Volkswagen Garbus Tamiya 1/48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Volkswagen Garbus Tamiya 1/48

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 11 lutego 2013, 15:06

Kuba P. napisał(a):A ja będę miły i docenię - ładny VW.

ja też -ładny.
płotka
rollingstones

Reklama

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 15:13

rollingstones napisał(a):

ja też -ładny.

No to nie moja zasługa, to ładny samochód po prostu jest. ;o)
Bardzo kobiecy taki ...
Grzegorz2107

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 15:39

ewpiga napisał(a):

Zresztą, na jednym z pierwszych zdjęć, na boku auta widać dokładnie położony lakier błyszczący.

Rzeczywiście coś tam widać, szkoda, że tylko na tym jednym zdjęciu, na pozostałych wygląda jak satynowy lakier.
Krytyka tu miała zdaje się inny cel :lol:
Krytyka dotyczy cały czas modelu jak widzisz, od tego jest forum, żeby pomóc koledze.
Jak sądzę masz inne przypuszczenia, może podziel się nimi?
Wycieraczki w tym modelu są odlane razem z szybą.
Mogłeś je zeszlifować i dorobić od podstaw bardziej realistyczne. Na pewno wiesz jak to się robi...
Srebrna jest listwa trzymające gumkę, od środka jest czarne, ale musisz mi wierzyć na słowo, bo tego na zdjęciach raczej nie widać.

Zawsze kawałek tego czarnego widać w prawdziwym samochodzie. Popracuj nad zdjęciami i przekonaj mnie, że ta gumka tam jest bo na razie sorry ale nie wierzę.
Jakieś napięcie jest w tym wątku, wywołane, jak sądze, zadawnionymi (nie aż tak bardzo) sporami i to mi jakoś nie leży.

Też odnoszę podobne wrażenie czytając takie zakamuflowane przysrywki kolegów:
o Grzegorz, nie wiem czy żona cieszyła się z prezentu, ale widzę, że debiutancką galerią sprawiłeś mnóstwo frajdy wielu mistrzom. Nawet nie podejrzewałem, że bezinteresownie poświęcą Twojemu modelowi tyle czasu - i to nie tylko na oglądanie, ale też na analizy, szperanie w źródłach etc.

Grzegorz, przyznaj. Zrobiłeś model i wrzuciłeś galerie tylko po to by Kolegom słabiej praca szła od początku tygodnia ;o)

Tego rodzaju sytuacje nie mogą mieć miejsca, oceniajmy model a nie twórcę i jego personalne koligacje :lol: .
Raczej nie czuję takiej potrzeby. Modelik był na szczególną okazję, nie mam wielkiego pojęcia o samochodach i tak raczej zostanie.

Niemniej wystawiając model na publicznym forum musisz się liczyć z krytyką.

ja też -ładny.

A mnie się ten model zupełnie nie podoba, wygląda jak zabawka Burago.
Tworzona dziś przyszłość będzie naszą teraźniejszością!
Arkady72

WM2

Postprzez CzarekB » poniedziałek, 11 lutego 2013, 15:51

Aleś się przyssał do tego.
Daj spokój, mało jest nas tutaj z takim talentem jak Ty.
To nie złośliwość ani nie całowanie wiesz czego, po prostu stwierdzenia faktów.
Model jak model, nie będę komentował bo lepiej nie umiem.
Ostatnio edytowano poniedziałek, 11 lutego 2013, 18:42 przez CzarekB, łącznie edytowano 1 raz
Czarek.
CzarekB

Postprzez Slash » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:00

Arkady72 napisał(a):
Grzegorz, przyznaj. Zrobiłeś model i wrzuciłeś galerie tylko po to by Kolegom słabiej praca szła od początku tygodnia ;o)

Tego rodzaju sytuacje nie mogą mieć miejsca, oceniajmy model a nie twórcę i jego personalne koligacje :lol: .

E, tam. Ja dalej twierdzę, że Grzegorz nie zbudował Garbusa tylko wieżę Babel :lol:
Slash

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:09

Arkady72 napisał(a):.
A mnie się ten model zupełnie nie podoba, wygląda jak zabawka Burago.

Taki sam zarzut padł na MW, zrobiłem zdjęcie gotowca w skali 1/43, żeby się samemu przekonać, czy warto kupować Tamiyę i męczyć się z montażem:

Obrazek
Obrazek
Grzegorz2107

Postprzez kicus » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:42

Myślę, że żona by była szczęśliwsza gdybyś jej jednak ten czerwony podarował. Wyglądaję podobnie zabawkowo tylko czerwony lakier weselszy, dla kobiety właściwszy.
kicus

Postprzez Kuba P. » poniedziałek, 11 lutego 2013, 16:50

kicus napisał(a):Myślę, że żona by była szczęśliwsza gdybyś jej jednak ten czerwony podarował. Wyglądaję podobnie zabawkowo tylko czerwony lakier weselszy, dla kobiety właściwszy.

Właśnie, czerwony taki bardziej damski a w czarnym Garbus nie wygląda tak wytwornie jak nie przymierzając SKlasse.

W ogóle to ja nie wiem, czy to powinien być czarny na modelu.
Nie znam się, więc się wypowiem, że na tym zdjęciu archiwalnym to pewnie był czerwony, tylko film ortochromatyczny i wyszło na czarne? Chyba warto o tym pogadać, kolor może być zły...
Kuba P.

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:22

kicus napisał(a):Myślę, że żona by była szczęśliwsza gdybyś jej jednak ten czerwony podarował. Wyglądaję podobnie zabawkowo tylko czerwony lakier weselszy, dla kobiety właściwszy.

Kobiety różne są. Prezentujesz stereotyp na temat kobiet ;o) . Że lubią czerwony, albo może lepiej jeszcze różowy. W dużej części być może tak.
Są też takie, co lubią czarne garbuski. :) Nie ma chyba tylko takich, co lubią granatowe maluchy.
Grzegorz2107

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:27

Grzegorz2107 napisał(a):Taki sam zarzut padł na MW, zrobiłem zdjęcie gotowca w skali 1/43, żeby się samemu przekonać, czy warto kupować Tamiyę i męczyć się z montażem:

Ad.1 Dlaczego zaraz piszesz "zarzut"? Bardziej doświadczeni modelarze wyrazili jedynie swoją opinię mieszczącą się w granicach regulaminu. Zarzut - to brzmi jakbyś podejrzewał innych o coś złego.
Powinieneś dobrze sobie przemyśleć zanim coś napiszesz. A najlepiej jakbyś w ogóle tego posta nie napisał.
On niczego pozytywnego nie wnosi do dyskusji o tym modelu oprócz mętnych insynuacji.
Ad.2No ja bym jednak kupił gotowego Burago. To jednak moja opinia. Możesz się z nią zgodzić albo i nie. Wielkiego wyboru więc nie masz :lol: . I z pewnością nie czarnego, bo kojarzy mi się z karawanem a nie miłością.
Kuba P. napisał(a):W ogóle to ja nie wiem, czy to powinien być czarny na modelu.
Nie znam się, więc się wypowiem, że na tym zdjęciu archiwalnym to pewnie był czerwony, tylko film ortochromatyczny i wyszło na czarne? Chyba warto o tym pogadać, kolor może być zły...

No dobrze, trzeba pogrzebać trochę w necie i sprawdzić jakich klisz wówczas używano.
To bardzo ciekawa kwestia!
Dziękuję Kuba, że ją poruszyłeś!
Arkady72

WM2

Postprzez rollingstones » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:30

Teraz całkiem poważnie i bez jakichkolwiek podtekstów. Rynek die castów jest coraz lepszy - mamy do czynienia z seryjnym tłuczonym w setkach egzemplarzy a oprócz detalu model jest naprawdę nieżle- podoba mi się ten czerwonek. Dziś byłem w modelarskim i zatrzymałem się przy gotowcach dragona w 72. te modele są na poziomie wyższym sklejenia czy malowania niż wiele pokazywanych przez modelarzy.
płotka
rollingstones

Postprzez Arkady72 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:35

Slash napisał(a):
Arkady72 napisał(a):

E, tam. Ja dalej twierdzę, że Grzegorz nie zbudował Garbusa tylko wieżę Babel :lol:

Gdzie tak twierdziłeś kolego? Przepraszam ale nie zauważyłem? Miałeś na myśli Babel czy Bubel? Proszę wyjaśnij tę kwestię.
Arkady72

WM2

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:40

rollingstones napisał(a):Teraz całkiem poważnie i bez jakichkolwiek podtekstów. Rynek die castów jest coraz lepszy - mamy do czynienia z seryjnym tłuczonym w setkach egzemplarzy a oprócz detalu model jest naprawdę nieżle- podoba mi się ten czerwonek. Dziś byłem w modelarskim i zatrzymałem się przy gotowcach dragona w 72. te modele są na poziomie wyższym sklejenia czy malowania niż wiele pokazywanych przez modelarzy.

Gdyby jeszcze lakier nie był kładziony w takiej grubej warstwie. Paru fanatyków serii KAP zdejmuje farbę i maluje je po swojemu, dzięki czemu widać sporo więcej dobrych szczegółów. Ta gruba warstwa lakieru jest po to, żeby przy jego polerowaniu, które jest dość szybkie i maszynowe, nie zdrapać lakieru do blachy. Mam całą serię KAP i są różnej jakości. Ten czewony garbus jest jednym z tych poniżej średniej, a to tania wersja, te trzy razy droższe mają już np. fototrawione wycieraczki.
Grzegorz2107

Postprzez Slash » poniedziałek, 11 lutego 2013, 17:46

Arkady72 napisał(a):
Slash napisał(a):
Arkady72 napisał(a):

Gdzie tak twierdziłeś kolego? Przepraszam ale nie zauważyłem? Miałeś na myśli Babel czy Bubel? Proszę wyjaśnij tę kwestię.

No napisałem, że z premedytacją wrzucił galerię w niedziele/poniedziałek ;o)

Z resztą doskonale było wiadomo, że jakikolwiek model Grzegorza wywoła ponad standardowe dywagacje ;o)
Slash

Postprzez waran » poniedziałek, 11 lutego 2013, 18:00

Oczywiście Slash masz rację,a że Arkady pamiętliwy jest i krytyki nie przyjmuje, to teraz ma okazję pluć jadem i pisać złośliwe posty.Taka to wojenka jak w sejmie, tylko tam większe barany się kłócą.Grzegorz 2107 też psychoanalityka nie odwiedzi bo wyznaje że "lekarzu lecz się sam".W tym wszystkim nie ma mądrzejszego który by powiedział -basta. :roll: Nigdy tych modelarzy nie krytykowałem -Arkady buduje super modele ale nie jest "mistrzem świata",Grzegorz dopiero coś pokazał,ciekawe czy nie będzie to pierwszy i ostatni model czy tylko ten temat posłuży mu do jakowyś socjo coś tam doświadczeń.Tu apel do Arkadego, kolego zbastuj,ustąp,to Ty będziesz ten mądrzejszy.
Szmatopłaty ponad wszystko.
waran

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Pojazdy cywilne - galeria ukończonych modeli