Messerschmitt BF-109 E3 Airfix 1:48

Właśnie skończyłeś model, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Re: Messerschmitt BF-109 E3 Airfix 1:48

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 12 lutego 2013, 22:36

Przy okazji dyskusji o wersjach 109, w AJ-Pressie jest informacja (na ile prawdziwa nie wiem) że wszystkie eksportowe Emile oznaczano E-3a. Niezależnie czy były z produkcji 1940 czy 1941.

Przy okazji przy okazji, model pomimo niezgodności ogląda się całkiem sympatycznie.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Reklama

modele polskich samolotów

Postprzez Kuba P. » wtorek, 12 lutego 2013, 22:38

O ile wiem to A oznczało tylko Auslandisch, zagraniczny. Radio, wyposażenie etc.
Nie miało to znaczenia czy był silnik Aa który miał inne parametry doładowania i był preferowany do wersji przeciążonych (bombowe).
Kuba P.

Postprzez Jacek Bzunek » wtorek, 12 lutego 2013, 22:40

Kuba P. napisał(a):O ile wiem to A oznczało tylko Auslandisch, zagraniczny. Radio, wyposażenie etc.
Nie miało to znaczenia czy był silnik Aa który miał inne parametry doładowania i był preferowany do wersji przeciążonych (bombowe).

Jak pamiętam, Michulec pisze na przykładzie bułgarskich Emili że 10 szt wyprodukowane w 1940 w standardzie E-3 oznaczono E-3a a kolejne 10 szt z 1941 w standardzie E-7 również oznaczono E-3a. Podobnie miało być z ostatnimi jugosłowiańskimi E-3a.
Słuchajcie uważnie bo nie będę powtarzać!
----------------------------------------------------------
Jacek Bzunek

Postprzez Kuba P. » wtorek, 12 lutego 2013, 22:42

No to pozdrówmy Pana Michulca bo nie wiem o co innego może chodzić?
Napisał to napisał, w czym rzecz?
Kuba P.

Postprzez jonnym » wtorek, 12 lutego 2013, 23:50

Kuba co do karabinów i dzialek oparłem sie o Twoja wypowiedz bo moze nie wszyscy wiedza jaka jest roznica pomiedzi działkami i karabinami ale juz to wyjasniłes.Co do płyt ja w E-1 sie nie spotkalem.W innych wersjach to roznie bylo, wiem.
Kołpak pełny mam przed soba w wersji E-4 N W.Nr 5819, który pewnie jutro skoncze ale oparłem sie na Monografi Krzysztof Janowicz Bf 109 E vol.II arkusz nr. 15 - Wykaz zmian zewnętrznych w wersjach samolotu. nie wspomne o vol I.
No nic, postaram sie ograniczac moje wypowiedzi do "fajny"," ładny".
jonnym

Postprzez Kuba P. » wtorek, 12 lutego 2013, 23:58

Miło mi, że czytasz sobie opracowania na temat 109 E :)
Chętnie Ci podpowiem, jak coś więcej będzie niejasne tylko musiałbym widzieć konkretny przypadek.
Ten samolot na szczęście jest bardzo dobrze udokumentowany - służę pomocą na miarę swoich możliwości.
Kuba P.

Postprzez Voltan » środa, 13 lutego 2013, 09:02

Model bardzo fajny. W ciekawym malowaniu i oznakowaniu. Do tego malowanie wyszło Ci bardzo ładnie i zużycia.
Efekt psuje nieco niepomalowana od wewnątrz owiewka, przy otwartej szczegolnie istotne. Przydałyby się przewody hamulcowe na goleniach, możnaby tez zaznaczyć płócienne elementy wnęk podwozia, z tego co pamietam nie byly one w kolorze wnęk. Poza tymi szczególami model mi się podoba, ogólnie wrażenie jest bardzo pozytywne.

Co do owiewki to brak mi wiedzy, ale przypominam sobie że E1 były dostosowywane do standardu E3. Czy może ktoś potwierdzić tą informację?
Voltan

Postprzez dewertus » środa, 13 lutego 2013, 18:44

Podoba się - w niektórych aspektach będę miał bezpośrednią ściągawkę ;o) (np. maska silnika).
Pzdr. Hubert
Jeśli istnieje rozwiązanie martwić się nie ma po co,
jeśli nie ma rozwiązania martwić się nie ma sensu
dewertus

Postprzez hacz » środa, 13 lutego 2013, 20:02

Model naprawdę fajny sam mam takiego w planach, zakupiłem nawet w tym celu zestaw Hasegawy oznaczony E-3 z Rumuńskimi krzyżami.
hacz

BoB 3 miejsce

Postprzez Michał Janik » środa, 13 lutego 2013, 22:55

hacz napisał(a):Model naprawdę fajny sam mam takiego w planach, zakupiłem nawet w tym celu zestaw Hasegawy oznaczony E-3 z Rumuńskimi krzyżami.

Popatrz na ich kolor - bardzo cytrynowa zimna żółć. Bardzo mi to nie pasowało - i na zdjęciach kolorowych (wiem, wątpliwe) i na planszach żółty wygląda o wiele cieplej. Ja ostatecznie zrobiłem model Tamiyi z częścią kalek od Hasy a krzyże i numer wykorzystałem z Airfixa. Choć oczywiście jeśli z tym możesz żyć - to tym lepiej dla Ciebie. No i polecam popatrzeć w necie za fotami (pilot nazywał się Tiberiu Vinca, swoją drogą ciekawa postać - ale o tym to już może przy okazji mojej planowanej galerii) tego egzemplarza - kilka ich mozna wyszperać, z ciekawymi smaczkami. Oczywiście, najlepiej się posiłkować książką wydaną przez Stratusa o kamuflażach rumuńskich myśliwców (albo uśmiechnąć się do jakiegoś Kolegi, może ma ;o) ...)

Nie może być wolnej Polski bez wolnej Ukrainy i wolnej Ukrainy bez wolnej Polski.

Ignacy Daszyński, ok. 1918
Michał Janik

Postprzez konwin » czwartek, 14 lutego 2013, 11:00

Pokażę jeszcze jedno zdjęcie którego nie publikowałem wcześniej ze względu na słabą jakość ale może lepiej odzwierciedli realne kolory. Zdjęcia które robię do galerii wykonuję małpką w świetle jarzeniowym więc te kolory są trochę blade.
Obrazek
Jeśli chodzi o osłonę kabiny to odnalazłem prawidłową z pancernym wiatrochronem i prawidłową owiewką. Przy jakimś podejściu do wrsztaciku może jeszcze poprawię, choć bardzo nie lubię grzebać w zakończonych modelach
Dziękuję wszystkim za słowa uznania dla warsztatu.
konwin

Postprzez konwin » czwartek, 14 lutego 2013, 11:06

Jeszcze zdjęcia mniej udane ale z lepszymi kolorami
Rzeczywiście na tych z galerii zółty jest jakiś zielonkawy
Obrazek.
Obrazek
Pozdrawiam
konwin

Poprzednia strona

Powrót do Lotnictwo - galeria ukończonych modeli