"Pojedynek w O.K Corall" - 1/72

Właśnie skończyłeś dioramę, chciałbyś ją zaprezentować - poddaj ją tutaj surowej krytyce Użytkowników.

"Pojedynek w O.K Corall" - 1/72

Postprzez Maciek U. » czwartek, 5 stycznia 2012, 14:27

Witam. ;)
Dawno mnie nie było, a kilka nowych, mniejszych dioram udało mi się skończyć. Poniższa przedstawia walkę braci Earp z Kowbojami w Tombstonę, w O.K Corral. Skala 1/72.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Wyatt (pierwszy z lewej), Virgil and Morgan Earp:
Obrazek

Doc Holliday:
Obrazek

Ike Clanton:
Obrazek

reszta Kowbojów:
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Tyle.
pozdrawiam, Maciek
Maciek U.

Reklama

modele polskich samolotów

Re: "Pojedynek w O.K Corall" - 1/72

Postprzez koralgol4 » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 22:33

Ciekawa scenka, dosyć niecodzienne nawiązanie do historii szeryfa Earpa i jego braci :) Bardzo fajnie wykonałeś werandę oraz koryto z wodą. FIgurki pomalowane i przyciemnione jak należy choć może trochę razić niedokładność ich oszlifowania ( widać gdzieniegdzie nadlewki plastiku), wiem, że te maleństwo bardzo trudno uszkodzić przy szlifowaniu, wiem. ;o)

Dużym minusem jest mała przestrzeń, jatka na otwartym polu, ludzie Earp'a są dosyć blisko bandytów z Tombston strasznie wystawiając się na strzały. Bandyci osłonięci a szeryf z ekipą nie. Wyobrażasz sobie taką scenkę w realu? :-/
koralgol4

Postprzez Izydor » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 23:03

koralgol4 napisał(a):Dużym minusem jest mała przestrzeń, jatka na otwartym polu, ludzie Earp'a są dosyć blisko bandytów z Tombston strasznie wystawiając się na strzały. Bandyci osłonięci a szeryf z ekipą nie. Wyobrażasz sobie taką scenkę w realu? :-/

Czepiasz się :)
Widziałeś finałową strzelaninę w "Open Range"? Tam grzeją do siebie z odległości 3 metrów i z rzadka ktoś dostaje kulkę... najczęściej ci "brzydcy" :P
Dioramka w westernowych klimatach musi być trochę surrealistyczna.
Miał naturalną śmiercią od obucha paść, a jemu przyjdzie zginąć, jak na wojnie...
Izydor

Postprzez Maciek U. » poniedziałek, 9 stycznia 2012, 23:42

Dziękuję za komentarze. :)
koralgol4 napisał(a):Dużym minusem jest mała przestrzeń, jatka na otwartym polu, ludzie Earp'a są dosyć blisko bandytów z Tombston strasznie wystawiając się na strzały. Bandyci osłonięci a szeryf z ekipą nie. Wyobrażasz sobie taką scenkę w realu? :-/

Scenkę tą robiłem w oparciu o film "Tombstone", stąd takie a nie inne ustawienie figurek. W rzeczywistości szeryf i jego bracia pewnie zostaliby wystrzelani, ale tak jak pisze Izydor, western rządzi się własnymi prawami. :)
Maciek U.

Postprzez Maksiu » niedziela, 12 lutego 2012, 16:57

Scenka fajna oddaje klimat westernu :D jedynie do czego by się można przyczepić to ta ramka, ale przeglądając Twoje prace widzę,że to norma ;o)
Ogólnie praca na +, bardzo ładna.
Maksiu

Postprzez Sherman » wtorek, 14 lutego 2012, 01:12

A gdzie Lucky Luke?
W malinowym chruśniaku.
Sherman

Postprzez K.Y.Czart » środa, 15 lutego 2012, 17:08

Maciek U. napisał(a):W rzeczywistości szeryf i jego bracia pewnie zostaliby wystrzelani, ale tak jak pisze Izydor, western rządzi się własnymi prawami. :)

Otóż nie zostaliby. W obu współczesnych filmach o braciach Earp (Tombstone i Wyatt Earp) to znane zdarzenie jest odtworzone dość zgodnie z przekazami naocznych świadków spisanymi przez dziennikarzy. Strzelanina nie ograniczała się tylko do niewielkiej przestrzeni na tyłach stajni O.O.Corral, ale też w niejako w pobliżu. Trwało to około pół minuty, padło 34 strzałów. Z dziewięciu uczestników zajścia trzech zostało zabitych, czterech rannych. To raczej legendarna szybkostrzelność i celność rewolwerowców na Dzikim Zachodzie jest wymysłem scenarzystów filmowych. Jest jednak całkiem sporo filmów i powieści wiernie oddających klimat i realia "westernu".
K.Y.Czart

Postprzez Maciek U. » wtorek, 15 stycznia 2013, 21:43

Przepraszam za odświeżanie starych wątków, ale że dopiero teraz miałem dostęp do lepszego aparatu i oczywiście lepszego fotografa to chciałem zaprezentować kilka nowych, dużo lepszych zdjęć dioramki:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
Maciek U.

Postprzez robert.bednarczyk » wtorek, 15 stycznia 2013, 22:10

Świetnie, że zrobiłeś taką dynamiczną dioramę bo tego brakuje. Podoba mi się. Nie umiem ocenić wszystkich figurek bo w tej skali nie zrobiłem nic od ok. 20 lat. Mnie się podobają, choć jedne bardziej inne mniej. Szczególnie intryguje mnie imitowanie wystrzałów z broni palnej bo sam pracuję nad dioramą 1/48 gdzie jest "strzalanka" - wygląda to nieźle choć moim zdaniem zbyt dużo wystrzałów pada w tym samym momencie ale z drugiej strony wiadomo - "dziki zachód", a tam strzelano szybko. Te wystrzały - hm...mam mieszane uczucia - pokazują dym i zero ognia, a z lufy karabinu czy rewolweru wydobywa się jedno i drugie. Chyba są też za bardzo "włochate" ale wątpię czy sam byłbym w stanie zrobić to lepiej. Poza tym świetna kolorystyka, zabudowania .... no i generalnie widać, że masz rekę do będzla. Generalnie jest bardzo ładnie. Pozdrawiam. RB.
robert.bednarczyk

Powrót do Dioramy - galeria ukończonych dioram