wypraskowicza <
martinello

Reklama

Postprzez Marcin_Matejko » wtorek, 1 stycznia 2013, 19:14

Tego lwa też oglądałem, niestety 160 mm długości go dyskwalifikuje byłby wielkości samolotu :mrgreen:

Kociaka na razie nie udało mi się odlać z żywicy bo okazało się że ta niestety stwardniała a silikon też się ze starości zepsuł :cry: Zamówiłem nowe komponenty na Alledrogo, czekam aż przyjdą, wtedy zrobię formę do kociaka.

Jak na razie zabrałem się za wnętrze modelu które jest bardzo przestrzenne, dodatkowo znajduje się w nim sporo różnych drobnych elementów które odtworzyłem głównie na podstawie zdjęć oraz dokumentacji. Większość z tych drobiazgów powstała z profili Plastructa, cienkich nitek plastikowych, płytek wszelkiej grubości, drucików i blaszek oraz foli metalowych. Nie użyłem tu żadnych hiteh-owych technologi po prostu ręczna robota. Wszystkie detale malowałem ręcznie srebrną Gunze (aluminium) drobnostki innymi kolorami, głównie Humbrole.
A tak to się wszystko prezentuje przed zamknięciem kadłuba:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

A tyle będzie mniej więcej widać po zamknięciu kadłuba:
Obrazek
Obrazek

Z przodu tuż za silnikiem dodałem elementy które w założeniu imitują ramę nośną silnika oraz tylną cześć karteru silnika wraz z osprzętem. Elementy te maja wypełniać ewentualnie widoczna pustkę pod otworami wentylacyjnymi. W sumie to praktycznie tego przez te otwory nie widać,a le jak ktoś się uprze to coś tam jest.
Obrazek

No i dosłownie przełomowa chwila, w budowie tego zlepka, zamknięcie kadłuba :!:
Obrazek
Trwało to ogromna ilość czasu ale wreszcie jest przełom, jest więc nadzieja na ukończenie tego modelu w tym roku, oczywiście jak czas pozwoli :?:
W każdym razie kadłub skleiłem po złożeniu go na sucho klejem Tamki z zielona nakrętką (ten penetrujący) następnie wszystkie spoiny zalałem klejem CA. W miejscach gdzie szczeliny styku wyszły mi większe niż zakładałem wypełniłem je dodatkowo nitkami z tworzywa.
Na razie tyle, kadłub musi porządnie wyschnąć, a że mam wolne do niedzieli to na pewno coś porobię :idea:
Pozdrawiam Marcin
Ostatnio edytowano wtorek, 1 stycznia 2013, 19:30 przez Marcin_Matejko, łącznie edytowano 1 raz
Per Aspera ad Astra
IPMS Polska / IPMS Świdnica / IPMS Air-race / RCtank.pl / RC-trial.pl
Marcin_Matejko

Postprzez hadzi » wtorek, 1 stycznia 2013, 19:23

Piekna robota, jak zawsze!
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez dp » piątek, 4 stycznia 2013, 21:33

To piłuj, szlifuj, tnij i klej, na Telford musi być 8-)
Pozdrawiam Damian Piekarczyk. IPMS Silesia.
Koleżanko, Kolego,
Jeśli pasjonuje cię modelarstwo, jeśli chcesz poznać ciekawych ludzi, ciekawe miejsca, zapraszamy w szeregi IPMS Polska ! Jest to miejsce dla każdego, i młodego i starego, doświadczonego i nowego. Chcesz dzielić się swoją pasją, chcesz być z nami, masz pytania, spotkaj się z nami napisz lub zadzwoń ? Zapraszamy wszystkich!

http://www.ipmspolska.org.pl/
dp

Postprzez Grzegorz2107 » sobota, 5 stycznia 2013, 00:25

Jest pięknie. Podziwiam Twoje rzemiosło.
Grzegorz2107

Postprzez Aleksander » niedziela, 6 stycznia 2013, 21:26

Artysta! Prawdziwy "Matejko" ;o) :lol:
Podziwiam wkład "pracy własnej" - niesamowita robota! Dawaj dalej!
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 08:01

Dzięki Chłopaki za wsparcie i motywacje :D
Czas upłynął do niedzieli pracowicie, część udało mi się przeznaczyć na model, a efekt tej pracy w telegraficznym skrócie wygląda tak:
Połączenie połówek kadłuba wyprowadzone, przeryte linie podziałowe, przyklejone skrzydła i usterzenie poziome.
Obrazek

Przyklejone elementy na których powstanie oprofilowanie goleni podwozia.
Obrazek
Obrazek

Kadłub został "ponitowany" nitowadełkiem własnego pomysłu. Choć pisanie tu o nitach to duże uproszczenie, po pierwsze to co uzyskałem to rząd otworków a po drugie oryginał nie był nitowany tylko poskręcany na wkręty :!:
Generalnie zostawię jak jest i nie będę kruszył kopi :idea:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Formowanie elementów oprofilowania usterzenia i goleni podwozia rozpocząłem od przyklejenia szablonów.
Obrazek
Obrazek

Następnie przestrzeń między szablonami wypełniłem masą chemoutwardzalna Tamki, wstępnie formując kształt elementów opływu.
Obrazek
Obrazek

Gdy masa stwardniała obrobiłem ją pilnikami do odpowiedniego kształtu.
Obrazek

Po odklejeniu szablonów wyszło tak:
Obrazek
Obrazek

Elementy oprofilowania pointowałem i na koniec, tuż przed spaniem, przylepiłem płozę ogonową.
Obrazek

Na razie tyle bo urlop się skończył trzeba się zabrać do roboty, jednak postaram się wygospodarować kilka chwil na modelarstwo :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 12 stycznia 2013, 09:14

Lepienie modela znów mnie wciągnęło, więc wam pokażę efekt kilku nieprzespanych nocy ;o)

Dokleiłem do modelu wszystkie powierzchnie sterowe, starając się im nadać wychylenie mniej więcej zgodne z elementami sterowania w kokpicie. W dużych modelach staram się zawsze coś tam powychylać, uważam że znacząco ożywia to miniaturę :idea: Tym bardziej że konstrukcję których modele budują są z natury proste i nie ma za bardzo co w nich pokazać.
Obrazek
Obrazek

W prawdziwym samolocie wszystkie szczeliny między powierzchniami ruchomymi skrzydeł i usterzenia były dokładnie zasłonięte paskami blachy której zadaniem było poprawić opływ powietrza a w zasadzie zmniejszyć zawirowania za takimi uskokami. Ja użyłem pasków cienkiego tworzywa z opakowań oraz folii aluminiowej. Przymierzyłem również silniczek. :D
Obrazek
Obrazek

Paski delikatnie przenitowałem ;o)
Obrazek

Pędzlem pomalowałem koła, (barwa opon nie jest jeszcze ostateczna) i wkleiłem na swoje miejsce wraz z owiewkami.
Obrazek
Obrazek

Skoro model stanął na podwoziu to zabrałem się za dalsze prace przy silniku. Z płytki polistyrenu wyciąłem surówkę z której wypiłowałem później kształt kolektora wydechowego.
Obrazek
Obrazek

Kolektor przykleiłem do silnika i teraz czkają go dalsze prace wykończeniowe.
Obrazek
Obrazek

C.D.N. :P
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez jasio-g » sobota, 12 stycznia 2013, 10:51

No to się uczę. Co to za srebrna folia, którą użyłeś do maskowania przy szpachlowaniu? Reszta cudna. :)
jasio-g

Postprzez Marcin_Matejko » sobota, 12 stycznia 2013, 11:02

Mój tato ją kupił w markecie budowlanym bo coś tam miał nią w domu okleić, ostatecznie się rozmyślił, folia została. Jest gruba i wytrzymała o charakterystycznej ryflowanej powierzchni, świetnie sprawdza się jako folia osłonowa przy piłowaniu :idea:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez piotr dmitruk » sobota, 12 stycznia 2013, 14:04

Model nabiera rasowego wyglądu!
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez wasilewskiadam » sobota, 12 stycznia 2013, 14:55

Czyli finał w Bytomiu:)
Bardzo ładna wyścigówka.
Adam Wasilewski
KMMR 08/15 Białystok
wasilewskiadam

Postprzez Marcin_Matejko » niedziela, 13 stycznia 2013, 23:32

Bytom :?: to by było niezłe wyzwanie :idea:
Zobaczymy jak czas pozwoli :?: W sumie to mam jeszcze sporo zaległego urlopu :D
Dzisiaj ulepiłem grzywę lwa, jutro może wrzucę fotkę jak czas pozwoli. Dzisiaj też na spacerku wykręciłem niezły piruet na oblodzonym chodniku skończyło się kontuzją kolana :( Jutro więc czeka mnie głównie przeprawa z NFZ i zawsze niezadowolonymi znachorami w przychodni. Jak o tym pomyślę to boli jeszcze bardziej :evil:
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Marcin_Matejko » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 21:47

No generalnie u lekarzy nie było tak źle, poza tym że trwało to kilka godzin, ale przeszedłem przez ten etap z tylko lekko nadszarpniętym zdrowiem psychicznym. Zdrowie fizyczne słabiej, werdykt naderwane więzadła co w połączeniu z poprzednimi kontuzjami oznacza, według fachowca w przychodni, nieuniknioną rekonstrukcję kolana :?: Jako że rekonstrukcja kojarzy mi się z moim drugim ulubionym hobby, czyli przebieraniem w mundur chodzeniem z "żelazem w łapie" i zasobnikiem na "garbie" dla równowagi, zapowiada się fajnie :lol: Szkoda że tak cholernie boli, trudno, na otarcie łez dwa tygodnie zwolnienia 8-) Czyli siedzę w domu lepię gluta :mrgreen:
Pozdrawiam UZI.
Per Aspera ad Astra
Marcin_Matejko

Postprzez Maciek_66 » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 22:23

Współczuję. Mój syn miał zerwane więzadło. Najpierw miał operację (laparoskopową) po urazie, a potem odtworzenie więzadła. Oczywiście na 2-gą operację trzeba było czekać w kolejce ok. 2-3 lat, ale zrobiliśmy gdzieś indziej. Czemu szpital nie zrobił wszystkiego od razu - nie mam pojęcia, inni lekarze też. Ale druga, planowana operacja była szybsza i rekonwalescencja też szybsza. Niemniej jednak pewien czas to całkowity zakaz obciążania nogi. Chłopak miał już prawie 190 cm wzrostu. Kąpiel jest w tym przypadku dość karkołomna, na szczęście mamy brodzik, nie wannę. Nawet wtedy nic nie mógł sobie zrobić do picia, tzn. może i mógł, ale nie mógł przenieść. Jednym słowem zabawa była.
pozdrawiam

Maciek Żywczyk
Maciek_66

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat