Albatros C.III polskie oznaczenia?

Jeśli chcesz porozmawiać o prawdziwych latających maszynach lub szukasz dokumentacji do swojego modelu - napisz o tym tutaj.

Albatros C.III polskie oznaczenia?

Postprzez Vierbein » środa, 2 stycznia 2013, 23:35

Szukam pomocy merytorycznej jak w temacie. Zacząłem właśnie Alb. C.III z zestawu Special Hobby 1/48. Chętnie wykonałbym polskie malowanie tegoż, ale nie mam się na czym oprzeć. Znam ze dwa zdjęcia tych maszyn, ale są zbyt niewyraźne i niejednoznaczne. Nie znam też żadnych publikacji, które by szerzej traktowały o tych samolotach w polskim lotnictwie.
PORTFOLIO
"The nice thing about P.C.10 is nobody can prove you wrong"
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Reklama

Re: Albatros C.III polskie oznaczenia?

Postprzez RAV » środa, 2 stycznia 2013, 23:45

W zeszycie "Barwa w lotnictwie polskim" nr 6 (z 1987 roku) jest barwna sylwetka Albatrosa C.III. Malowanie: zielony od góry i cały kadłub, błękitny spód (ciekawe, skąd wiadomo, że nie gołe płótno). Osłony silnika szare, statecznik pionowy: płótno, szachownice jak teraz, biały numer 34 na kadłubie. Kola bez płótna na szprychach.
Pozdrawiam
RAV
Obrazek
RAV

Postprzez potez » czwartek, 3 stycznia 2013, 09:57

A potem Bączkowski gdzieś ok roku 2000 w serii jaką publikował w Model Hobby narysował go w płótnie i drewnie. Poza tym dał chyba ze 4 inne profile w tym szarego. Jak wykopię w chacie stronę z tymi malowaniami to powieszę w necie ale to dopiero tak ok. weekendu.
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez waran » czwartek, 3 stycznia 2013, 10:46

Może się przyda.
http://www.wwiaviation.com/gallery-poland.html
Klikając w tytuł strony rozwiniesz tematy.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Postprzez Vierbein » piątek, 4 stycznia 2013, 00:08

Panowie, dzięki za rady.
@RAV
chyba nie mam tego zeszytu, a nawet jeśli, to 2000 km od miejsca zamieszkania :-/

potez napisał(a):A potem Bączkowski gdzieś ok roku 2000 w serii jaką publikował w Model Hobby narysował go w płótnie i drewnie. Poza tym dał chyba ze 4 inne profile w tym szarego. Jak wykopię w chacie stronę z tymi malowaniami to powieszę w necie ale to dopiero tak ok. weekendu.

Byłbym wdzięczny za te profile. Wielkiego pośpiechu na razie nie ma. Dopiero rzeźbię wnętrze. Najbardziej odpowiadałaby mi ta wersja drewniano-płócienna, bo na to przygotowuję się warsztatowo. A jakaś dokumentacja zdjęciowa? Wygląda na to że słabo z nią jest. Jak nie dam rady zrobić polskiej wersji, to trzeba będzie dać znaki zaborcy, ale nie tego z krzyżami :roll:

@Waran
znam tą stronkę, ale dzięki. Swoją drogą, ciekawe skąd ten pan Boucher czerpie inspirację do swoich profili. Natrzaskal ich całkiem sporo. Czasem wydaje mi się, że większość dostępnych kolorowych profili od dawna żyje już własnym życiem :D

Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?
PORTFOLIO
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 4 stycznia 2013, 08:18

Vierbein napisał(a):
Czasem wydaje mi się, że większość dostępnych kolorowych profili od dawna żyje już własnym życiem :D

?

Dlatego warto wracac do starych źródeł, zanim seryjna produkcja profili za pomocą programów komputerowych ruszyła pełną parą, zdjęcia przeszły głęboką obróbkę cyfrową, a świadkowie mogący cokolwiek powiedziec, od dawna są w innej rzeczywistości.

Co do Albatrosa, to zobaczę wieczorem w moich książeczkach, może coś wygrzebię.
Grzegorz2107

Postprzez Mecenas » piątek, 4 stycznia 2013, 08:47

Vierbein napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?

Wieczorem sprawdzę Ci ten wątek w lotniczych wspomnieniach Witolda Rychtera jeśli nikt mnie nie ubiegnie.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Grzegorz2107 » piątek, 4 stycznia 2013, 13:33

Mecenas napisał(a):
Vierbein napisał(a):Jeszcze jedno pytanie. Wyczytałem gdzieś, że w dniu 20.11.1918 Albatros C.III zdobyty na Niemcach w Warszawie jako pierwszy polski samolot wystartował z Pola Mokotowskiego. Jakieś dalsze informacje w tej sprawie? Skąd pochodzi ta wiedza?

Wieczorem sprawdzę Ci ten wątek w lotniczych wspomnieniach Witolda Rychtera jeśli nikt mnie nie ubiegnie.

Ten Albatros miał pewnie znaki "warszawskie" czyli tarcze z ukośną granicą kolorów.
Grzegorz2107

Postprzez Vierbein » piątek, 4 stycznia 2013, 14:23

O, niezły kierunek! Swego czasu kolega Paweł Wymysłowski zamieścił wątek o wczesnych znakach polskiego lotnictwa i zdjęciach zamieszczonych w Gapie:
W nowym (3.) numerze Gapy jest seria zdjęć samolotów z lat 1918-19. Część z nich to jeszcze niemieckie maszyny ze szkoły w Warszawie, a część już polskie z różnymi znakami:
- Albatros C.III z krzyżami zamalowanymi na biało

Przesłał mi nawet to zdjęcie, ale też jest bardzo niejednoznaczne. Jest może znany kształt tych tarcz? Jak by się dało namalować od ręki, to może bym się pokusił :?: No i jeśli w Warszawie były maszyny ze szkoły lotniczej, to pewnie bez uzbrojenia???

Edit:
na tej stronie: http://bequickorbedead.cba.pl/albatros_ciii.html znalazłem tą informację o pierwszym przelocie nad Warszawą:
Na stanie lotnictwa polskiego było 15 zdobycznych maszyn C-III (7 + 4 zamontowane ). Dziesięć samolotów zdobyto na lotnisku Mokotowskim w dniach 14 - 15 listopada 1918 r. Reszta płatowców znajdowała się w Winiarach . Pierwszy lot odbył się na Mokotowie dnia 20 listopada tegoż roku - był to pierwszy samolot o nr prawdopodobnie 7394/17, uruchomiony na opanowanym lotnisku Mokotowskim. Załogę stanowili: ppor. pil. Józef Jakubowski oraz Witold Ehrenpreiss .
PORTFOLIO
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Postprzez Robert Latosiński » piątek, 4 stycznia 2013, 18:05

Witam,

Mam takie wersje malowania Albatrosa C.III z instrukcji ( z żywicznego modelu Pancerki ), wiem, że materiały biedne, ale może trochę pomogą:

1. Albatros nr 103/16, kadłub szary, skrzydła płótno, pod statecznikiem na kadłubie napis " Stacja Lotnicza Poznań Ławica Tel. 457".

Obrazek

2. Albatros nr 114/17, kadłub ciemna sklejka, okaptowanie silnika szare, skrzydła płótno.

Obrazek

Niestety nie mam tego popartego żadnymi zdjęciami.
I na to wszystko z zagranicy patrzą , bo dużo zagląda ...
Robert Latosiński

Postprzez Adam » sobota, 5 stycznia 2013, 01:16

Moim zdaniem to pierwszy lot polskiego samolotu odbył się albo we Lwowie, albo w Krakowie.
Natomiast rzeczywiście pierwszy lot z lotniska na Polu Mokotowskim odbył Albatros C-III w dniu 20-XI 1918 z załogą ppor Józef Jakubowski i student Politechniki Warszawskiej Witold Ehrenpreiss, prawdopodobnie samolot ten nosił nr 7394/17. To wszystko wyczytałem w książce Andrzeja Morgały "Samoloty wojskowe w Polsce 1918-1924". Jest tam kilka zdjęć, postaram się jutro , ups, ;o) dziś, ale jak się wyśpię zrobić skany.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Adam » sobota, 5 stycznia 2013, 10:06

Mój Bryś wyprowadził mnie na poranny spacer :mrgreen: i teraz mam chwilę czasu przy porannej herbacie.
Oto co udało mi się znaleźć.
Parę fotek z książki Morgały.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

I jeszcze taka ciekawostka z tej książki.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

W piwnicy mam książkę z serii Biblioteka Skrzydlatej Polski o Lotnisku na Polu Mokotowskim, jak się dokopię i coś ciekawego znajdę to oczywiście tu wrzucę.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez Mecenas » sobota, 5 stycznia 2013, 16:30

Mecenas napisał(a):

Niestety, mimo iż Rychter sporo pisze o początkach naszego lotnictwa na Polach Mokotowskich to jednak nic nie wspomina o pierwszym polskim locie z tego lotniska w ogóle.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Postprzez Vierbein » sobota, 5 stycznia 2013, 16:34

Robert i Adam,
dziękuję Wam za bezcenne materiały. Ciekawe, że na tych rysunkach są oznaczone seriale niemieckie ,a jedyne dobre zdjęcie pokazuje samolot tylko z szachownicami i to już z obwódkami.
Po pierwszych przemyśleniach skłaniam się ku zrobieniu modelu "domyślnego", inspirowanego rysunkiem Roberta i fotką Adama (tą z rozbitym samolotem), samolotu z numerem, nr 114/17, w kolorze sklejki i płótna, z serialem niemieckim AlbCIII(OAW)114/17 i starymi szachownicami. Szachownice na skrzydłach będę musiał namalować ręcznie, nie mam tak dużych. Do kadłuba i usterzenia wystarczą pozostałości kalek Techmodu z Fokkera D.VII. Serial też namaluję ręcznie, bo nie ma chyba takich kalek w sprzedaży. Wobec ogólnej jakości zestawu SH, to jednak nie tak wielki problem. Jeśli macie inne sugestie, to możemy podyskutować. :) Na razie dopiero grzebię w kabinie i jeszcze dużo czasu upłynie, zanim dojdę do malowania i kalek.
W 1917 roku powstawały już chyba tylko wersje szkolne, bez zamontowanego uzbrojenia? Chodzi zwłaszcza o ten Spandau przy silniku, który trzeba montować (albo nie) przy zamykaniu kadłuba.
PORTFOLIO
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Postprzez Vierbein » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 19:44

Dopiero teraz się zorientowałem, jaką bzdurę napisałem w poprzednim poście. Te numery: 103/17 czy 114/17 to nie są niemieckie seriale tylko polskie! Zatem napis na kadłubie to po prostu Alb.C.III 114/17. Tak zamierzam go wykonać.
PORTFOLIO
Vierbein

100-lecie Niepodległości

Powrót do Lotnictwo - rzeczywiste