Su-22 - Mastercraft - 1:72 - Open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Su-22 - Mastercraft - 1:72 - Open

Postprzez ministersan » wtorek, 22 stycznia 2013, 10:33

Witam
Postanowiłem opróz MiGa wystartować w kokurise także w klasie OPEN. Mam zamiar sklecić ten oto model:
Obrazek

Mały inbox:
Obrazek

Obrazek

Obrazek

Malowanie oczywiście POLSKIE - jeszcze nie mam pomysłu jakie.
ministersan

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Su-22 - Mastercraft - 1:72 - Open

Postprzez pik » wtorek, 22 stycznia 2013, 13:55

Pogratulować odwagi, bo zestaw do nazbyt wdzięcznych nie należy... Tym bardziej że w konkursie! :-o

Życzę powodzenia!

PS Na forum jest warsztat mojego egzemplarza, co prawda budowanego generalnie standard, ale możesz zerknąć, może będzie pomocny? http://www.pwm.org.pl/viewtopic.php?f=12&t=22652
Pozdrawiam
Darek
Na warsztacie 1/72: Ar-234 (Dragon), Ju-88 (Revell), FW-190 (Revell+Hasegawa)
Portfolio: http://pwm.org.pl/viewtopic.php?f=207&t=17429
pik

Postprzez ministersan » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:01

pik napisał(a):Pogratulować odwagi, bo zestaw do nazbyt wdzięcznych nie należy... Tym bardziej że w konkursie! :-o

Wiem, że lepszy byłby Bilek, ale kosztuje 40-50 zł, a ten 17zł (reszta na blaszki :) ), a poza tym nie tak łatwo dostać Bilka. Mam plan zrobić kolekcje 1/72 samolotów służących w naszym lotnictwie po 45 roku i niestety nie wszystkie samoloty sa wydane przez "lepsze" firmy. Jak się nie ma co się lubi... Postaram się dać z siebie wszystko
ministersan

Postprzez pik » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:11

Jak "stać" Cię na blaszki, to bez mrugnięcia okiem sugerowałbym wzięcie Bilka (o ile faktycznie uda sie go dostać). Spasowywanie, szpachlowanie, szlifowanie i detalowanie Mistercrafta będzie kosztowało Cię znacznie więcej zachodu niż ta różnica w cenie... No, ale nie chcę Cie zniechęcać! Liczy się modelarz a nie model. ;o)
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez ministersan » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:17

pik napisał(a):Jak "stać" Cię na blaszki, to bez mrugnięcia okiem sugerowałbym wzięcie Bilka (o ile faktycznie uda sie go dostać). Spasowywanie, szpachlowanie, szlifowanie i detalowanie Mistercrafta będzie kosztowało Cię znacznie więcej zachodu niż ta różnica w cenie... No, ale nie chcę Cie zniechęcać! Liczy się modelarz a nie model. ;o)

Fakt, że Bilek lepszy , ale jak już wspomniałem, ciężko go dostać - Mastercraft będzie dobrym treningiem, bo pewnie kiedyś Bilka zdobęde. Blaszkę biorę tylko jedną - Parta z wnętrzem i podwoziem - reszta praca własna.
A propo - czy ktoś może poratowałby mnie planami Su-22?
ministersan

Postprzez pik » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:24

A które plany chcesz? Mam 2 miarę dobrze wyglądające: z monografii Su-22 naszego ALTAIRA oraz z czeskiego 4+. Plany są niestety niezbyt zgodne ze sobą w wielu aspektach (bryła, linie podziałowe itp), także dość trudno jest poprawiać model nie mając pewnego punktu odniesienia.
Pozdrawiam
Darek
pik

Postprzez ministersan » wtorek, 22 stycznia 2013, 14:39

pik napisał(a):A które plany chcesz? Mam 2 miarę dobrze wyglądające: z monografii Su-22 naszego ALTAIRA oraz z czeskiego 4+. Plany są niestety niezbyt zgodne ze sobą w wielu aspektach (bryła, linie podziałowe itp), także dość trudno jest poprawiać model nie mając pewnego punktu odniesienia.

Pierwsza myśl to polskie wydawnictwo, nie znam czeskiego. Myślę, że i tak pewnie będzie trzeba je sprawdzać ze zdjęciami, jesli sie da. Pewnie jak bysmy wzieli jakies kolejne plany to by się z tymi dwoma z kolei nie zgadzały. Najbezpieczniej będzie po prostu wybrać któreś z tych dwóch i na nich się bazować - jeden plan i tyle > brać jakis element z jednego , a inny z drugiego - to dopiero może wyjść miszmasz. Więc niech będzie nasz. Dzieki za szybką odpowiedź.
ministersan

Postprzez MUREKJ » wtorek, 22 stycznia 2013, 20:15

Szlifowanie i szpachlowanie to mały pikuś,najgorszy jest fatalny plastik i trasowane ,,od ręki" szerokie i głębokie linie podziału blach.Życzę dużej wytrwałości :)
MurekJ
MUREKJ

Postprzez ministersan » wtorek, 22 stycznia 2013, 20:28

MUREKJ napisał(a):Szlifowanie i szpachlowanie to mały pikuś,najgorszy jest fatalny plastik i trasowane ,,od ręki" szerokie i głębokie linie podziału blach.Życzę dużej wytrwałości :)

Plastik rzeczywiście kiepski - pierwsze próby za mną. Na szczęście każdą modyfikację muszę zrobić tylko na tyle ile mnie satysfakcjonuje :) , aby model cieszył moje oczy. A bardziej poważnie - zobaczy się, trzeba być optymistą.
ministersan

Postprzez ministersan » poniedziałek, 4 lutego 2013, 20:26

Prace powoli ruszyły do przodu.
Tak wygląda według Mastercrafta przednia goleń:
Obrazek

Powolutku zaczynam przeróbkę - nie mam jeszcze pomysłu, jak zrobić "szkielet"
Obrazek

Pierwszy raz porównywałem model z planami
Obrazek
Obrazek
...chyba jest OK.