potez napisał(a):A potem Bączkowski gdzieś ok roku 2000 w serii jaką publikował w Model Hobby narysował go w płótnie i drewnie. Poza tym dał chyba ze 4 inne profile w tym szarego. Jak wykopię w chacie stronę z tymi malowaniami to powieszę w necie ale to dopiero tak ok. weekendu.

Vierbein napisał(a):
Czasem wydaje mi się, że większość dostępnych kolorowych profili od dawna żyje już własnym życiem![]()
?
Vierbein napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?

Mecenas napisał(a):Vierbein napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?
Wieczorem sprawdzę Ci ten wątek w lotniczych wspomnieniach Witolda Rychtera jeśli nikt mnie nie ubiegnie.
W nowym (3.) numerze Gapy jest seria zdjęć samolotów z lat 1918-19. Część z nich to jeszcze niemieckie maszyny ze szkoły w Warszawie, a część już polskie z różnymi znakami:
- Albatros C.III z krzyżami zamalowanymi na biało
Na stanie lotnictwa polskiego było 15 zdobycznych maszyn C-III (7 + 4 zamontowane ). Dziesięć samolotów zdobyto na lotnisku Mokotowskim w dniach 14 - 15 listopada 1918 r. Reszta płatowców znajdowała się w Winiarach . Pierwszy lot odbył się na Mokotowie dnia 20 listopada tegoż roku - był to pierwszy samolot o nr prawdopodobnie 7394/17, uruchomiony na opanowanym lotnisku Mokotowskim. Załogę stanowili: ppor. pil. Józef Jakubowski oraz Witold Ehrenpreiss .

Mecenas napisał(a):Vierbein napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?
Wieczorem sprawdzę Ci ten wątek w lotniczych wspomnieniach Witolda Rychtera jeśli nikt mnie nie ubiegnie.

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników i 9 gości