Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez Mors » sobota, 21 czerwca 2008, 11:23

Postanowiłem przyłączyć się do zabawy ze swoim Enzo. Model dość stary, ale czekał 2 lata w kolejce do popełnienia :) Z drugiej strony przyznam się bez bicia, że nie czułem się wcześniej na siłach, żeby do niego się dobrać.

Zestaw wyjściowy:
- Tamiya 24260
- Blaszki SMS #8009
- Carbon
- Co tam jeszcze znajde
Obrazek

Nie podjąłem jeszcze decyzji odnośnie koloru... jedno jest pewne... czerwone Enzo mi się na tyle opatrzyło, że jest to ostatni kolor, jaki biorę pod uwagę.

Procedura początkowa wg standardu... przerobić zawartość pudełka na części. Czyli wiele godzin spędzam ze szpachlą, pilnikami i papierem ściernym...

c.d.n...
Warsztat:
Gundam Unicorn 1:100
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Ferrari Enzo - Tamiya - 1:24 - open

Postprzez TomekWnęk » sobota, 21 czerwca 2008, 21:00

Mors napisał(a):czerwone Enzo mi się na tyle opatrzyło, że jest to ostatni kolor, jaki biorę pod uwagę
wiele kolorów do wyboru nie masz. Wg mnie model wymagający bardzo dużych umiejętności ze strony modelarza, o czym już pisałem, także popatrzę z chęcią.
'Wyobraźnia jest ważniejsza od wiedzy.'
TomekWnęk

Postprzez portalus » sobota, 21 czerwca 2008, 21:13

Mors napisał(a):Model...czekał 2 lata w kolejce do popełnienia...nie czułem się wcześniej na siłach, żeby do niego się dobrać.
...przerobić zawartość pudełka na części. Czyli wiele godzin spędzam ze szpachlą, pilnikami i papierem ściernym...

Brzmi bardzo prowokacyjnie, teraz dopiero nam pokażesz – nie mogę się doczekać ciągu dalszego relacji.
Mój w dalszym ciągu zalega w magazynie.
Co z tymi częściami jest nie tak? Z dotychczas widzianych relacji wnioskuję, że nie jest z nimi tak źle.
Co do koloru to ciekawe czy nas zaskoczysz – stawiam na żółty.
portalus

Postprzez xenomorph » sobota, 21 czerwca 2008, 21:55

To zaczyna się robić naprawdę ciekawie. Aż sam wziąłbym się do podłubania przy swoich
Ferrari, ale cóż brak czasu itd. A wracając do tematu, stawiam na biały, powinien nieźle wyglądać.

Ale i tak wszelkie nasze dywagacje na temat koloru pełzną w gruzach pomysłu autora.
Takie szybkie pytanie, na co będziesz kładł karbon ?
Obrazek
Jarosław Rzemiński
xenomorph

Postprzez frugoman » sobota, 21 czerwca 2008, 22:53

Ja swojego niedawno sprzedałem, ale chętnie zobaczyłbym Enzo w kolorze białym lub ciemnogranatowy metallic z pomarańczowobrązowym wnętrzem.
frugoman

Postprzez jasonx_87 » niedziela, 22 czerwca 2008, 06:54

Ooo, mamy następnego uczestnika konkursu i to z jakim modelem! :mrgreen:
Zapowiada się fantastycznie ciekawa rywalizacja.. Enzo jest moim pierwszym modelem w karierze modelarza, wyszedł mi nie tak jak chciałem, ale cóż.. chętnie popatrzę jak tu będziesz go komponował. :twisted:
Co do koloru to polecałbym raczej żółty Giallo Modena z wnętrzem czarnym (paleta Tamiyi: TS-29). Masz okleiny kevlarowe, to zdaje mi się, że model wizualnie będzie bardzo zaskakiwał, ale w to sporo roboty trzeba włożyć, czego życzę Ci wytrwałości, siły, zapału i przede wszystkim KREATYWNOŚCI!!! :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
Ostatnio edytowano niedziela, 22 czerwca 2008, 07:01 przez jasonx_87, łącznie edytowano 2 razy
jasonx_87

Postprzez jasonx_87 » niedziela, 22 czerwca 2008, 07:00

Aaa, przypomniałem sobie jeszcze, że zamiast kalkomanii dokup sobie metal stickery Ferrari dla uzyskania pełnego realizmu.
Tu masz propozycje:

http://www.hiroboy.com/catalog/product_ ... cts_id=634

http://www.hiroboy.com/catalog/product_ ... ts_id=1706

:D
jasonx_87

Postprzez Mors » niedziela, 22 czerwca 2008, 11:50

Ojojoj nie liczyłem na taką widownię :oops:
Odwiedziłem wczoraj znajomą mieszalnię farb i zmartwiłem się, że taka marka jak Ferrari oferuje zaledwie 10 czy 12 kolorów w swoim asortymencie... zastanawiam się między białym, srebrnym, a może srebrny z lekką nutką niebieskiego?? Stawiam na jasny kolor, gdyż chcę do tego felgi zrobić w kolorze tytanowym albo coś podobnego :)

TomekWnęk napisał(a):Wg mnie model wymagający bardzo dużych umiejętności ze strony modelarza, o czym już pisałem, także popatrzę z chęcią.

Oj Model bardzo wymagający i im więcej czasu przy nim spędzam, tym bardziej jestem przerażony w co się wpakowałem :)

portalus napisał(a):Brzmi bardzo prowokacyjnie, teraz dopiero nam pokażesz – nie mogę się doczekać ciągu dalszego relacji.
Mój w dalszym ciągu zalega w magazynie.

A cóż może nadzwyczajnego pokazać taki "średniak" jak ja?? :oops:
portalus napisał(a):Co z tymi częściami jest nie tak? Z dotychczas widzianych relacji wnioskuję, że nie jest z nimi tak źle.

Masz rację - części są jak najbardziej OK wszystko dobrze spasowane, zero nadlewów, śladowe ilości jamek skurczowych. Chodzi mi o to, iż zaczynam model zawsze od pozbycia się wszystkich ramek - przygotowuję wszystkie części z pudła do malowania naraz :) nie lubię tego etapu i dlatego wole mieć to za sobą :)

xenomorph napisał(a):Takie szybkie pytanie, na co będziesz kładł karbon ?

Może część kolegów mnie zganić teraz, ale wyznaję zasadę - czego nie widać, tego robić nie trzeba. Karbon... myślę, że położę wszędzie gdzie będzie to konieczne - kabina chyba w całości, komora silnika, pokrywa silnika od dołu (na fotkach zauważyłem, że jest z Karbonu, a będzie ją widać, więc wypada zrobić.

frugoman napisał(a):Ja swojego niedawno sprzedałem, ale chętnie zobaczyłbym Enzo w kolorze białym lub ciemnogranatowy metallic z pomarańczowobrązowym wnętrzem.

Kolorystyka wnętrza jest również na obecną chwilę tematem otwartym... Enzo ma ten plus, że zanim się dojdzie do kolorystyki wnętrza i budy to jest tyle roboty, że ho ho :)

jasonx_87 napisał(a):Aaa, przypomniałem sobie jeszcze, że zamiast kalkomanii dokup sobie metal stickery Ferrari dla uzyskania pełnego realizmu.

Kalki w modelu są dobrej jakości, a w blachach są emblematy ładnie wytrawione, więc chyba zastosuję tę kombinację. (Nie zapowiadają się zakupy u Hiroboy'a - narobiłem sobie zapasów :) )

Pozdro :)
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

"Narzędzia i materiały modelarskie są wszędzie, ale jeszcze nie wiem do czego większość z nich zastosować"
Mors

Postprzez Mors » poniedziałek, 23 czerwca 2008, 22:09

mały update...

W sumie to marne postępy... przerobiłem zawartość pudła (bez szyb) na stertę części, co się dało (trzeba było) posklejałem i zaszpachlowałem trochę, "chromopodobna" ramka poszła do kreta:

Obrazek
Obrazek

W zasadzie wszystkie elementy karoserii są przygotowane do malowania.
Teraz zacznie się zabawa... przeglądam sobie fotki, które udało mi się zgromadzić i w wolnych chwilach obmyślam plan działania. W tej chwili odnośnie komory silnika to postanowiłem, położę "Malboro" gdzie trzeba, trochę kabelków i innych przewodów no i prawdopodobnie zrobię tylne amortyzatory... od nowa, bo jakoś mi się nie podoba to wszystko razem odlane.

c.d.n...
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » środa, 9 lipca 2008, 22:56

Jedziemy dalej...

Widzę, że koledzy mają wakacyjne podejście do modelarstwa... czyli na forum totalny zastój :)
U mnie postępy nieznaczne... brak czasu to jest największy wróg modelarstwa :(

Skończyłem etap wycinania wszystkich części z ramek i wstępnego przygotowania. Wszystko co wymagało czarnego półmatu jako bazy lub docelowego koloru zostało pomalowane farbą z MM. Potem zacząłem ciąć to i owo...
Nie wiem jak to się stało, ale wracam z pracy, a tutaj taki widok:
Nie podobały mi się amortyzatory (a raczej to, że są w postaci jednej części). Tak więc tylne poszły pod nóż...

Na początku było tak:
Obrazek
Część łącząca obydwa amorki poszła na śmieci - wkleiłem w ramę fototrawiony element.
Po delikatnym odcięciu amorków wyfrezowałem Dremellem i pilnikami elementy spinające amorki z zawieszeniem. Nie podobały mi się i poza tym na zdjęciach jakie zgromadziłem wyraźni widać, że mają taki właśnie kształt - odlew (lub frezowane w całości boczne elementy spięte wałkiem.
Obrazek
Potem amorki rozciąłem i przygotowałem sobie nowe elementy: igła lekarska + kapilara stalowa 2mm i drut 0,8
Obrazek
Sprężyny zrobiłem z drutu 0,5mm
Obrazek
A tutaj już przygotowane do malowania. Druty ze środka amorków w końcu wyciąłem, bo tylko sprawiały problemy. Sprężyny zeszlifowałem Dremelem
Obrazek

Potem pod nóż poszła maska przednia...
Obrazek
Na chwilę obecną jeszcze nie wiem dokładnie co zrobię pod maską z przodu, ale coś będę kombinować.

Potem położyłem "malboropochodne" osłony termiczne (dzięki wsparciu kolegów palaczy mam spory zapas materiału). Zrobiłem najpierw szablon z kartki papieru i potem przykleiłem na kleju Wikol. (dziur po wypychaczach nie będzie widać).
Obrazek
Obrazek

Zacząłem też Karbon kłaść, ale to następnym razem...

c.d.n...
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » niedziela, 20 lipca 2008, 21:49

Witajcie :)

Fotki średniej jakości, bo Sistra zabrała mi moją Minoltę i robię fotki tym czasowo jakimś "idioten aparatem", którym nie da się za bardzo poszaleć.
Jedziemy dalej...

Wyciąłem z blaszek tarcze hamulcowe
Obrazek
Poskładałem na bardzo zaawansowanym technicznie urządzeniu centrującym jakim jest wykałaczka\
Obrazek
Narazie dostały z aero farbą Aluminium z MM (tak w ramach "gruntowania")
Obrazek

Silnik posklejany do kupy i pomalowany Aluminium z MM + wash czarnym71057 z Vallejo. Chyba w końcu udało mi się opanować wash'owanie :)
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Jeszcze muszę w nim pomalować śróbki itd... szkoda, że w zasadzie 90% tej pięknej jednostki będzie zasłonięte... :|

Carbon... tego się nie da na trzeźwo robić ;o)
Obrazek
Obrazek
Nie sądziłem, że mi ta sztuka się uda, ale... zrobiłem lampy z carbonu :mrgreen:
Obrazek

Wydech... wyciąłem z papierosów "heatshield", a że nie chciały współpracować to pozbawiłem je "papierka" z tyłu - bardzo łatwo go zdjąć po namoczeniu :) Wtedy udało się je w miarę ułożyć.
Obrazek
Obrazek
Pomalowane już są czarnym błyszczącym... jak tylko wyschnie to będzie Alclad2... tylko mam dylemat, czy wydech chromować, czy zrobić go w jakimś aluminium?? Ktoś ma jakieś sugestie??

Okleiłem też heatdhield'em przegrodę i carbonem to co trzeba na ramie w komorze silnika... tylne zawieszenie też już gotowe prawie... fotki next time, bo jeszcze muszę to do kupy poskładać.

c.d.n...

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez michal.s » niedziela, 20 lipca 2008, 21:56

No ładnie Ci to idzie, karbon wygląda na dobrze położony, będziesz go jeszcze lakierował ?

Co do wydechu to ja bym pochromował a później poprzepalał transparentnymi ;o)
Pozdrawiam - Michał Słonczyński
michal.s

Ojciec założyciel

Postprzez Mors » poniedziałek, 21 lipca 2008, 07:30

Carbon jest już polakierowany Microscale Gloss + odrobina Tamiya smoke... nie jestem do końca zadowolony z tego lakieru. Pomału dochodzę z nim do "porozumienia" ale jak będzie mnie dalej tak denerwować, to się zaopatrzę w inny. Ciężko z niego uzyskać ładny połysk :-|

Wydech będę przepalać... a że do tego najlepiej jako podkład mieć chrom, tak więc raczej się przychylę do Twojego zdania.

Pozdrawiam
Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » sobota, 2 sierpnia 2008, 17:16

małymi kroczkami do przodu...

Silnik już na ukończeniu, wydech pomalowany i przepalony. Trochę detali w komorze silnika zrobione również Wlew paliwa, jakieś przewody itd... niestety z uwagi na chwilowy brak aparatu narazie zdjęć brak. Opracowałem sobie również wstępnie plan detalowania przedniej części auta i zajmę się tym po ukończeniu prac głównych w komorze silnika. Jutro jadę na wczasy do Chorwacji więc po powrocie będzie fotorelacja z postępów. Do zobaczenia w okolicy 15go sierpnia.

Miłego klejenia Chłopaki :D

Pozdrawiam

Mors
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Postprzez Mors » środa, 6 sierpnia 2008, 22:26

Panowie pozdrowienia z goracej Chorwacji :) Slonko swieci, morze szumi, widoki wspaniale, winko zimne, kobiety gorace... brak mi szpachlowki, szumu powietrza z aerografu, zapachu farbek... dobra zartowalem :) Bawie sie swietnie... woda mineralna kosztuje tyle co wino... hehehe :)

Pozdrawiam

Mors

P.S.
Przepraszam za brak 'ogonkow' ale klawiatura tez jest Chorwacka :)
Warsztat:
Xanavi Nismo Z

Mors

Następna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat