Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Supermarine Walrus Mk. I "CA" - 1/48 open

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » poniedziałek, 14 lipca 2008, 20:35

Kamo odrestaurowane.
Obrazek
Przez cały czas prac nad modelem coś pod palcami "chrupało". Zawsze oglądałem i nic. Teraz już wiem co się rozkleiło :evil:
Obrazek
Mariusz Jarzyna ze Szczec

100-lecie Niepodległości

Reklama

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 16 lipca 2008, 22:15

Pęknięcie za kabiną naprawione i odszlifowane
Obrazek
ale pech nie odpuszcza. Nakładałem na dolne skrzydło kalkę z liniami. Wieeeeelka płachta, delikatna i cieńka jak firmowa kalka "Microscale". Pomimo nałożenia dużej ilości płynu "Set" kalka ani drgnęła a popychana pędzelkiem w końcu się zrolowała w paru miejscach. Teraz linie trzeba odmalować. Pod skrzydłem prezentuję ocalałą kalkomanię dedykowaną na drugie skrzydło
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez siara1939 » środa, 16 lipca 2008, 22:42

Idzie ten model jak pod gorke, ale trzeba Ci przyznac ze masz do niego cierpliwosc. Tak trzymaj, kiedys na niego popatrzysz i jak przypomni Ci sie ile przeszedles, to bedzie mial specjalne miejsce na polce. ;o)
siara1939

Korvettenkapitän PWM'u

Postprzez Lucas HS » piątek, 18 lipca 2008, 09:06

No... siara ma rację. Wiele przeszedł ten model i Ty też, ale to dało świetny końcowy efekt. Tzn, już widzę że końcowy taki będzie :D

Pozdro
Obrazek
Lucas HS

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » środa, 23 lipca 2008, 14:13

Na odtwarzanie linii straciłem 4 dni. Najpierw malowałem pionowe, potem poziome i skośne. Przy odklejaniu taśmy odklejała się część linii (malowane na Sidoluxie bo powierzchnia była przygotowana pod kalkę) więc znowu i znowu... Tam gdzie wyszło poza lub zapyliło starłem papierem o gramaturze 1200 i 2000 (w tym przypadku dobrze że było Sido :P ). Ostatnie poprawki linii i nakładanie kalkomanii.
Obrazek
Wybierając do konkursu Walrusa w porównaniu do swoich umiejętności czuję się teraz jak bohater starego dowcipu o gościu co zgłosił się do dyrektora cyrku mówiąc, że wykona za 2tys zł skok spod dachu namiotu cyrkowego na główkę bez zabezpieczenia. Dyrektor zwątpił mówiąc: "No co pan?" na co gość odpowiedział, że zademonstruje i skoczy w gabinecie dyrektora choćby z szafy co też uczynił. Po czym wstał z krwawiącym nosem i powiedział: "Zrobię to samo w namiocie ale za większą stawkę bo nie wiedziałem, że tak to boli".
Niestety też się przeliczyłem :mrgreen: Czytając posty innych uczestników składam propozycję aby wydłużyć termin konkursu do końca wakacji. Myślę, że Ci co ukończyli w ramach zdrowej rywalizacji wyrażą zgodę. Sezon urlopowy niestety nie sprzyja modelarstwu wobec czego wniosek uważam za zasadny. :)

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 24 lipca 2008, 12:16

Wiem, że się nie wyrobię ale trzeba honorowo do końca. W związku z innym numerem seryjnym występującym w malowaniu, z którym się zmagam wyciąłem górny ogonek z cyfry "6":
Obrazek
w jego miejsce wkleiłem wycięty koło z cyfry "6" z innego numeru seryjnego występującego w tym samym zestawie kalkomanii i dokleiłem brakujący element. Teraz będzie się zgadzać ;o)
Obrazek
I nakładania kalkomanii ciąg dalszy
Obrazek

Teraz czas się wziąć za podwozie. Nie może być tak lekko i prosto do końca. Jedna z podpórek była w wyprasce złamana a ułamanego końca nie było. Cóż pozostaje dorobienie :-|
Pozdrawiam Tych co czas wykańcza !

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 24 lipca 2008, 16:17

Patrząc na poprzednie zdjęcia odniosłem wrażenie, że coś jest inaczej (na zasadzie znajdź różnicę pomiędzy obrazkami :D ). Znając życie na Waszą spostrzegawczość można liczyć jak już model jest skończony więc sam spostrzegłem babola. Pozioma czarna linia na dolnych płatach powinna mieć przerwę pomiędzy dwoma figurami geometrycznymi a ja pojechałem po całości :lol: . Dobrze że na sido. Papier ścierny 1200 usunął zbędną część.
Obrazek
Teraz brudzenie lotek
Obrazek
A poniżej walka z podporami o których wcześniej wspominałem
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Postprzez Mariusz Jarzyna ze Szczec » czwartek, 31 lipca 2008, 13:08

W związku z nieprzejednanym stanowiskiem organizatorów konkursu wykonałem rzut na taśmę. Model zawiera braki ale uzupełnię je poza konkursem. Dorobię wycieraczki szyb przednich, półosłony na okna przednie skośne, no i karabiny oraz antenę. Myślę jednak, że ta drobnica nie zdyskwalifikuje wystawionego modelu. Są inne braki i niedoróbki jednak szkoda mi było już włożonego wysiłku i wytrzeszczu oczu przy pracy nad Walrusem i wystawiam go w takim oto stanie. Reszta za kilkanaście minut w galerii ;o)
Obrazek

100-lecie Niepodległości

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat