Porsche Boxster

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Porsche Boxster

Postprzez noob_wot » środa, 6 lutego 2013, 22:27

Na początku chciałbym się przywitać i przedstawić :)
Witam wszystkich, nazywam się Piotrek i mam 28lat,od jakiegoś czasu obserwuje Wasze prace z wielkim podziwem. Z modelarstwem jestem już jakiś czas związany, zaczęło się w podstawówce od modeli papierowych (Mały Modelarz) i trwa do dziś ale był mamy okres przerwy, ale w to miejsce weszły modele RC on-road i off-road, którymi bawię się również do dziś :)
Podziwiając Wasze prace, stwierdziłem ze może bym spróbował coś w modelach plastikowych, ale ze przechodzę chwilowy kryzys finansowy:( , to musiałem odpuścić kupno modelu, ale los chciał ze będąc w piwnicy znalazłem model przy którym jak bylem mały chciałem coś zrobić ale nie mając jeszcze wiedzy, funduszów i sprzętu, zakończyła się praca nad tym projektem niepowodzeniem.
Był to samochód Porsche boxster w sakli ??? 1:12 ??? który był w kolorze chyba czerwonym, ale stwierdziłem ze zmieni kolor na biały z jakim wzorem na bokach i na ten czerwony zacząłem malować pędzelkiem, farba którą użyłem nie była wysokich lotów.
Dlatego mam do was pierwsze pytanie, czy macie jakiś sposób na usuniecie jej? Poniżej zdjęcia jak na dzień dzisiejszy wygląda buda.
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Jak sami zauważyliście farba już żółkła, dlatego chce ja usunąć i ja pomalować model.
Pozdrawiam i czekam na wasze podpowiedzi i pomoc w projekcje.
Ostatnio edytowano czwartek, 7 lutego 2013, 16:43 przez noob_wot, łącznie edytowano 3 razy
noob_wot

Reklama

Re: Porsche Boxster

Postprzez isz007 » czwartek, 7 lutego 2013, 08:53

noob_wot napisał(a):przechodzę chwilowy kryzys finansowy:( , to musiałem odpuścić kupno modelu.../

Jak sami zauważyliście farba już żółkła, dlatego chce ja usunąć i ja pomalować.

Podpowiedź pierwsza - Spróbuj uzbierać trochę pieniędzy.
Podpowiedź druga - Nie maluj usuniętej farby, pomaluj model.
isz007

Postprzez noob_wot » czwartek, 7 lutego 2013, 09:26

isz007 napisał(a):
noob_wot napisał(a):przechodzę chwilowy kryzys finansowy:( , to musiałem odpuścić kupno modelu.../

Jak sami zauważyliście farba już żółkła, dlatego chce ja usunąć i ja pomalować.

Podpowiedź druga - Nie maluj usuniętej farby, pomaluj model.

Bardziej liczyem na podpowiedz czym usunac farbe, czy macie jakies domowe patenty czy tylko papier scierny.
Ostatnio edytowano czwartek, 7 lutego 2013, 16:24 przez noob_wot, łącznie edytowano 1 raz
noob_wot

Postprzez klajus » czwartek, 7 lutego 2013, 09:39

Zrób roztwór wody i "Kreta". Wsadź model.
Po paru minutach będzie czyściutki :mrgreen:
Pozdrawiam z mojego brodzika intelektualnego, Paweł Klaja, Fun-sklejacz tworzący rzeczy z gruntu słabe albo przeciętne...
http://pawelklaja.blogspot.com
Tekst roku:
[..] ... więc nie ma go co manieryzmem rodem z "Super modelu" psuć. Modelarstwo redukcyjne to fakty w skali a nie mity i radosna twórczość. ... [...]
klajus

Postprzez Kazik » czwartek, 7 lutego 2013, 12:53

Witaj,
na początek fajnie by było jakbyś wkleił fotki w ten sposób aby się od razy wyświetlały a nie tylko linki do zdjęć.

Jeśli chodzi o zdjęcie/zmycie farby to zależy od jej rodzaju. Modelarskie powinieneś spokojnie zdjąć roztworem kreta jak napisał klajus jeśli była by to jakaś farba typu samochodowego to może być trudniej.
Boxter w 1:12? to jaki to producent?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez noob_wot » czwartek, 7 lutego 2013, 17:37

Dzięki za podpowiedz z "kretem", zdał egzamin, farba odeszła ale buda musiała troszkę dłużnej poleżeć w roztworze. Dużo warstw farby musiałem kiedyś nałożyć na nią. na chwile obecna prezentuje się tak:

Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Kazik napisał(a):Boxter w 1:12? to jaki to producent?

Co do producenta to firma NO NAME :) był to model zdalnie sterowany ze sklepu za cenę podejrzewam max.150zł a co do skali to wydaje mi się ze jest w okolicach 1:12 bo modele 1:10 są troszkę większe.
noob_wot

Postprzez Kazik » czwartek, 7 lutego 2013, 17:44

A to jest plastik czy metalowy?
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Postprzez noob_wot » czwartek, 7 lutego 2013, 17:54

Plastikowy
noob_wot

Postprzez pawelc » czwartek, 7 lutego 2013, 23:13

Jeszce mała podpowiedź. Po kretowaniu dobrze przemyć elementy mydłem/Ludwikiem oraz twardszym pędzlem/ szczoteczką do zębów. Poza resztkami farby, na modelu tworzy się biały osad, który warto usunąć.
Tyle mądrzenia się z mojej strony :mrgreen:
Powodzenia!
pawelc

Postprzez Moize » piątek, 8 lutego 2013, 15:40

czy to nie jest przypadkiem 1/24? :) Miałem model w skali 1:18 i był dość duży, dlatego wątpię żeby to była aż taka skala. Ręki nie dam sobie odciąć, może podaj długość modelu, to będzie łatwiej określić skale :P
Moize

Postprzez Kazik » piątek, 8 lutego 2013, 16:06

Panowie,
wystarczy sprawdzić w sieci np. długość Boxtera w 1:1 i porównać dł. modelu.
Obrazek
Pozdrawiam
Marek
Kazik

Powrót do Pojazdy cywilne - warsztat