Bf 109 e4 tamiya 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Bf 109 e4 tamiya 1:48

Postprzez puniek2222 » wtorek, 31 lipca 2012, 13:01

karolkonw napisał(a):
puniek2222 napisał(a):Czy w oryginalnym samolocie kolory na górze kadłuba nie mają łagodnego przejścia , a nie jak w modelu na ostro ?

Wg zdjęć i kolorowanki z LiF są ostre (tak mi się wydaje)

No właśnie chodzi o te pierwsze oryginalne zdjęcie jakie zamieściłeś
puniek2222

Reklama

Postprzez karolkonw » niedziela, 6 stycznia 2013, 17:45

Ostatnio powroty "modelarskie" są w modzie to i ja "powracam"
od 6 miesięcy nic nowego nie skończyłem bo niestety siadł mi kompresor, a jakoś tak i ilość pracy i inne pilniejsze wydatki sprawiały ze odkładałem i odkładałem zakup nowego, w końcu jest działa ( po kilku przygodach) i uczę się malowania od nowa:/

Kontrola ciśnienia to dla mnie zupełna nowość efekt tego taki że zupełnie od nowa musze nauczyć się jak rozcieńczać farby...

Wróciłem do Emila oto efekty: nadal za grubo wydaje mi się ale nie wiem co musiałbym zrobić żeby wyszło cieniej- zmniejszałem ciśnienie poniżej 1bara wtedy z aerografu pryskałem pyłkiem pigmentu (zaschniętego) dam więcej to wychodzi o tak jak na zdjęciu:)
W każdym razie pozdrowienia i ukłony w nowym roku:)

Obrazek
Żołnierze zziębnięci cześc ich pamięci
karolkonw

Postprzez jonnym » niedziela, 6 stycznia 2013, 21:28

Wyszło oki.Ja bym juz tego nie ruszał.Na niejednym modelu sie jeszcze pomęczysz.A jaka dysze uzywasz?
jonnym

Postprzez karolkonw » niedziela, 6 stycznia 2013, 21:54

jonnym napisał(a):Wyszło oki.Ja bym juz tego nie ruszał.Na niejednym modelu sie jeszcze pomęczysz.A jaka dysze uzywasz?

Dysza 0,3 chyba aero h&s - ewidentnie gdzieś daje ciała albo za mało rozcienczona albo złe ciśnienie - poniżej 1 bara leciały mi paprochy
Pobrubuje jeszcze
karolkonw

Postprzez Murek » niedziela, 6 stycznia 2013, 22:33

Samolot bardzo ciekawy (malowanie). Co do aero - wpływ na efekt i jakość malowania ma kilka czynników, tak jak napisałeś na pewno ciśnienie i rozcieńczenie farby. Ważne też jest jakimi farbami malujesz i czym rozcieńczasz. Paprochy mogą się pojawić jak nie wymyjesz dobrze aero po innej farbie, np malowałeś Pactrą a później używasz Gunze.
Murek

Postprzez nariman » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 00:14

W niektórych miejscach widać że przetrzymałeś aero za długo w jednym punkcie, poza tym jeśli używasz aero z płynną regulacją wielkości plamki to ciężko będzie Ci uzyskać pożądany efekt. Ja bym dał ciśnienie na 1,5 i farbę nieco rzadszą, i z mniejszej odległości na linii aero- model, bym malował. Malujesz emalią czy akrylem :?: Poza tym namalowałbym sobie ołówkiem na modelu schemat linii jaki chcę mieć i starałbym się w nie wcelować.
nariman

Postprzez karolkonw » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 09:29

maluje gunze h - musze poćwiczyć muszę jeszcze na boku, spróbuje 1,5 bara zobaczymy
:)
karolkonw

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 09:37

Karol, ciśnienie czy rozcieńczenie zawsze dobiera się pod konkretne malowanie, odpowiednie do tego co chcesz namalować, jaką farbą, jak ją rozcieńczyłeś, jakie chcesz uzyskać krycie itp. Zależy od aerografu, od kompresora...no praktycznie od wszystkiego. Nawet dwie te same farby tego samego producenta, te same numery - dwie identyczne buteleczki i każda z nich może wymagać innego rozcieńczenia (np. Vallejo tak ma).
Nie ma żadnych stałych wartości rozcieńczeń, ciśnień itp.
Wszystko musisz sobie przygotować metodą prób i błędów na boku i jak rezultat będzie OK - malujesz.

Takie plamki, wzorki najlepiej maluje się farbami, które Ci nie zaschną na dyszy. Czyli większość olejnych emalii będzie tu najlepsza ale farby takie jak Tamiya czy te Gunze C rozcieńczone levelling thinnerem też zachowają się właściwie.
Ważne jest rozcieńczenie, jak największe żeby farba już kryła a jeszcze nie zostawiała kleksów.
Ja maluję wtedy z większym ciśnieniem ale na bardzo leciutko odciągniętym spuście. Plamki wychodzą rozmyte i ryzyko odkurzu jest najmniejsze.
Natomiast jak mają być małe plamki i bardziej ostre - wtedy zmniejszam ciśnienie nadal dbając o jak najmniejsze odsunięcie spustu i maluję trzymając aerograf blisko powierzchni.
Kuba P.

Postprzez puniek2222 » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 15:08

karolkonw napisał(a):
jonnym napisał(a):Wyszło oki.Ja bym juz tego nie ruszał.Na niejednym modelu sie jeszcze pomęczysz.A jaka dysze uzywasz?

Dysza 0,3 chyba aero h&s - ewidentnie gdzieś daje ciała albo za mało rozcienczona albo złe ciśnienie - poniżej 1 bara leciały mi paprochy
Pobrubuje jeszcze

A ja bym polecił farby xtra-color nie mają talku w sobie i super można malować cienkie linie.
puniek2222

Postprzez karolkonw » poniedziałek, 7 stycznia 2013, 17:03

Dzięki Kubo!
Póki co poprawki sprawiają że mam ochotę trzepnąć ta 109 o ścianę...
chyba zmyje wszystko i spróbuje od nowa w końcu nie nauczę się inaczej:)
karolkonw

Postprzez karolkonw » środa, 16 stycznia 2013, 18:30

Coś ta 109 szczęścia nie ma- chwila nieuwagi podczas wizyty bratanków i model został "oblatany" efekt tego był taki:
Obrazek

odrestaurowałem i spróbowałem jeszcze raz tych wężyków:
Obrazek

Lepiej chyba nie zrobię - pozostaje tylko druga strona bo tu brak zdjęć próbowałem rekompensować sobie planszami barwnymi ale strasznie napaprałem:/
Obrazek

poprawie to na dwie przenikające się fale jak na fotografiach

generalnie jestem zadowolony z efektu cienkich wężyków
Jak radził Czarny - do farby dodałem kilka kropel bezbarwnego ciśnienie "średnie" (poniżej 2bar) rozcieńczanie na oko:)
karolkonw

Postprzez karolkonw » piątek, 25 stycznia 2013, 20:05

Zmiany poprawki cieniowanie - wiem że jest przesadzone ale tak chciałem, raz przesadzę i będę miał pkt odniesienia...
rozmyłem lekko linie podziału kamuflażu
prysnąłem i starłem resztki po żółtym pasie na kadłubie
Obrazek
Obrazek
karolkonw

Postprzez karolkonw » sobota, 26 stycznia 2013, 02:25

i kalki:
Obrazek
Obrazek
karolkonw

Postprzez karolkonw » niedziela, 3 lutego 2013, 14:24

Po zabiegach różnych, wash i pomadki tamayia (może się kiedyś naucze babrać czyms innym) + trochę olejnych plam (starałem się skopiować to co widać na zdjęciu ale słabo to wyszło)
zostały - wydechy (kupiłem za 7 zł QB) zmienić/poprawić antenę (pierwszy raz bawię się żyłką chyba jednak wolałem nić):
Obrazek
Obrazek
karolkonw

Postprzez Mecenas » poniedziałek, 4 lutego 2013, 13:53

Coraz bardziej mi się podoba Twój model. Nie wiem jak z autentycznością, ale ogólny odbiór jest bardzo pozytywny.
Pozdrawiam,
Michał Sindera
Mecenas

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat