Lodówkowiec

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Lodówkowiec

Postprzez Sebastian » środa, 13 sierpnia 2008, 09:29

Cóż muszę z przykrością stwierdzić że Senco nie daje rady przy aerografie. :cry: Jak mam ustawione 2 bary to przy ciśnieniu 6,5 bara farba nie bardzo ma zamiar wylatywać poprawnie zaczyna pluć i efekt nie zadowala a szkoda. Strumień farby się zmniejsza - a może ja coś nie tak robię ale farba nie jest gęsta więc nie wiem co nie tak.
Sebastian

Reklama

Postprzez Krzysztofoslaw » niedziela, 17 sierpnia 2008, 16:56

A oto moje dzieło. Może nie jest tak estetycznie wykonany jak Tomka... ale cóż. Działa:)
Sprężarka Danfossa, zbiornik od mieszania wody z CO2, kilka metrów taśmy izolacyjnej i troszkę teflonowej. Niedługo domontuje odwadniacz.
Obrazek
Na zbiorniku mam zamontowany bezpiecznik, ale musiałem go zabezpieczyć teflonówką, ponieważ załączał się już powyżej 3barów.
Obrazek
Ostatnio edytowano poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 20:22 przez Krzysztofoslaw, łącznie edytowano 1 raz
Krzysztofoslaw

Postprzez tomek_chacewicz » poniedziałek, 18 sierpnia 2008, 15:58

Krzysztofoslaw napisał(a):ale cóż. Działa:)

I o to chodzi :D
Żeby jeszcze po malowaniu do szklanki leciało PEPSI...
pozdrawiam
Tomek
tomek_chacewicz

Postprzez Patterson » środa, 20 sierpnia 2008, 10:14

Może nie lodówkowiec, ale odkąd mam ten sprzęt nie wyobrażam sobie pracy z niczym innym. Kosztował ledwie dwie stówki z hakiem, a efekt powalający. 8 barów też w kij nie dmuchał.. Średnio maluję na 3-4 i jest gitesik.

Obrazek
Patterson

rpm2

Postprzez Pan_Cerny » środa, 20 sierpnia 2008, 11:06

Patterson napisał(a):Kosztował ledwie dwie stówki z hakiem, a efekt powalający.

Gdzie jest tak tanio? Na allegro cena nie schodzi poniżej 320 zł. Głośne to to jest?
Tymcza!
Marek
Mam zmienne IP i się tego nie wstydzę.
Pan_Cerny

Postprzez erkamo » środa, 20 sierpnia 2008, 12:00

Chyba jakies 90-100dB. Glosno. Ale przy stosunkowo duzym zbiorniku, jedno nabicie starcza na kilka minut malowania.
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez Patterson » środa, 20 sierpnia 2008, 12:45

Na allegro. Jedna firma robiła wiosenną przeczyszckę magazynów. Na allegro cena waha się w granicach 300-320 zł. ja dałem już z opłaconą wysyłką 280 bodaj jak pamiętam, więc jakieś kokosy to nie są ale parę dyszek wpadło z powrotem do portfela. Zwłaszcza, że kompresor leciutki nie jest i te 2-3 dyszki na transport polecą. Warto poszukac i przyczaić się na takie oferty. A kompresor sobie chwalę, w zasadzie ma tylko dwie wady: Głośność i gabaryt, ale osobiście nie mam z tym problemu.

Tu masz próbkę mojego kopresorka.

http://pl.youtube.com/watch?v=eB2jBDa0Acw
Patterson

rpm2

Postprzez Krzysztofoslaw » środa, 20 sierpnia 2008, 15:28

Post kierowany głównie do Deco...
Na jedno z wyjść, tak jak napisał Tomek, nakręcamy żeńską szybkozłączkę. Kupiłem wąż pneumatyczny za 'naściezłotych' w sklepie w Poznaniu (na Zakopiańskiej jakby co). Z węża wymontowałem żeńską wtyczkę (już w sklepie, co obniżyło koszty)i ten koniec poszedł do aero. Męską wiadomo gdzie:) Elemnt który mi wskazałeś to jest właśnie ta szybkozłączka.
A co do olejów. Nie powinno się mieszać olejów. To każdy wie, ale ważne też jest, by użyć specjalnego oleju do sprężarek. Ja Używam R134 A. Jeżeli sprężarka pracuje głośniej, szybciej się grzeje, to oznaka, że trzeba dodać oleju...
Krzysztofoslaw

Postprzez Deco » środa, 20 sierpnia 2008, 17:49

Krzysztofoslaw napisał(a):Post kierowany głównie do Deco...
Na jedno z wyjść, tak jak napisał Tomek, nakręcamy żeńską szybkozłączkę. Kupiłem wąż pneumatyczny za 'naściezłotych' w sklepie w Poznaniu (na Zakopiańskiej jakby co). Z węża wymontowałem żeńską wtyczkę (już w sklepie, co obniżyło koszty)i ten koniec poszedł do aero. Męską wiadomo gdzie:) Elemnt który mi wskazałeś to jest właśnie ta szybkozłączka.
A co do olejów. Nie powinno się mieszać olejów. To każdy wie, ale ważne też jest, by użyć specjalnego oleju do sprężarek. Ja Używam R134 A. Jeżeli sprężarka pracuje głośniej, szybciej się grzeje, to oznaka, że trzeba dodać oleju...

Dziękuję za wyjaśnienie !! :)
Pozdrawiam Dominik Dec!!!:D
Obrazek
Deco

Postprzez Xar » środa, 20 sierpnia 2008, 19:45

Co do tego kompresora Eurotec, to można kupić taniej w Castoramie. Różnią się tylko nazwą firmy. Ja mam Specair, czy jakoś tak. Dałem za niego 230 zł. Przed zakupem rozglądałem się w kilku miejscach za takim sprzętem i tańszego nigdzie nie znalazłem. :mrgreen:
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez Deco » czwartek, 21 sierpnia 2008, 06:30

Xar napisał(a):Co do tego kompresora Eurotec, to można kupić taniej w Castoramie. Różnią się tylko nazwą firmy. Ja mam Specair, czy jakoś tak. Dałem za niego 230 zł. Przed zakupem rozglądałem się w kilku miejscach za takim sprzętem i tańszego nigdzie nie znalazłem. :mrgreen:

Ja również mam Specaira w rzeszowskiej Castoramie dałem za niego 224 zł.
Pozdrawiam Dominik Dec!!!:D
Obrazek
Deco

Postprzez bartek piękoś » niedziela, 14 września 2008, 21:38

Planuję budowę lodówkowca. Czeka mnie m.in. zakup reduktora z manometrem lub dwoma (na wejściu i wyjściu).
Czy powinien być przeznaczony stricte do sprężonego powietrza?
Na allegro jest sporo ofert poszczególnych części do instalacji ale z przeznaczeniem do gazów specjalistyczych (argon, acetylen, azot, itp).
Nadałyby się do lodówkowca?
..."a gdzie będziesz trzymał ten embrion, w pudełku?!"...
bartek piękoś

Postprzez LukaszS » niedziela, 14 września 2008, 22:12

Deco napisał(a):
Ja również mam Specaira w rzeszowskiej Castoramie dałem za niego 224 zł.

Mam Pansam'a za 228zł i też jestem super zadowolony. Nabijam go raz na dwa tygodnie do 8 barów i wystarcza. Na prawdę polecam osobom, które nie czują się na siłach budować 'lodówkowca'
Pozdrowka,
Lukasz
LukaszS

Postprzez krzysd » niedziela, 2 listopada 2008, 16:39

Witam,
dołożę swoje 3 grosze. Jakiś czas temu wykonałem w piwnicznym warsztacie kompresor na bazie agregatu lodówkowego, a wiedza do wykonania tego urządzenia była pozyskana z internetu. Moim zdaniem powszechnie zwany "lodówkowiec" to urządzenie jedyne w swoim rodzaju... Tak naprawdę konstruktor sam ustala jaki ma być efekt końcowy - zarówno wizualny jak i jakie parametry techniczne ma spełniać urządzenie. Bezwzględna przewaga "lodówkowca" nad innymi sklepowymi kompresorami to głośność pracy - a właściwie jej brak, no i serwis gwarancyjny.... Przecież jak sami zrobicie takie urządzenie to z naprawą nie ma kłopotu :). Nie znalazłem jeszcze w internecie tak samo wyglądających konstrukcji ( oprócz tych robionych na zamówienie u kolegów modelarzy) i to ma swój niepowtarzalny urok...
Poniżej link do opisu mojego kompresora:

http://www.modelarstwo.org.pl/forum/viewtopic.php?t=34865&highlight=

Pozdrawiam
Krzysiek
krzysd

Postprzez Żukow » niedziela, 2 listopada 2008, 20:07

krzysd napisał(a):Bezwzględna przewaga "lodówkowca" nad innymi sklepowymi kompresorami to głośność pracy - a właściwie jej brak

Kwestia szczelności połączeń ;o) Do tego przy wykorzystaniu zbiornika powietrza z odzysku mogą dochodzić efekty zapachowe. Ta niezapomniana woń propanu ziejąca przez pierwsze kilka lat eksploatacji. Po takich przejściach żadnej farby już nie nazywam śmierdzącą :D
Żukow

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje