SH-60B Seahawk / Italeri 1:48

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

SH-60B Seahawk / Italeri 1:48

Postprzez Maxek » środa, 2 lipca 2008, 18:22

Czas na kolejny model. Na warsztacie SH-60 ze stajni Italeri + trzy zestawy blaszek Eduarda (interior, exterior i kolorowy zoom). Model ten już kiedyś popełniłem i z tego co pamiętam nie było większych problemów. Obecnie widzę, że formy Italeri już są mocno spracowane. Do usunięcia kupa nadlewek.

Zacząłem od kabiny pilotów. Blaszki Edka i własna "tfórczość". Półka z zegarami i przełącznikami była za niska. Blaszka Edka nie miała wytrawionych linii zagięcia i krawędzie zagięły się na obły kształt, więc ten element dorobiłem sam z płytki polistyrenu. Na to pójdzie kolorowa blaszka z namalowanymi zegarami.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
A oto rzeczona blaszka. Na pierwszy rzut oka wygląda bardzo fanie - sam takich ładnych zegarków i pokrętełek bym nie namalował.
Obrazek
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Reklama

Re: SH-60B Seahawk / Italeri 1:48

Postprzez Arkady72 » środa, 2 lipca 2008, 18:29

Maxek
Czas na kolejny model. Na warsztacie SH-60 ze stajni Italeri + trzy zestawy blaszek Eduarda (interior, exterior i kolorowy zoom).

Jako, że mam ten sam zestawik w magazynku ( tylko zamiast Italerki przepak Revella z zajefajnym malowaniem Scorpions ) siadam w pierwszym rzędzie i kibicuję.
Arkady72

WM2

Postprzez nowywojtek » środa, 2 lipca 2008, 19:01

Bardzo się cieszę!!! Z wielką przyjemnością przyjrzę się budowie tego modelu, bo to jeden z moich ulubionych śmigłowców, którego model leży w składziku i ma nadzieję na sklejenie.
A tak przy okazji... czy nie dysponujesz przypadkiem jakimiś fotkami "bebechów" ukrytych pod odsuwaną pokrywą nad kabiną pilotów, którymi mógłbyś się podzielić? Jakoś nie mogłem się dokopać niczego sensownego, a umyśliłem sobie ciut pootwierać model...
Pozdrawiam,
Wojtek
nowywojtek

Postprzez Drizzt » środa, 2 lipca 2008, 19:21

To i ja się przyłączę do grona aktywnych obserwatorów :) W jakich barwach będzie ta maszyna? US Navy czy Japan Navy?
Drizzt

Postprzez Maxek » środa, 2 lipca 2008, 19:51

nowywojtek napisał(a):A tak przy okazji... czy nie dysponujesz przypadkiem jakimiś fotkami "bebechów" ukrytych pod odsuwaną pokrywą nad kabiną pilotów, którymi mógłbyś się podzielić?

Niestety moje dokumentacja zdjęciowa jest bardzo skromna. Głownie opieram się na zdjęciach Blackhawków mając nadzieję, że bebechy są w miarę podobne.
W jakich barwach będzie ta maszyna? US Navy czy Japan Navy?

Powtórzę jak mantrę: tylko US NAVY, tylko US NAVY.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Maxek » czwartek, 3 lipca 2008, 10:49

Modelowania ciąg dalszy.
Na pierwszy ogień poszły fotele. Te z zestawu uległy całkowitej rozbiórce. Pozostał po nich tylko poddupnik. Pasy pilotów będą wklejone po pomalowaniu.
Obrazek
Następnie wkleiłem ściankę oddzielającą przedział pilotów od przedziału załogi, dokleiłem jakieś skrzynki w kabinie oraz drążki sterowe.
Obrazek
Kolej przyszła na sufit. Jakiś taki smutno-pusty był nawet po wzbogaceniu go blaszkami. Oderwałem to co wcześniej przykleiłem do niego i na podstawie zdjęć dorobiłem jakieś ożebrowanie i kilka wiązek przewodów. Następnie przykleiłem blaszki zakrywając jeden panel.Nie wiem czy odpowiada to oryginałowi (nie mam żadnych zdjęć wnętrza Seahawka), ale na pewno lepiej wygląda.
Obrazek
Potem szybko wkleiłem fotele załogi (zwaloryzowane będą po pomalowaniu) i całość złożyłem do zdjęcia - skleję po pomalowaniu.
ObrazekObrazek
ObrazekObrazek
Obrazek
Teraz czeka mnie mycie i malowanie - najpierw Surfacer 1200 i kolor. Ze zdjęć Blackhawków jakiem mam wynika, że kabina pilotów jest cała czarna. Mam pomysł, żeby zastosować kolor "tire black" - taką złamaną czerń. Co Wy na to?
Dokleiłem jeszcze ścianki widoczne przez otwarte boczne drzwi. Dodam jeszcze jakieś śmieci do wnętrza, przewody, gaśnice, słuchawki i powinno być git.
Obrazek
Obrazek
C.D.N.
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez wojtek_fajga » czwartek, 3 lipca 2008, 11:09

Maxek napisał(a): Ze zdjęć Blackhawków jakiem mam wynika, że kabina pilotów jest cała czarna. Mam pomysł, żeby zastosować kolor "tire black" - taką złamaną czerń. Co Wy na to?

A może zastosowałbyś tutaj technikę/styl color modulation, która aktualnie budzi spore emocje w innym dziale. Wydaje mi się, że do pomalowania czarnego wnętrza kabiny byłaby idealna...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Erlend Janson » czwartek, 3 lipca 2008, 14:18

Myślę że kilka tych fotek bedzie pomocnych. Co prawda to Black Hawk ale nawet podobny:)

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak by było potrzeba jeszcze jakies foty daj znac mam jeszcze troche tego
Ostatnio edytowano czwartek, 1 stycznia 1970, 01:00 przez Erlend Janson, łącznie edytowano 2 razy
Erlend Janson

Postprzez Drizzt » piątek, 4 lipca 2008, 21:17

Jeżeli chodzi o wnętrze Sea Hawków to mają one też zazwyczaj (w przeciwieństwie do Black Hawków) stanowisko ASO (Acoustic System Operator). Mam w jakimś albumie o Black Hawkach 3 foty z wnętrza Sea Hawka - niestety nie mam teraz pod ręką skanera, więc postaram się jakoś niedługo je zeskanowac i wrzucic. Na razie daję foty, które znalazłem w swojej kolekcji, gdzie jest choc trochę wnętrza Sea Hawków - ten z białymi drzwiami to niestety Japan Navy ;) - może się przydadzą. Jeżeli interesują Cię jakieś konkretne szczegóły z zewnątrz to daj znac, może coś znajdę...

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Ostatnio edytowano sobota, 5 lipca 2008, 19:57 przez Drizzt, łącznie edytowano 1 raz
Drizzt

Postprzez Marcin Witkowski » sobota, 5 lipca 2008, 16:44

A to pierwsze zdjęcie, to aby nie SeaKing? To wnętrze wydaje mi się zbyt wąskie, bądź zbyt wysokie jak na SeaHawka. Mogę się też mylić...
Marcin Witkowski

Postprzez Drizzt » sobota, 5 lipca 2008, 20:03

Marcin Witkowski napisał(a):A to pierwsze zdjęcie, to aby nie SeaKing? To wnętrze wydaje mi się zbyt wąskie, bądź zbyt wysokie jak na SeaHawka. Mogę się też mylić...

Oczywiście prawda - mialem źle otagowane zdjęcie, stąd ta wtopa - już usunięte :) A też mnie to wczoraj zastanowiło dlaczego na innych zdjęciach żołnierze wyprostowac się nie mogą, a w tym wnętrzu mogliby grac w piłkę. Jednak temperatura na zewnątrz spowolniła moje procesy myślowe ;)

Inne skany (teraz już na 100% Sea Hawk oprócz ostatniego bo to 60F ale to samo stanowisko ASO jest też chyba w 60B) - niestety jakośc nie za dobra ale gdyby co to mogę spróbowac dac lepsze.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Pozdrawiam,
Drizzt

Postprzez Maxek » wtorek, 30 września 2008, 08:21

Troszkę podgoniłem, bo depczą mi po piętach.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Piotr Maksiak "Maxek"
Maxek

Postprzez Arkady72 » wtorek, 30 września 2008, 10:51

Widze, ze nawet odciski palcow na blachach zostawilismy w tych samych miejscach ;o) ( na wczesniejszych fotkach ).
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez nobie1973 » wtorek, 30 września 2008, 23:59

Na tych stronach znajdziesz masę zdjęć Seahawka:
www.navy.mil (wpisz w wyszukiwarce zdjęć na tej stronie SH-60B)
www.primeportal.net/the_airstrip.htm (tutaj znajdziesz masę szczegółów i nie tylko do Seahawka)
nobie1973

Postprzez Rufio » sobota, 7 lutego 2009, 13:16

http://svsm.org/albums/uh60a/ tu jest wszystko, bardzo rzetelne galerie!
Rufio

Powrót do Lotnictwo - warsztat