Trzy style forum do wyboru !

Coś nie działa tak jak trzeba ? Czegoś brakuje ? Planowane przerwy w działaniu forum.

Re: Trzy style forum do wyboru !

Postprzez Timi » środa, 16 lipca 2008, 21:32

I gdzie jest Pajacyk??!!
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez michal.s » środa, 16 lipca 2008, 21:38

Timi napisał(a):I gdzie jest Pajacyk??!!

Nie ma ;o) z czasem się doda ;o)

Zauważyłem też małe problem z wyświetlaniem PW w stylu "nowy styl pwmu" zostanie to niebawem poprawione.
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez reggy » środa, 16 lipca 2008, 21:50

Pięknie - jak dla mnie najfajniejszy i najczytelniejszy design forum jaki widziałem - zmiana na wielki plus.
I tak opcja "Przyjaciele i WROGOWIE" w zakładce Twoje Konto jest ciekawa :D
A z uwag - jak najeżdża się na jeden z guzików cytowania to jest uwaga po angielsku - a druga po polsku.
reggy

Postprzez michal.s » środa, 16 lipca 2008, 21:55

reggy napisał(a):A z uwag - jak najeżdża się na jeden z guzików cytowania to jest uwaga po angielsku - a druga po polsku.

Dlatego że szybka odpowiedź (quick reply) nie jest polska modyfikacją, ale to chyba nie problem ?
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez reggy » środa, 16 lipca 2008, 21:57

michal.s napisał(a):ale to chyba nie problem ?

Oczywiście, że nie :) I tak wiadomo o co chodzi. Gratuluję jeszcze raz.
reggy

Postprzez krzysiekk » środa, 16 lipca 2008, 23:55

Witam,
zmiana oczywiście na plus bo to nowszy silnik forum ale mam dwie uwagi, które z tego co wiem da się zrealizować :)

Po pierwsze brakuje mi na dole po ostatnim poście linków np: "strona główna < ogólne < nazwa tematu" były na starym forum i bardzo ułatwiały nawigację na forum bo mogłem od razu po przeczytaniu tematu wrócić w dowolne miejsce "drzewka" forumowego :)

Po drugie przy pierwszym poście w temacie w starym forum była taka strzałeczka w dół, która przenosiła do ostatniego posta :) też przydatny przycisk :)

Mam nadzieję, że dobrze wyjaśniłem o co mi chodzi :)

pzdr
krzysiekk

Postprzez michal.s » czwartek, 17 lipca 2008, 00:02

krzysiekk napisał(a):Po pierwsze brakuje mi na dole po ostatnim poście linków np: "strona główna < ogólne < nazwa tematu" były na starym forum i bardzo ułatwiały nawigację na forum bo mogłem od razu po przeczytaniu tematu wrócić w dowolne miejsce "drzewka" forumowego :)

Tutaj jest prawdziwe drzewko wybierane z listy po prawej stronie, a jak nie to można powrócić do kategorii tematu lub strony głównej ;o)

krzysiekk napisał(a):Po drugie przy pierwszym poście w temacie w starym forum była taka strzałeczka w dół, która przenosiła do ostatniego posta :) też przydatny przycisk :)

No tutaj strzałeczki nie ma niestety, jeśli temat zawiera nowy post to przed tytułem tematu pojawia się pomarańczowa karteczka, jak się na nią kliknie to przenosi od razu do nowego postu ;o)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez michal.s » czwartek, 17 lipca 2008, 00:08

Dodatkowo, przeglądając listę tematów w trzeciej kolumnie przy "napisane przez xxx" jest biała karteczka z strzałką, która przenosi od ostatniego posta w temacie.

Ogólnie rozwiązania są praktycznie identyczne, tyle że gdzie indziej umieszczone, chwilka szperania i można korzystać tak samo sprawnie jak na poprzednim silniku lub jeszcze sprawniej.

Sądzę że, dla każdego coś miłego się tutaj znajdzie :)
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Kamil Feliks Sztarbała » czwartek, 17 lipca 2008, 00:30

Timi napisał(a):I gdzie jest Pajacyk??!!

a mało ich?

michal.s napisał(a):czasem się doda

nie strasz

p.s. ja wiem, ze mój 'komputer' to antyk, ale cosik wolniej teraz działa mi forum, niż na starym silniku..
Kamil Feliks Sztarbała

Postprzez michal.s » czwartek, 17 lipca 2008, 01:50

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):nie strasz

Nie straszę, jeszcze zobaczymy jaki tam baner wyląduje ;o)

Kamil Feliks Sztarbała napisał(a):ale cosik wolniej teraz działa mi forum, niż na starym silniku..

A powiadają że szybciej działa.
U mnie w zasadzie też jakby szybciej.
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Jurek » czwartek, 17 lipca 2008, 20:29

PHP 3 może działać wolniej na starym komputerze. Ma bardziej rozbudowany kod - więcej funkcji do wczytania, więcej kodu do przemielenia. Poza tym system na serwerze generuje własne pilki cachu. Po świeżej instalacji ich nie ma, więc przez jakiś czas forum po prostu chodzi wolniej - system musi wygenerować plik, zapisać go na serwerze i dopiero odpalić. A w zasadzie każda zmiana na forum to konieczność przegenrowania plików. Z czasem forum przyspieszy.

Opcja oglądania postów nieprzeczytanych jest przecież, nazywa się "Zobacz nowe posty" i wyświetla posty które pojawiły się na forum od czasu ostatniej wizyty (także użytkowników niezalogowanych - ciasteczka to fajna sprawa).

Natomiast brak możliwości stałego logowania może być spowodowany albo ciasteczkami (skasować, wyłączyć przeglądarkę, włączyć, zalogować się, wyłączyć, włączyć i zobaczyć co będzie), albo błędnym ustawieniem ścieżek dostępu w opcjach forum. Albo po prostu administratorzy nie włączyli opcji umożliwiającej pozostanie zalogowanym na stałe.
Jurek

Postprzez michal.s » czwartek, 17 lipca 2008, 20:34

Jurek napisał(a):Natomiast brak możliwości stałego logowania...

Sprawa już wyjaśniona, poprzednio błędne ustawienia uniemożliwiały autologowanie, na dzień dzisiejszy działa to bez problemów.

Jurek napisał(a):Opcja oglądania postów nieprzeczytanych jest przecież, nazywa się "Zobacz nowe posty"

Troszkę inaczej to działa, silnik wrzuca tam posty napisane xx minut temu, kiedy dany użytkownik kliknie na dany temat oznaczając go jako przeczytany temat nie zniknie z wartości wyświetlanej w linki "Zobacz nowe posty".
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Daniel-Martola » czwartek, 17 lipca 2008, 20:38

Jurek napisał(a):Opcja oglądania postów nieprzeczytanych jest przecież, nazywa się "Zobacz nowe posty" i wyświetla posty które pojawiły się na forum od czasu ostatniej wizyty

Niestety nie, to nie jest to samo. Nowe posty obejmują i przeczytane i nie. Więc w miarę przeczytania lista postów się nie skraca, tak jak to jest/było w opcji postów nieprzeczytanych.

edit - Michał odpowiedział :)

pozdrawiam
Obrazek
Daniel-Martola

Postprzez Aleksander » czwartek, 17 lipca 2008, 21:22

Ale teraz się wkurzyłem ! :evil: :evil:
W czasie przygotowywania dość długiej repliki na post, "wywaliło" mnie z forum bez ostrzeżenia i cały długi post diabli wzięli - i cały czas coś pisałem, odchodziłem na chwilkę tylko po to, by coś sprawdzić w źródłach. Czas "braku aktywności" nie przekroczył 3 minut! Straciłem to co napisane i się wku....rzyłem !
Nie chce mi się za każdym razem pisać odpowiedzi w Wordzie i wklejać na forum.
Proszę o rozwiązanie problemu. Aleksander
Obrazek
ObrazekObrazekObrazek Obrazek Obrazek

Aleksander Górski
..."be yourself, no matter what they say"...
Aleksander

Animal Planet

Postprzez michal.s » czwartek, 17 lipca 2008, 22:27

Aleksandrze błąd nie leży po stronie forum, czas na wysłanie formularza to 120 minut, a czas sesji to 25 minut. Czas sesji akurat nie ma nic wspólnego z pisaniem posta.

Według mnie za tą przykrą sprawę możesz winić swojego dostawce internetu, że akurat wtedy zmienił dynamiczne IP z którego korzystasz.
michal.s

Ojciec założyciel

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Sprawy pwm.org.pl