Italeri-Sturmgeschutz "Stug IV"

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Moderator: xenomorph

Italeri-Sturmgeschutz "Stug IV"

Postprzez Marcinex » piątek, 21 grudnia 2012, 13:10

Witam wszystkich !!

Jest to model firmy Italeri ,który zamierzam składać w ferie świąteczne i zimowe.Wstawiam parę fotek.Mam pytanie czy ktoś mógłby mi powiedzieć,którą kalkę wybrać ? Z góry dziękuje :)

Obrazek

Myślałem o tej kalce Obrazek

i o tej myślałem Obrazek

Obrazek

Obrazek
Marcinex

Reklama

Re: Italeri-Sturmgeschutz "Stug IV"

Postprzez Marcinex » środa, 26 grudnia 2012, 15:52

Hej !!
Oto I dzień prac zamieszczam fotki :
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Dzisiaj robiłem głownie koła i pracowałem przy wannie.Jutro zamierzam pomalować wannę i kółka oraz je przyczepić do wanny.
Prosiłbym o ocenę prac i czy ktoś może mi powiedzieć jak zrobić błoto? Z góry dziękuje!

Pozdrawiam Marcinex
:mrgreen:
Marcinex

Postprzez fazzi » środa, 26 grudnia 2012, 16:31

Kolka to juz skonczone? Na bloto jest tyle przepisow ilu modelarzy. Ja stosuje 3 metody:
1) raczej na wyschniete bloto: pigmenty + woda, potem zcieram az do uzyskania fajnego efektu.
2) wikol+piasek/soda+farby. Na to mozna dac lakier blyszczacy jesli bloto ma byc swieze.
3) Preparaty AK + gips
Daj moze jakies zdjecia blota jakie chcesz uzyskac, sprobuje cos doradzic.
pozdrawiam
Fazzi
fazzi

Postprzez Marcinex » środa, 26 grudnia 2012, 17:02

Dziękuje za rady wstawię zdjęcia błota (jeszcze tych kólek nie skończyłem ).
Marcinex

Postprzez Marcinex » piątek, 28 grudnia 2012, 17:33

II dzień prac :
Witam!
Dzisiaj pomalowałem i przykleiłem do wanny kółka oraz pomalowałem wannę na kolor dunkelgelb. Jutro zamierzam zacząć robić gąski oraz tył wanny miłego oglądania!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Marcinex :mrgreen:
Marcinex

Postprzez Marcinex » piątek, 28 grudnia 2012, 17:40

fazzi napisał(a):Kolka to juz skonczone? Na bloto jest tyle przepisow ilu modelarzy. Ja stosuje 3 metody:
1) raczej na wyschniete bloto: pigmenty + woda, potem zcieram az do uzyskania fajnego efektu.
2) wikol+piasek/soda+farby. Na to mozna dac lakier blyszczacy jesli bloto ma byc swieze.
3) Preparaty AK + gips
Daj moze jakies zdjecia blota jakie chcesz uzyskac, sprobuje cos doradzic.
pozdrawiam
Fazzi

Obrazek
Obrazek
Obrazek

A oto te błoto,które zrobiłem mógłby mi ktoś powiedzieć czy je dobrze zrobiłem.Z góry dzięki!! :)

P.S

Dla ciekawskich jest to Focke Wulf Fw 190 (tak w ogóle mój pierwszy model),który miał małą awarie w czasie lotu próbnego :lol:
Marcinex

Postprzez TomB(raider) » sobota, 29 grudnia 2012, 17:05

Jeżeli malujesz pędzlem, to powinieneś malować bardziej rozrzedzoną farbą, ale za to kilka warstw.
Tak mówią spece od malowania pędzlem.
Poza tym musisz zwracać uwagę na szczegóły, bo widać niedomalowania na kole napędowym oraz wewnątrz kół jezdnych.
Koledze Fazziemu raczej chodziło o zdjęcie naturalnego błota, bo na błoto jest wiele różnych przepisów. :-)
Pozdrawiam
Tomek
TomB(raider)
TomB(raider)

Postprzez rudolf24 » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 20:03

Bardzo fajny ten stug 4 :D . Obserwuje

Pozdrawiam rudolf24
rudolf24

Postprzez Marcinex » poniedziałek, 31 grudnia 2012, 22:22

Witam!
Jeżeli ktoś obserwuje ten wątek to dalsze prace nad stugiem będą kontynuowane w ferie zimowe gdyż, nie będę miał czasu w dni powszednie.Dziękuje za zainteresowanie! Do zobaczenia w ferie
Pozdrawiam Marcinex :mrgreen:
Marcinex

Postprzez Marcinex » sobota, 2 lutego 2013, 20:36

Witam!!!
Po 3 tygodniowej przerwie zacząłem kontynuować ten model.W ciągu bieżącego tygodnia zrobiłem wanienkę i ruszyłem trochę kadłuba z działem jak widać na zdjęciu.Proszę o oceny mojego modela ewentualne rady, niedorobienia, wady itp.
Troszkę męczyłem się z tymi gąski ale efekt mnie zadowala (są to pojedyńcze ogniwa).

P.S Mam prośbę i pytanie czy kolor widoczny na wannie wygląda jak panzer dunkelgelb 1943??

Z góry dziękuje!!

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Marcinex

Postprzez rudolf24 » niedziela, 3 lutego 2013, 09:38

Coś mi to jarzmo działa nie podoba.
rudolf24

Postprzez Marcinex » niedziela, 3 lutego 2013, 12:23

To znaczy krzywe czy coś ??
Marcinex

Postprzez Patterson » niedziela, 3 lutego 2013, 13:52

Cóż, zdjęcia nie pozwalają przyjrzeć się dokładnie, ale z tego co można zaobserwować, to gąsienice są sklejone niestarannie. Ogniwka są krzywe, nie wchodzą w siebie, nie łączą się w wielu miejscach. Wygląda to naprawdę źle. Co do jarzma, to widać, że składa się z dwóch elementów, warto byłoby je przeszlifować i podszpachlować, najgorsze jednak to fakt, że lufa najwyraźniej nie siedzi w osi działa, widać znaczne wychylenie w lewo. Ostatnim problemem jest niechlujne malowanie, kłuje w oczy niestaranne pomalowanie kół.

Musisz iść wolniej, a staranniej i trzymać się instrukcji, bo coś dziwnie szybko złożyłeś bryłę pojazdu.Co do malowania, maluj rzadszą farbą, musisz ją sobie rozcieńczyć. Pod pędzel kładzie się od 3 do nawet 6 i więcej cieniutkich warstewek farby, a nie jedną grubą. W ten sposób uzyskasz gładki, jednolity efekt, no i przede wszystkim spokojnie i precyzyjnie. Czarny z bandaży nie może wchodzić na piasty kół.
Patterson

rpm2

Postprzez Korowiow » niedziela, 3 lutego 2013, 16:30

Patterson napisał(a):Cóż, zdjęcia nie pozwalają przyjrzeć się dokładnie, ale z tego co można zaobserwować, to gąsienice są sklejone niestarannie. Ogniwka są krzywe, nie wchodzą w siebie, nie łączą się w wielu miejscach. Wygląda to naprawdę źle. Co do jarzma, to widać, że składa się z dwóch elementów, warto byłoby je przeszlifować i podszpachlować, najgorsze jednak to fakt, że lufa najwyraźniej nie siedzi w osi działa, widać znaczne wychylenie w lewo. Ostatnim problemem jest niechlujne malowanie, kłuje w oczy niestaranne pomalowanie kół.

Musisz iść wolniej, a staranniej i trzymać się instrukcji, bo coś dziwnie szybko złożyłeś bryłę pojazdu.Co do malowania, maluj rzadszą farbą, musisz ją sobie rozcieńczyć. Pod pędzel kładzie się od 3 do nawet 6 i więcej cieniutkich warstewek farby, a nie jedną grubą. W ten sposób uzyskasz gładki, jednolity efekt, no i przede wszystkim spokojnie i precyzyjnie. Czarny z bandaży nie może wchodzić na piasty kół.

AMEN:P
Obrazek
Tomek Rojek
Korowiow

Postprzez Marcinex » poniedziałek, 4 lutego 2013, 18:26

Korowiow napisał(a):
Patterson napisał(a):Cóż, zdjęcia nie pozwalają przyjrzeć się dokładnie, ale z tego co można zaobserwować, to gąsienice są sklejone niestarannie. Ogniwka są krzywe, nie wchodzą w siebie, nie łączą się w wielu miejscach. Wygląda to naprawdę źle. Co do jarzma, to widać, że składa się z dwóch elementów, warto byłoby je przeszlifować i podszpachlować, najgorsze jednak to fakt, że lufa najwyraźniej nie siedzi w osi działa, widać znaczne wychylenie w lewo. Ostatnim problemem jest niechlujne malowanie, kłuje w oczy niestaranne pomalowanie kół.

AMEN:P

Chciałbym wam Panowie podziękować bo dzięki takim wypowiedziom wiem co robię żle w modelu i wiem, żę mogę to poprawić.Gąski są krzywe (ale chyba nie tak strasznie :) ) ja metodę składania pojedyńczych gąsek poznałem stosunkowo niedawno,więc mam nadzieje,że przysłowiowe "Pierwsze koty za płoty" .Malując kadłub położę kilka cienkich warstw farbki ogólnie w tym modelu będę dużo rzeczy testował wash,błotko itp.Postaram się to zrobić jak najlepiej potrafię.

Marcinex

Powrót do Pojazdy wojskowe - warsztat