Range Rover Off-Road

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Re: Range Rover Off-Road

Postprzez isz007 » niedziela, 27 stycznia 2013, 22:50

Rachut napisał(a):P.S. gdyby ktoś miał jakieś ciekawe fotki Land Rover'ów / Range Rover'ów przerobionych do Off-Road'u, które by nam pomogły w przebudowie naszego modelu ( zabawki ) , to podsyłajcie linki, bo każda pomoc nam się przyda ;o) .

Zrób tak :mrgreen:
Obrazek

A już nie żartując, tu masz link do kumpla po fachu ;o) Myślę że tutaj spotkasz się większym zrozumieniem tematu przerabiania diecasta BB na off
http://www.forumsamochodowe.com/modele- ... -road.html
A tutaj poszukasz inspiracji do dalszej pracy nad nowymi modelami.
http://www.alldiecast.us/
isz007

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez marshall6 » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 00:06

Tak, na tym forum dużo ludzi przerabia tego typu pojazdy ale ma to też swoje wady: mało kto ma tam jakieś doświadczenia w modelarstwie.
Horsepower sells cars, torque wins races.
marshall6

Postprzez Rachut » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 10:12

isz007 - dzięki wielkie za podesłanie dwóch bardzo przydatnych linków, które będą wykorzystane do przebudowy Randża :) !
Pozdrawiam
Kamil.
Rachut

Postprzez Rachut » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 19:20

Kazik - za super szybko schnącą KROPELKĘ to ja podziękuję..

Czekam, aż trochę funduszy się dozbiera i zrobię wtedy troszkę większe zamówienie np: klej, szpachla, kilka arkuszy papierów ściernych itp. bo jakbym miał wszystko kupować i płacić osobno za przesyłkę to ja DZIĘKUJĘ.. ;o) .

Chyba co mam na myśli ;o) .
Pozdrawiam
Kamil.
Rachut

Postprzez Kazik » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 19:25

Rachut napisał(a):Kazik - za super szybko schnącą KROPELKĘ to ja podziękuję..

Co masz do kropelki, sam jej używałem z powodzeniem przez jakiś czas. Klasyczne CA.
Papier ścierny do gradacji 2000 a może nawet 2500 dostaniesz w pierwszym lepszym markecie budowlanym.
Nie wiem jaka szpachlówka Cię interesuje, czy do większych uzupełnień czy drobiazgów.
Jeżeli do większych to inna niż dwuskładnikowa się nie nadaje i tutaj znów można się sposiłkować klasyczną szpachlówka samochodową wykańczającą. Do mniejszych ubytków bardzo dobrze się nadaje wspomniana na początku kropelka no chyba że są to trudno dostępne miejsca więc wtedy przydało by się coś łatwiejszego w obróbce czyli jakaś jednoskładnikowa szpachlówka modelarska.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Rachut » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 19:40

Kazik - mów co tam chcesz o " KROPELCE " , ale ja jestem innego zdania ;o) . Każdy ma inne zdania, prawda ;o) ? Cieszę się, że Tobie się dobrze jej użytkowało :P . Może nie koniecznie papiery ścierne, a gąbki ścierne, których tak łatwo w sklepie budowlanym się nie dostanie :-/ .
Pozdrawiam
Kamil.
Rachut

Postprzez isz007 » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 20:06

Rachut napisał(a):Może nie koniecznie papiery ścierne, a gąbki ścierne, których tak łatwo w sklepie budowlanym się nie dostanie :-/ .

A poco Ci gąbki ścierne? Chcesz zetrzeć bburago czy gąbki? papier ścierny w zupełności Ci wystarczy. Na pewno tego nie pamiętasz ale była kiedyś taka reklama (o ile się nie mylę) kleju kropelka w której slogan reklamowy brzmiał: "Co kropelka sklei, sklei żadna siła nie rozklei." i to się sprawdza, więc nie rozumiem twojej wrogości do tego kleju.
isz007

Postprzez maggot97 » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 21:04

Możesz kupić sobie "kropelkę" o przedłużonym czasie schnięcia - taką z pędzelkiem. Łatwiej się to aplikuje. Klej modelarski aplikuje się gorzej, dłużej schnie i do tego nie wszystko chce załapać, jak być powinno.
Poza tym, jak już masz ten model samolotu, to może warto byłoby się zastanowić, co do niego potrzebujesz, zorganizować to, poczytać trochę o klejeniu modeli samolotów (bo każda z dziedzin i skal ma swoją specyfikę w składaniu i malowaniu) i zacząć go robić powolutku, a nie bawić w się w te "resoraki", na których tak naprawdę nie nauczysz się modelowania za bardzo.
maggot97

Postprzez TomZak » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 21:44

Rachut napisał(a):klej, szpachla, kilka arkuszy papierów ściernych itp. bo jakbym miał wszystko kupować i płacić osobno za przesyłkę to ja DZIĘKUJĘ.. ;o)

Wszystko kupisz w najbliższej Castoramie. Papiery w mojej są do 2500, tylko na dziale pneumatyczno-samochodowym, a nie z innymi papierami (u mnie - wskazówka)

isz007 napisał(a):Na pewno tego nie pamiętasz ale była kiedyś taka reklama (o ile się nie mylę) kleju kropelka w której slogan reklamowy brzmiał: "Co kropelka sklei, sklei żadna siła nie rozklei." i to się sprawdza, więc nie rozumiem twojej wrogości do tego kleju.

[youtube]http://www.youtube.com/watch?v=D0BfyDqsGl8[/youtube]

:lol:
TomZak

Postprzez isz007 » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:00

I wszystko jasne :mrgreen: :mrgreen:
isz007

Postprzez Kazik » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:01

Rachut napisał(a):Kazik - mów co tam chcesz o " KROPELCE " , ale ja jestem innego zdania ;o) . Każdy ma inne zdania, prawda ;o) ? Cieszę się, że Tobie się dobrze jej użytkowało :P . Może nie koniecznie papiery ścierne, a gąbki ścierne, których tak łatwo w sklepie budowlanym się nie dostanie :-/ .

Ok, życzę powodzenia.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez Rachut » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:08

isz007 - moja wrogość do kleju " KROPELKA " jest taka, że nic mi nie kleił , wszystko odpadało po leciutkim dotknięciu , a nie powinno i taki jest główny powód wrogości do tego kleju ;o) . Teraz chyba wiecie DLACZEGO :) . To samo było z " SUPER GLUE :) " .

maggot97 - prace przy modelu samolotu zostały już rozpoczęte , lecz nie wstawiam warsztatu , bo nie ma KLEJU :evil: i nie ma jak skleić poszczególnych elementów :-/ . Aktualnie czekam za dwoma przesyłkami od dwóch bardzo miłych i pomocnych użytkowników ( DarkWing , robert.bednarczyk ), którzy postanowili pomóc mi i podarować mi kilka rzeczy za darmo typu zestaw emalii do nauki malowania pędzlem itp. za co bardzo im dziękuję ;o) !

TomZak - dzięki za informacje. do Castoramy mam nie daleko więc wybiorę się i zobaczę co tam ciekawego mają :P .

P.S. dostanę w Castoramie szpachlę samochodową ?

Aktualnie czekam za tymi farbkami i wybieram się jutro do sklepu plastycznego po pędzelki do malowania i, gdy przyjdą farbki to zaczniemy już co nieco malować i oczywiście będą wstawione fotki :P .

Prace nad nadwoziem nadal posuwają się do przodu , lecz muszę jechać odebrać od dziadka aluminiową blaszką, z której będzie zrobiona osłona silnika, mostów itp :P .

P.S. ma ktoś może na sprzedaż jakiś kompletny silnik od modeli Tamiya, Revell itp :lol: ? Najlepiej od takich marek jak: Land Rover, Range Rover, BMW, Mercedes, Mitsubishi, Toyota, Ford, Suzuki, Jeep, Nissan. Bo trzeba będzie zrobić SWAP'a , bo ten z Bburago to kompletna KATASTROFA :mrgreen: . Gdyby ktoś coś miał to piszcie, lecz od razu mówię, że nie kupiłbym od razu, tylko najlepiej rezerwacja ;o) .
Pozdrawiam
Kamil.
Rachut

Postprzez TomZak » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:46

Rachut napisał(a):TomZak - dzięki za informacje. do Castoramy mam nie daleko więc wybiorę się i zobaczę co tam ciekawego mają .

P.S. dostanę w Castoramie szpachlę samochodową ?

Tak, tam są same ciekawe rzeczy. 15 na 20 rzeczy z tego sklepu się przyda prędzej czy później :)

Rachut napisał(a):P.S. ma ktoś może na sprzedaż jakiś kompletny silnik od modeli Tamiya, Revell itp ? Najlepiej od takich marek jak: Land Rover, Range Rover, BMW, Mercedes, Mitsubishi, Toyota, Ford, Suzuki, Jeep, Nissan. Bo trzeba będzie zrobić SWAP'a , bo ten z Bburago to kompletna KATASTROFA . Gdyby ktoś coś miał to piszcie, lecz od razu mówię, że nie kupiłbym od razu, tylko najlepiej rezerwacja .

:D

Kazik napisał(a):
Rachut napisał(a):Kazik - mów co tam chcesz o " KROPELCE " , ale ja jestem innego zdania ;o) . Każdy ma inne zdania, prawda ;o) ? Cieszę się, że Tobie się dobrze jej użytkowało :P . Może nie koniecznie papiery ścierne, a gąbki ścierne, których tak łatwo w sklepie budowlanym się nie dostanie :-/ .

Ok, życzę powodzenia.

Ktoś tu ma chyba jednak trochę więcej doświadczenia... Co konkretnie kleiłeś, że się nie trzymało?
TomZak

Postprzez isz007 » poniedziałek, 28 stycznia 2013, 22:48

Rachut napisał(a):isz007 - moja wrogość do kleju " KROPELKA " jest taka, że nic mi nie kleił , wszystko odpadało po leciutkim dotknięciu , a nie powinno i taki jest główny powód wrogości do tego kleju ;o) . Teraz chyba wiecie DLACZEGO :) . To samo było z " SUPER GLUE :) " .

maggot97 - prace przy modelu samolotu zostały już rozpoczęte , lecz nie wstawiam warsztatu ,bo nie ma KLEJU

P.S. ma ktoś może na sprzedaż jakiś kompletny silnik od modeli Tamiya, Revell itp :lol: ? Najlepiej od takich marek jak: Land Rover, Range Rover, BMW, Mercedes, Mitsubishi, Toyota, Ford, Suzuki, Jeep, Nissan. Bo trzeba będzie zrobić SWAP'a , bo ten z Bburago to kompletna KATASTROFA :mrgreen: . Gdyby ktoś coś miał to piszcie, lecz od razu mówię, że nie kupiłbym od razu, tylko najlepiej rezerwacja ;o) .

Ok. Rozumiem, jak już kupisz lub dostaniesz ten super klej który coś klei i nic nie odpada, koniecznie napisz jaki to klej, chętnie go kupię.

SWAP' silnika? :shock: Odważnie. :)
isz007

Postprzez powerpablo » wtorek, 29 stycznia 2013, 08:25

Ja swoją przygodę z modelarstwem zaczynałem w wieku zaledwie 10-11 lat i zacząłem od modeli plastikowych zakupionych w kiosku. Sklejałem bez malowanie jedynie kalki kładłem. Potem się przesiadłem na kartonowe i po dłuższej przerwie wróciłem do plastikowych modeli redukcyjnych. nie ukrywam, ze po drodze miałem również do czynienia z modelami bburago, ale na nich ćwiczyłem jedynie technikę malowania aero.
I jak pamiętam od dawien dawna, że nigdy się nie zawiodłem na kleju CA (kropelka, super glue, itp) używałem, używam i używać będę bo zawsze się przydaję , choćby nawet to szpachlowania małych ubytków. I tu ukłon w stronę bardziej doświadczonych modelarzy i kolegów z forum za podpowiedzi i sugestie.
To taki odnośnik na temat kleju a wracając do warsztatu:
To kolego do roboty, bo na razie rozpisujesz się i wywodzisz na to i owo a rezultatów nie widać.
Pokaż w końcu to co zrobiłeś, bo wątek zaczyna być nudny.

pozdrawiam
Paweł
ObrazekObrazek
powerpablo

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat