Albatros D.II, Roden, 1:72

Budujesz model, chcesz przedstawić relację z postępów w pracy, zastanawiasz się jak coś zrobić - to miejsce dla Ciebie.

Albatros D.II, Roden, 1:72

Postprzez Eisspin » czwartek, 10 stycznia 2013, 12:24

Witam Wszystkich!
Po długiej przerwie od modelarstwa czynnego postanowiłem zbudować jakiś model. Albatros ma piękną sylwetkę, więc skoro akurat mieli go w sklepie...

No cóż, model planowałem wykonać prosto z pudła. Takie rozpoznanie bojem przeciwnika, ponieważ to miał być mój pierwszy dwupłat. Wybór modelu okazał się niefortunny ze względu na rozwiązania technologiczne Rodena, jakiś dziwnie delikatny plastik i mój brak doświadczenia w dziedzinie I-wszo wojennej.

W każdym razie jakoś udało się toto poskładać, chociaż zwichrowany kadłub i po dwa pojednycze zastrzały na stronę nie pomagały. O dziwo udało się zachować geometrię płatów :) Nawet naciągi zrobiłem i kiedy brakowało tylko pomalować śmigło z kołpakiem oraz koła, model zaliczył dziewiczy lot prosto na podłogę :->

Niestety po tym wypadku miałem wszystkie podzespoły oddzielnie, ba, nawet zastrzały mi się rozmnożyły(z 4 miałem 6).
Albatrosa miałem pokazać dopiero w galerii, ale cóż. Pokażę teraz co zrobiłem, ponieważ model idzie do zmycia. Decyzja podyktowana uszkodzeniami kalek na górnym płacie(który już jest zmyty) i inszymi odpryskami farby.

Zadowolony do tej pory byłem z faktury drewna, położenia kalek i złożenia tego w "nie krzywą" całość. W cieniowaniu płótna widać brak wprawy, upierdliwy był też brak regulacji ciśnienia w kompresorze.

Model miał być na przełamanie, ale narazie jest na załamanie :mrgreen: Jednak postanowiłem go reanimować i doprowadzić temat do końca. Podjąłem też decyzję o wykonywaniu w przyszłości głównie szmatopłatów.

Tak to wyglądało przed zmyciem:
Obrazek
Obrazek
Obrazek

Bogatszy w doświadczenia, będę powoli działał, ale wszelkie wskazówki i porady mile widziane :)
Eisspin

Reklama

Re: Albatros D.II, Roden, 1:72

Postprzez hadzi » czwartek, 10 stycznia 2013, 15:58

Wyglądało bardzo fajnie. Znam ten ból :cry:
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Grzegorz2107 » czwartek, 10 stycznia 2013, 18:21

Pierwowzór latał ponad 7 lat. Ciekawe losy. Ukończył służbę w szkole lotniczej w Ołomuńcu latem 1924 roku.
Grzegorz2107

Postprzez Slash » czwartek, 10 stycznia 2013, 18:32

Bardzo ładnie wygląda to na fotkach. Z modelami rodenowskimi niestety tak jest... ale satysfakcje potem gwarantowana. Temat też fajny wybrałeś. Kadłuba bym nie zmywał... takie ubytki uda się wypełnić spokojnie, szczególnie, że robisz na tym słoje. Ewentualnie przeszlifować dany panel (żeby nie było schodka), zamaskować okoliczne i podmalować. Czekam co dalej, sam muszę się zmotywować do kontynuacji prac nad moim D.II w 1:48 po małej wpadce.
Slash

Postprzez DUDE » czwartek, 10 stycznia 2013, 18:36

Bądź twardy!! Slash dobrze mówi, da się go zreanimować :)
D
Obrazek
DUDE

100-lecie Niepodległości

Postprzez Adam » czwartek, 10 stycznia 2013, 23:21

Nie poddawaj się, Albatrosy to są fajne samoloty. ;o)

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez hadzi » piątek, 11 stycznia 2013, 14:12

Bardzo ładna imitacja sklejki! Kalka czy pędzel?
pozdrawiam
Jerzy Ciupek
hadzi

Postprzez Voltan » piątek, 11 stycznia 2013, 14:43

Toż to przed zmyciem wygladał bardzo fajnie
Voltan

Postprzez Eisspin » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 12:56

Dziękuję za doping :) . Walka oczywiście trwa. Na dowód, takie sobie niestety, zdjęcie.

Obrazek

Zmycie kadłuba zmotywowało mnie do zalania nitowania CA. Wyszło momentami nie najlepiej(pierwsze nitowanie), a jest okazja, to spróbuje poprawić.

Będę starał się zrobić zastrzały z drutu i szpachli epoksydowej, bo połamane rodenowe chyba nie wytrzymają naciągania linek :->

Slash-> nie uzupełniałem ubytków malowania na kadłubie, ponieważ miałbym wybrakowane oznaczenia dla tej wersji malowania(wspomniane wcześniej krzyże na górnym płacie). Maskowanie i szlifowanie to ciekawy pomysł, może w przyszłości się przyda(oby nie musiał ;o) )

Jerzy-> imitacja sklejki była malowana. Użyłem farby olejnej, którą ścierałem w różnych kierunkach tak, aby zostały widoczne smugi. I tak do efektu, który mnie satysfakcjonował.

Plan na dziś to ukończyć kadłub i położyć podkład.
Eisspin

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 14 stycznia 2013, 13:55

Eisspin napisał(a):Jerzy-> imitacja sklejki była malowana. Użyłem farby olejnej, którą ścierałem w różnych kierunkach tak, aby zostały widoczne smugi. I tak do efektu, który mnie satysfakcjonował.

.

Jak będziesz malował powtórnie, to zdecyduj się na jeden kierunek słojów na kadłubie. Nie kładziono tych płatów "na krzyż", a wszystkie wzdłuż.

Zmycie kadłuba zmotywowało mnie do zalania nitowania CA. Wyszło momentami nie najlepiej(pierwsze nitowanie), a jest okazja, to spróbuje poprawić.

To były gwożdzie. Nie nity. Nie mam pojęcia czy to cokolwiek zmienia przy próbie odwzorowania tego w skali, ale tak gwoli informacji.
Grzegorz2107

Postprzez Eisspin » środa, 6 lutego 2013, 13:22

Gwoździe, zgadza się. Wyczytałem też, że arkusze sklejki łączone były na styk. Bogatszy o te wiedzę, teraz wytrasowałbym dużo subtelniejsze linie na kadłubie. No nic, do zapamiętania, bo pewnie jeszcze do Albatrosów wróce.

Model w końcu odmalowany. Zmywanie Wamodem musiało jakoś wpłynąć na spoiny, bo kadłub mi się dwa razy na dole i dwa na górze rozjechał :-> Dopiero CA załatwił sprawę, ale jak widać troche to trwało.

Obrazek
Obrazek

Tak to wygląda. Plan był żeby teraz taśmą Aizu pomaskować "żeberka" na płatach i pojechać delikatnie "smokiem". Nie wiem tylko, czy to już za dużo nie będzie.

Generalnie zielony jest dziebko jaśniejszy niż na zdjęciach, które robie idiotenkamerą, a ona jakoś nie chce współpracować ostatnio(oświetlenie dla każdego zdjęcia w tym wątku takie samo).

Jeśli ktoś ma jakieś pomysły, dlaczego aparat zaczął mi robić gorsze zdjęcia ;o) , to poproszę o wskazówki.
Ostatnio edytowano sobota, 9 lutego 2013, 11:53 przez Eisspin, łącznie edytowano 1 raz
Eisspin

Postprzez Adam » środa, 6 lutego 2013, 20:30

A czy idiotkamera ma tryb nieiditkamery. Można wtedy ustawić aparat na statywie, dać dużą przyslone, ustawić samowyzwalacz i zrobić zdjęcie.
Jeżeli to jest niemożliwe, to poeksperymentuj z tłem, bo ciemny element i białe tło to zbyt duży kontrast dla twojego aparatu.

Adam.
Obrazek
Adam

Postprzez GrzeM » czwartek, 7 lutego 2013, 09:38

Zielony? Co to będzie za malowanie? Jeśli potrzebowałbyś jeszcze jakichś kalek na niego, pisz, na 99% coś znajdę.
GrzeM

Postprzez xmald » czwartek, 7 lutego 2013, 15:00

Też się zastanawiam co za malowanie wybrałeś?
xmald

100-lecie Niepodległości

Postprzez Eisspin » czwartek, 7 lutego 2013, 15:08

Taki, będzie dokładnie taki:

Obrazek

Ex 53.05, więc można powiedzieć, że historia zatoczyła koło :-> Wg Rodena powinien być w kolorze "US Dark Green", więc wziąłem zielone Vallejo, które miałem i o to jest.

GrzeM, dziękuję za propozycje, ale na drugie zmywanie się chyba nie zdecyduje ;o)

Aktualnie model pocieniowany "smokiem". Trwają poszukiwania czarnego brystolu w najbliższej okolicy.
Eisspin

Następna strona

Powrót do Lotnictwo - warsztat