12th HJ - 200 mm

Właśnie skończyłeś figurkę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

12th HJ - 200 mm

Postprzez Mamelon » piątek, 4 stycznia 2013, 20:42

Witam,

wszystkich po przerwie i od razu wrzucam kolejną figurę w mojej ulubionej skali 200 mm . Figurka masakrycznie wybrakowana merytorycznie - musiałem np. od podstaw robić saperkę i bagnet. Żeby trochę uatrakcyjnić figuranta dorobiłem mu gogle. Menażka i MP40 to kopia z Esci kiepskiej jakości dodatkowo ich odlewy pozostawiały wiele do życzenia. MP40 wymieniłem na oryginalną wypraskę od ESCI. Trochę poprawiło to sprawę. Producent również nie przewidział puszki na maskę gazową której już nie miałem ochoty robić. W każdym razie nie polecam tej figurki. :P

Mnóstwo czasu poświęciłem na te "ciapki" i "panterki" i stwierdziłem że nigdy więcej :mrgreen:

Krzaczki z podstawką zrobiłem dość szybko - chciałem uzyskać efekt wyjścia (przedarcia się) z ukrycia, ale nie jestem w 100% z tego zadowolony.

Kończąc figurka wymęczona na max-a i bardzo wymagająca, również a może przede wszystkim pod względem malarskim.

Czekam na Wasze opinie. :lol:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Na ostatnim zdjęciu widać szparę pomiędzy ręką a ramieniem - jestem tego świadom. ;o)

cdn.
Mamelon

Reklama

Re: 12th HJ - 200 mm

Postprzez Ave » sobota, 5 stycznia 2013, 11:27

Temat faktycznie wymagający, ale bardzo fajnie wyszły te kamuflaże (dobrze oddane i jednocześnie ładnie, czysto wyglądają, a to nie takie proste), jak i delikatne ich pocieniowanie. Gęba nieco osłabia efekt - jak dla mnie, jakaś taka niemrawa.

Roślinność super - naturalna, czy jakoś mocno kombinowana?

Trochę małe zdjęcia - myślę, że taka wielgachna figura z taką fajną podstawką zasługują na większe, najlepiej na ciemnym tle.
Obrazek
Marcin
Ave

Postprzez Marcin Łukawski » sobota, 5 stycznia 2013, 16:34

Fajnie pomalowana figurka, bluza i spodnie maskujące wyszły super, i tak jak Marcin wcześniej napisał...zdjęcia są za małe :). Poprosimy większe, niepotrzebnie też wklejasz ten napis na zdjęciu na samej figurce co wg mnie psuje efekt oglądania.

Pozdrawiam
Marcin Łukawski

Postprzez Mamelon » sobota, 5 stycznia 2013, 17:47

hmmm... nie wiem tak do końca o co wam chodzi z tymi zdjęciami że są małe, przecież w lewym górnym rogu jest lupa powiększająca :-/
Gęba nieco osłabia efekt - jak dla mnie, jakaś taka niemrawa.

Masz racje (wg. mnie to ona nadaję się na wymianę łącznie z hełmem - jako rzeźba) gęba wymęczona wieloma warstwami, ale chciałem spróbować trochę innej techniki. Już nie będę jej zgłębiał. :-/ Mam już swoją sprawdzoną. :mrgreen:

A poza tym cieszę się że wam się trochę podoba :lol:
Mamelon

Postprzez Marcin Łukawski » sobota, 5 stycznia 2013, 18:44

U mnie takowej lupy nie ma...może podaj obrazek w formie linku do galerii... zobaczymy czy będą większe?
Marcin Łukawski

Postprzez Mamelon » sobota, 5 stycznia 2013, 19:03

Dziwna sprawa na moim komputerze można sobie powiększać, a już na drugim nie?! :shock:

Polećcie może jakąś darmową stronę do zamieszczania zdjęć to się przeniosę! ;o)
Mamelon

Postprzez Grzegorz H. » sobota, 5 stycznia 2013, 19:29

Na moim też nie można powiększyć, a szkoda, bo jest na co popatrzeć...
a polecić mogę to: http://imageshack.us/
Grzegorz H.

Postprzez Mamelon » sobota, 5 stycznia 2013, 20:03

[img=http://imageshack.us/scaled/thumb/441/dsc06751f.jpg]

Dzięki Grzegorzu - teraz możecie sobie powiększać! :mrgreen:
Mamelon

Postprzez Marcin Łukawski » wtorek, 8 stycznia 2013, 21:16

No i to się nazywają fotki ;), możesz powstawiać swoje pozostałe prace na imageshacka, bo o ile dobrze pamiętam to z tym powiększaniem Twoich prac ja miałem zawsze problem.
Marcin Łukawski

Postprzez Mamelon » środa, 9 stycznia 2013, 16:44

Marcin Łukawski napisał(a):No i to się nazywają fotki ;), możesz powstawiać swoje pozostałe prace na imageshacka, bo o ile dobrze pamiętam to z tym powiększaniem Twoich prac ja miałem zawsze problem.

Jak będę miał trochę trochę czasu to powrzucam też inne zdjęcia - a którymi jesteś zainteresowany? :D
Mamelon

Postprzez Marcin Łukawski » środa, 9 stycznia 2013, 17:06

tym np: viewtopic.php?f=26&t=20307&p=254336#p254336

Strasznie mi się podobają figurki z pod dłuta Rosengranta. Trochę niestety nadwyrężają modelarską kieszeń figury w takiej skali :?
Marcin Łukawski

Postprzez Mamelon » środa, 9 stycznia 2013, 17:44

Marcin Łukawski napisał(a):tym np: http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=2 ... 36#p254336

Strasznie mi się podobają figurki z pod dłuta Rosengranta. Trochę niestety nadwyrężają modelarską kieszeń figury w takiej skali :?

Powiem tak: wszystko co dobre musi dobrze kosztować bo inaczej nie byłoby na co popatrzeć. A poza tym jak sobie przez rok poodkładasz kasy to też będzię Cie stać. Raz na cały rok jak sobie sprawisz taką przyjemność to nie zbankrutujesz... a później robisz ją powiedzmy ... min 3 miesiące, później 1 mieś podstawkę to jesteś Happi. :lol: A powiem Ci z doświadczenia że lepiej trochę więcej przyoszczędzić i mieć pewność że figurka jest super zrobiona. No i Rosengrant daje rade w rzeźbie i malowaniu, w końcu robi w Hollywood. Warto obejrzeć o nim i jego pracy na youtube. U mnie jest na 1 miejscu wśród rzeźbiarzy figurkowych.

Zdjęcia powrzucam tak jak mówiłem jak będę miał czas. :)

Pozdro
Mamelon

Postprzez Marcin Łukawski » środa, 9 stycznia 2013, 19:31

No tak masz rację...tylko, że pomalowanie przez rok 5 figurek to trochę mało :P . Jak siedzi się w jednej skali to jest to ok...ale ja maluję w różnych skalach i jak się coś spodoba to odzywa się w człowieku diabeł "CHCIJTO" :lol: i dzjengów później brak :mrgreen: . A takich bydlaków nie mam gdzie trzymać, dlatego też unego essesmana nie nabyłem :(
Marcin Łukawski

Postprzez Mamelon » sobota, 12 stycznia 2013, 19:42

Marcin Łukawski napisał(a):No tak masz rację...tylko, że pomalowanie przez rok 5 figurek to trochę mało :P . Jak siedzi się w jednej skali to jest to ok...ale ja maluję w różnych skalach i jak się coś spodoba to odzywa się w człowieku diabeł "CHCIJTO" :lol: i dzjengów później brak :mrgreen: . A takich bydlaków nie mam gdzie trzymać, dlatego też unego essesmana nie nabyłem :(

Wrzuciłem kilka zdjęć jak chciałeś :)

http://imageshack.us/g/1/9961671/
Mamelon

Postprzez Marcin Łukawski » niedziela, 13 stycznia 2013, 09:39

Dzieki,

Bardzo ładne figury, teciak też :)
Marcin Łukawski

Powrót do Figurki - galeria ukończonych figurek