Lloyd C.V s.46

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Lloyd C.V s.46

Postprzez ZIO BY NAITT » środa, 23 lipca 2008, 22:20

Raport słowny, bo w zasadzie nie ma czego pokazywać :

Skończyłem rigging i zalepiłem otworki po przewlekaniu CA , jutro to wszystko przeszlifuję i zabiorę się za "produkcję" sklejki .

PZDR
Pozdrawiam - Konrad Kozioł
WARSZTAT :
Dzieci + dom rodzinny w skali 1/1
ZIO BY NAITT

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez wojtek_fajga » czwartek, 24 lipca 2008, 17:52

Coś tam chciałem pokombinować z lotkami, aby uzyskać efekt półprzejrzystego pokrycia płótnem. Zatem wyciąłem takie coś z lotki zaproponowanej przez producenta. Niestety po pokryciu i naprężeniu cała lotka się zwichrowała i nie nadawała sie do zamontowania w modelu :(

Obrazek

Wykombinowałem zatem, że zrobię konstrukcję lotki z metalu...

Obrazek

Obrazek

Czytając jak Zio i Przemek pomstowali na konstrukcję i latwość montażu piramidki podtrzymującej górny płat, postanowilem pójść na łatwiznę i zrobiłem sobie dodatkowe elementy ustalające i mocujące górny płat.

Obrazek

Obrazek

Przemek pokazał Lloyda w wersji dolnopłatowej, zatem pokazuję jak wyglada Lloyd jako górnopłat... :mrgreen:

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez ZIO BY NAITT » sobota, 26 lipca 2008, 10:20

Lepi się ...

Obrazek
Obrazek

Oczywiście linki będą jeszcze malowane .

PZDR
WARSZTAT :
ZIO BY NAITT

Postprzez wojtek_fajga » sobota, 26 lipca 2008, 10:30

No to Zio wyszedł na prowadzenie, coś czuję, że skończę tego Lloyda jako ostatni...

Na dostępnych mi zdjęciach Lloyda widać, że samolot użytkowany przez Polskę był pozbawiony kołpaka śmigła i dekli na kołach. To co było pod kołpakiem, to moja fantazja - wyraźnie jednak na zdjęciach widać, że był tam jakiś pierścień lub tarcza.

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez siara1939 » sobota, 26 lipca 2008, 10:38

Chyba nie bede jedyny ktory tak mysli- Niesamowite Wojtku! :shock:
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez ZIO BY NAITT » niedziela, 27 lipca 2008, 21:39

Teraz Polska ;o)

Obrazek

PZDR
WARSZTAT :
ZIO BY NAITT

Postprzez PrzemoL » poniedziałek, 28 lipca 2008, 10:24

Jestem z powrotem! Urlop był super! Ale z radością wróciłem do Lloyda. Dziś tylko słownie, przykleiłem przednie słupki międzyskrzydłowe, trochę zabawy było z szablonami. Dziś pewnie dokleję tylne i jutro pokażę fotki.

Wojtku, baaardzo ładnie to wszystko wygląda, nawet dobrze że skończysz ostatni, bo gdybyś był pierwszy, to nikt nie chciałby potem patrzeć na nasze, ZIO i moje, Lloydziki. A propos konstrukcji. U Ciebie w kadłubie są gniazda na słupki piramidki, w 1/72 nie ma nawet zaznaczonych miejsc, gdzie one powinny być. Zrobienie górnopłata w tej skali mi wydaje się więc nierealne. A szkoda, bo fajnie wygląda.

ZIO, najpierw przykleiłeś piramidkę? A jak udało Ci się dopilnować geometrii górnego płata? Bo moim zdaniem długość słupków piramidki może być niewłaściwa, a i punkty ich mocowania do kadłuba są palcem na wodzie pisane. Ja wymyśliłem, że lepiej przykleić najpierw słupki główne na podstawie planów (które też są "trochę" niedokładne), potem płat, a piramidkę.
Ostatnio edytowano piątek, 1 sierpnia 2008, 09:59 przez PrzemoL, łącznie edytowano 2 razy
Namarie...
PrzemoL

Postprzez ZIO BY NAITT » poniedziałek, 28 lipca 2008, 15:36

Heh , swoje punkty mocowania piramidki podpatrzyłem ... na wypraskach zestawu w 1/48 :roll:

Dobrze też piszesz że zastrzały są za długie , bo mnie też się wydawały za długie , więc je lekko skróciłem .

A geometrię to łapałem "na oko" i CA w żelu :P

PrzemoL napisał(a):Zrobienie górnopłata w tej skali mi wydaje się więc nierealne.

No co ty , Morane'ów Parasol nie będziesz lepił :?:

PZDR
WARSZTAT :
ZIO BY NAITT

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 28 lipca 2008, 15:45

Uważajcie Panowie z wklejaniem przedniego prawego słupka piramidki, aby nie zasłonił otworu na rurę wydechową...
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez potez » poniedziałek, 28 lipca 2008, 16:27

Co prawda z klejenia to ja jestem w tej chwili do tyłu z czasem o jakiś miesiąc, ale nie ma to jak włożyć kij w mrowisko ;o)
Wojtek popatrz na te zdjęcia:
Obrazek
pochodzą z Windsocka i nic tam nie ma - dziura.
Zdjęcia polskiego Lloyda jakie mam są słabej jakości, ale jeśli widzisz tam jakąś tarczę - ja jej raczej nie widzę, ale nie będę sie upierał - to może być chyba tylko mocowanie kołpaka - widać na zdjęciu, że są tam jakieś zatrzaski.
I święta racja, Panowie, uwaga na piramidkę - ma być między rurami :D
pozdrawiam
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez wojtek_fajga » poniedziałek, 28 lipca 2008, 19:08

potez napisał(a):... jeśli widzisz tam jakąś tarczę - ja jej raczej nie widzę, ale nie będę sie upierał - to może być chyba tylko mocowanie kołpaka - widać na zdjęciu, że są tam jakieś zatrzaski.

Sugerowałem się tym zdjęciem poniżej. Można się tam dopatrzeć jakiegoś elementu na końcu kadłuba przed śmigłem, który mógłby być tarczą lub choćby pierścieniem. Na zdjęciach, które pokazałeś faktycznie jest pusto, ale tak sobie myślę, że jak samolot latał bez kołpaka to pęd powietrza by zerwał pewnie okaptowanie silnika, gdyby tam faktycznie była dziura. Może to jakiś element dorobiony z tego właśnie powodu - zaślepka lub coś w tym stylu...

Obrazek

Druga sprawa nad którą się zastanawiam, to podział paneli poszycia na kadłubie. Znalazłem zdjęcia modelu na stronie www.wwi-models.org, gdzie autor zrobił to tak jak poniżej. Z dostępnych zdjęć (Windsock) trudno cokolwiek wywnioskować, ale na zdrowy rozum, to chyba nikt nie produkował długich fragmentów sklejki specjalnie na poszycie do Lloydów - pewnie więc te podziały gdzieś były...

Obrazek

Obrazek
wojtek_fajga

Master od Tin

Postprzez Bercik » poniedziałek, 28 lipca 2008, 21:04

Piękny model swoją drogą...
Obrazek
Obrazek
Bercik

Postprzez potez » wtorek, 29 lipca 2008, 06:26

No to na szybko, bo nie ma to jak zacząć dzionek czymś produktywnym :D :
Na tym zdjęciu zdecydowanie wydaje mi się, że to co widać to talerz do którego mocowany był kołpak - widać przerwę pomiędzy kadłubem a tym czymś i mam wrażenie , że to się kręci, takie trochę niewyraźne to jest.
Wbrew pozorom wydaje mi się, że pęd powietrza nie zdarłby okapotowania, często latały LVG albo Albatrosy bez kołpaków, no ale to już by była dyskusja akademicka teraz :P
Jeśli chodzi o podziały kadłuba - moim zdaniem możesz je ściągnąć z modelu tego austriaka, nie pamiętam jak on się nazywa. Na zdjęciu dolnym, które dołączyłem widać podział sklejki-wyraźna kreska na drugim podwójnym rzędzie gwoździ. Ponieważ Austriacy robili kadłuby na styk to miejsce gdzie jest podwójny rząd gwoździ pokazuje gdzie jest podział arkuszy sklejki. :idea:
NO a LLoydzik palce lizać oczywiście :mrgreen:
Pozdrawiam

Kolego Pisownia !!!
Xenomorph

pooprawione :oops:
Ostatnio edytowano wtorek, 29 lipca 2008, 12:20 przez potez, łącznie edytowano 1 raz
tak, jestem #ponurymodelaż
potez

Postprzez iras67 » wtorek, 29 lipca 2008, 09:29

Zwróćcie uwagę że zdjęcie polskiego Lloyda zostało zrobione podczas próby silnika ,nie startu(samolot jest obciążany i podpierany przez obsługę (komicznie salutujący mechanik przed sterem pionowym :P ) .Często się zdarza że taka próba jest dokonywana ,bez kołpaka który mógł przez uszkodzenie powodować wibrację.Żeby znaleźć źródło ewentualnych drgań wału zdejmowano wszystko co było możliwe lub żeby szybciej dotrzeć do ewentualnego miejsca uszkodzenia .Podejrzewam że maszyna latała po tym remoncie z kołpakiem (pewnie leży zdjęty gdzieś poza kadrem ;o) ).A to co widać za śmigłem jest obracającą podstawą kołpaka... Intryguje mnie jeszcze struktura dołu górnego płata ,dziwne prążki i ich duża ilość ....może ktoś retuszował to zdjęcie...
Temat jest naprawdę super
Pozdrawiam Ireneusz
iras67

Postprzez PrzemoL » wtorek, 29 lipca 2008, 09:55

Jak to dobrze, że ja nie muszę się martwić tym, czy za śmigłem była tarcza, czy nie :D Ale gdybym miał wybierać, to raczej bym tam coś dał. W Albatrosach, nawet latających z kołpakami, była kolista blacha (jest w zestawach blaszek Parta)

Heh , swoje punkty mocowania piramidki podpatrzyłem ... na wypraskach zestawu w 1/48
Dobrze też piszesz że zastrzały są za długie , bo mnie też się wydawały za długie , więc je lekko skróciłem .
A geometrię to łapałem "na oko" i CA w żelu

Tak właśnie myślałem, ZIO ;o) Co do słupków baldachimu wczoraj właśnie stwierdziłem z pewnością, że są za długie

Wojtku, pięknego Lloyda znalazłeś! W pierwszej chwili myślałem, że to Twój, skończony w rekordowym tempie. No i jest do czego dążyć, pięknie zrobiony, pomalowany, pocieniowany. Tylko te listwy na płatach... Wydają mi się zbyt masywne.

Ze słupkiem baldachimu u mnie nie będzie problemu, bo mam już wklejone rury wydechowe i muszę nim trafić między nie. :)

Obrazek
Obrazek
Obrazek

Na szablonach "frontowych" można zauważyć, że nie do końca trzymałem się planów. Już wspominałem, że mam do nich ograniczone zaufanie. Tutaj okazało się, że rozstaw otworów montażowych na słupki na górnym płacie jest mniejszy o ok.1,5 do 2 mm (w modelu wynosi 72,5mm). Postanowiłem zaufać modelowi, nie planom, i przez to musiałem nieco skorygować szablony, aby zmniejszyć kąt nachylenia słupków do poziomu.

Jeśli okaże się, że słupki dobrze się przykleiły, to dziś wieczorem wkleję linki w dolne punkty mocowania i spróbuję przykleić górny płat.
Namarie...
PrzemoL

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat