Wybór kompresor/areo

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Wybór kompresor/areo

Postprzez merlin_PL » środa, 16 stycznia 2013, 11:59

Kwestia kompresora. Ten mały kompreor ze zbiornikiem wyrównawczym w zupełnosci wystarczy . Ma regulacje ciśnienia i ona tez jest wystarczająca. Przez okreslenie " nabicie" kompresora nalezy rozumiec włączenie go na 1- 2 minuty by ciśnienie w zbiorniku wyrównawczym doskoczyło do oczekiwanego przez nas poziomu i dopiero wtedy rozpoczęcie malowania. 20 - 30 minut pracy i przerwa na wyłaczenie aerografu tez w zupełnosci wystarczy.

Kwestia aerografu . To co pokazujecie jako przykładowe aerografy to sprzedawane najczęściej pod róznymi nazwami chińskie kopie aerografów dobrych marek ( ogólne okreslenie pseudoivaty ) . Kosztują niewiele, ale tez jakośc ich wykonania pozostawia sporo do życzenia. Jak masz farta trafisz w miare dobry egzemplarz jak nie masz to się męczysz. Ja malowałem kilka lat ( chociaż dobrze pisał KFS liczy się de facto nie ile lat , ale ile modeli ) taką własnie pseudoivatą i jest to dobry sprzęt na początek . Nic nie ukręciłem , jest sprawna, parę razy spadła ze stołu i działa.
Jak ktos chce mieć dobry aerograf to trzeba wysupłac trochę więcej kasy i kupic aerograf z innej półki cenowej ( 400 - 600 i więcej złotych ) za większe pieniądze dostajesz lepszy jakościowo sprzęt. Czym teraz ja maluję ? Pewnie zaskoczę niektórych Badger Renegade Krome. Starej pseudoiwaty się nie pozbędę , bo do nakładadania surfacerów , pigmentów będzie jak znalazł.

\
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Reklama

Postprzez Jurek » środa, 16 stycznia 2013, 12:05

O, to ja się tak podpytam: jak się sprawuje ten Badger? Bo ja myślę o zastąpieniu Ultry czymś lepsiejszym i jedną z opcji jest Badger.
Jurek

Postprzez merlin_PL » środa, 16 stycznia 2013, 12:18

Mam go od niedawna. Nie mam porównania z ultrą , bo ultry nigdy nie uzywałem. Przesiadłem się z pseudoivaty i dla mnie różnica jest kolosalna. Jak jestes zainteresowany to na you tube są dobrej jakosci filmy z instrukcją składania i rozkładania i prób malowania. Przy odpowiednim doborze farby spokojnie mozna malowac cienkie kreski. Jest poręczny. Czyści się wygodnie . Jak dla mnie przemyslana konstrukcja . Ten aerograf nie ma osłony dyszy - farba się nie gromadzi . jest tylko ochrona igły / iglicy , która swoje zadanie w mojej ocenie spełnia.

Może dla niektórych wyda to się obrazoburcze , ale postawię tezę , że przy pewnym poziomie cenowym niezaleznie od firmy jaką preferujemy dostajemy sprzęt o dość porównywalnych parametrach. W duzej części o zakupie decydują przyzwyczajenia ,reklama lub zwyczajne sympatie dla danej firmy.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez Oberst_31 » czwartek, 31 stycznia 2013, 16:17

Witam wszystkich forumowiczów. Jestem nowym użytkownikiem.
Mam taką sprawę: Kupiłem niedawno zestaw do malowania do aerografii- kompresor + mini aerograf.
http://i1309.photobucket.com/albums/s62 ... 252341.jpg
Do kompresora dołączony był także aerograf
http://i1309.photobucket.com/albums/s62 ... 9382a2.jpg
Problem w tym że instrukcja dołączona do aerografu nie pasuje do niego. W związku z tym czy ktoś mógłby mi go objaśnić (np:średnica dyszy,wężyka). Oraz gdzie używa się ten reduktor (w prawym dolnym rogu etui)
Mam nadzieję że na początek mi wystarczy.

Pozdrawiam wszystkich forumowiczów.
" Teraz z dziadkiem, kupiliśmy sobie młodego technika, i na podwórzu (M-26) Pershinga stawiamy." :)
Oberst_31

Postprzez spartan-painting » niedziela, 3 lutego 2013, 12:03

stary powiem jedno wyrzuc to cos ze sloikami tego aero nazwac nie mozna...
kup sobie najprostszy tg130 a nie te kupe...
http://spartan-painting.blogspot.com/ <- blog o modelarstwie
I saw General Lee raise a saber in his hand
Heard the cannons roar as you made your last stand
You marched into battle with the Grey and the Red
spartan-painting

Postprzez Oberst_31 » środa, 6 lutego 2013, 17:25

Dzięki za poradę. Jak wrócę znów do pracy i będzie trochę kasy to się go kupi a ten przeznaczę do nauki malowania aerografem, bo dotychczas malowałem pędzlami(Italieri)
Pozdrawiam!
" Teraz z dziadkiem, kupiliśmy sobie młodego technika, i na podwórzu (M-26) Pershinga stawiamy." :)
Oberst_31

Postprzez kashato » środa, 6 lutego 2013, 18:31

Nie wiem czy jest sens abyś zaczął używać tego aero, bo podejrzewam, że taki aero, a np tania Neo Iwata to niebo a ziemia...
kashato

Postprzez spartan-painting » czwartek, 7 lutego 2013, 12:33

dokladnie - niestety to sie nawet do nauki nie nadaje...
http://spartan-painting.blogspot.com/ <- blog o modelarstwie
I saw General Lee raise a saber in his hand
Heard the cannons roar as you made your last stand
You marched into battle with the Grey and the Red
spartan-painting

Postprzez pawel700 » piątek, 8 lutego 2013, 21:47

To chyba jakaś nowość:
http://allegro.pl/aerograf-z-profesjona ... 36782.html
Nie widziałem tego modelu wcześniej, wygląda ciekawie.
pawel700

Postprzez karambolis8 » sobota, 9 lutego 2013, 10:09

A jak ładnie sparciała uszczelka na zdjęciu :roll:
karambolis8

Postprzez Stan1221 » niedziela, 10 lutego 2013, 19:45

Czy aerograf 0,3mm wystarczy do dokładnego malowania?
Zastanawiam się nad modelem z:http://allegro.pl/uniwersalny-aerograf-0-3mm-double-action-k130-i2984674630.html
Czy byłby on wystarczający do dokładnego malowania np. czołgów?
Stan1221

Postprzez pawel700 » niedziela, 10 lutego 2013, 23:14

O tym k-130 i innych podobnych do niego było już sporo pisane na forum. Cofnij się do pierwszej strony tego tematu. Nie warto. Żeby wyczyścić trzeba odkręcać dyszę, a ten element najszybciej ulega uszkodzeniu.
pawel700

Postprzez toled » wtorek, 7 maja 2013, 14:12

Jako, że mój kompresor pada, chce sprawić sobie nowy. Czy ktoś miał może styczność z kompresorem Stanleya: http://allegro.pl/stanley-kompresor-bez ... 62022.html [dostęp: 7 maja 2013r] .
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Postprzez Rafal » piątek, 24 maja 2013, 18:41

toled napisał(a):Jako, że mój kompresor pada, chce sprawić sobie nowy. Czy ktoś miał może styczność z kompresorem Stanleya: http://allegro.pl/stanley-kompresor-bez ... 62022.html [dostęp: 7 maja 2013r] .

Mam. Włączyłem 1 raz. Do malowania modelarskiego raczej się nie nada bo hałas jest przeokrutny.
Google nie zwalnia z samodzielnego myślenia.
Rafal

Postprzez toled » wtorek, 28 maja 2013, 13:26

Rzeczywiście, kompresor okazał się bardzo głośny. Tym samym zainwestowałem w najpopularniejszy AS-186 z 3-litrową butlą ;-)
Pozdrawiam - Wojtek Bryński
toled

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje