z regulaminu napisał(a):
W Standard większy nacisk został położony na podstawowe umiejętności, w Open ciężar przeniesiony został w stronę wkładu pracy z uwzględnieniem stopnia skomplikowania projektu.
Standard (czyli klasa dla "początkujących"):
a) czystość wykonania - dokładność sklejenia elementów, poprawność powłoki lakierniczej, jakość nałożenia ewentualnych kalkomanii oraz ogólna estetyka modelu, 0-20 pkt,
b) zgodność z oryginałem/realizm - w Standard ograniczona w zasadzie do zgodności malowania i realizmu wykończenia (realistyczne kurz, błoto, obdrapania, zacieki itp.), 0-8 pkt,
c) sposób prowadzenia relacji warsztatowej - jakość zdjęć, ukazanie poszczególnych etapów, opis (choćby krótki) tego co - i jak - zostało wykonane 0-8 pkt.
Maksymalnie - 36 pkt.
Open (czyli klasa dla "zaawansowanych"):
a) czystość wykonania - dokładność sklejenia elementów, poprawność powłoki lakierniczej, jakość nałożenia ewentualnych kalkomanii oraz ogólna estetyka modelu, 0-10 pkt,
b) zgodność z oryginałem/realizm - w Open dotyczy zarówno malowania, wykończenia jak i zdetalowania modelu, 0-10 pkt,
c) sposób prowadzenia relacji warsztatowej - jakość zdjęć, ukazanie poszczególnych etapów, opis (choćby krótki) tego co - i jak - zostało wykonane 0-8 pkt.
d) wkład pracy - ocena wkładu własnego w budowę modelu - dorabianie elementów (nie dotyczy gotowych zestawów waloryzacyjnych) oraz wszelkie modyfikacje dotyczące niedoróbek technologicznych/merytorycznych modelu (korekty kształtu elementów itp.) lub dotyczące zmiany wersji, z uwzględnieniem ogólnego stopnia skomplikowania projektu 0-10 pkt,
Maksymalnie - 38 pkt.
Trochę nie rozumiem podziału na klasy dla "początkujących" i dla "zaawansowanych"
Wydaje mi się, że modelarze klasy dzielą na "prosto z pudła" lub "z dodatkami"
Świadczy o tym chociażby ten cytat:
Modelarz napisał(a):A ja proszę, żeby mojego Panzer II przenieść do kategorii OPEN, miało być prosto z pudełka a wyszło jak zwykle

Jest chyba jakaś nieścisłość bo zakładam, że robię model bez dodatków prosto z pudła. Teoretycznie powinienem wpisać kategorie STANDARD, ale przecież nie jestem "początkującym" modelarzem - przynajmniej mam taką nadzieje
Pozdrawiam.