Blaszka miedziana

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Blaszka miedziana

Postprzez bartekT » środa, 20 sierpnia 2008, 09:22

Witam, chciałbym zapytać gdzie można zaopatrzyć się w cienką blaszkę miedzianą której szanowni koledzy używają do tworzenia różnych detali. Jak na razie znalazłem jedynie na allegro ale cena wydaje mi się dość wygórowana. :P
Chyba, że takie są ceny, w takim razie proszę o uświadomienie mnie w tym temacie.:D
bartekT

Reklama

Re: Blaszka miedziana

Postprzez Xar » środa, 20 sierpnia 2008, 19:52

Czy musi być miedziana? Aluminiowa ma takie same właściwości, a po pomalowaniu nie widać różnicy. Można pozyskać bardzo tanio z puszek po napojach... :D
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez bartekT » środa, 20 sierpnia 2008, 22:12

Ta z napojów (zupa chmielowa z tych :P ) jest trochę nieprzyjemna w obrabianiu, za twarda trochę i krucha. Wydaje mi się, że miedź będzie bardziej plastyczna.
bartekT

Postprzez Gienek » środa, 20 sierpnia 2008, 22:34

bartekT napisał(a):...miedź będzie bardziej plastyczna

Owszem, zwłaszcza po wyżarzeniu. Też ją wolę od blachy puszkowej. Nie mając aktualnie dobrego dostępu do blaszek miedzianych (kiedyś miałem) kupuję niestety na Allegro (właśnie po 5-7 zł za arkusik).
Gienek

Postprzez Xar » środa, 20 sierpnia 2008, 22:36

To zależy co trzeba zrobić. Wszystko zależy od grubości blaszki. Im cieńsza, tym łatwiej będzie coś z niej wyciąć. Miedzianą widziałem tylko na Allegro.
Pozdrawiam
Jarek Słaby
Xar

Postprzez bartekT » czwartek, 21 sierpnia 2008, 18:27

Po wyżarzeniu blacha z puszki nabrała plastyczności która mnie satysfakcjonuje, Gienek dzięki za podpowiedź.
bartekT

Postprzez mr.jaro » piątek, 22 sierpnia 2008, 15:18

Dla zainteresowanych - tutaj mozna zamowic cienkie blaszki po relatywnie przystepnej cenie:
http://www.georg-martin.de/e-trolley/page_1168/index.html
Niestety, nie wiem, jak ksztaltowalyby sie koszty wysylki do Polski.

Blaszki nadajace sie do potrzeb modelarskich figuruja tutaj wlasciwie pod pojeciem folii o przeroznych grubosciach. Konfekcjonowane sa w niewielkich kregach badz poreczniejszych plytkach 500x100mm (5 szt. w opakowaniu). Jakosc jest wysmienita - dzieki starannemu opakowaniu w specjalne "koperty" folie sa rowniutenkie i czyste, nie posiadaja absolutnie zadnych uszkodzen, zgiec, wyszczerbien...
Jarek M
mr.jaro

Postprzez erkamo » piątek, 22 sierpnia 2008, 23:06

A sprzedaja tez detalicznie, bo online-shop-u tam nie znalazlem?
Pozdrawiam

erkamo.

"...Protest Chin przyczyną rozwiązania ONZ, zadłużenie USA..., sprzedaż Alaski dla..." - Juliusz Machulski - wizjoner czy fantasta?
erkamo

Postprzez mr.jaro » sobota, 23 sierpnia 2008, 11:36

erkamo napisał(a):A sprzedaja tez detalicznie, bo online-shop-u tam nie znalazlem?

Trzeba zamawiac poprzez e-mail - to funkcjonuje bez zarzutu. Zamawialem tam juz i robia bardzo solidne wrazenie. Na stronie internetowej mozna dokladnie wyszukac numer produktu, zaleznie od grubosci i konfekcjonowania. Sa tam takze dostepne katalogi w formacie pdf. Ale i tak proponuje w pierwszej kolejnosci zapytac o koszty wysylki do Polski. Poniewaz nalezy placic z gory, trzeba ich takze poprosic o wczesniejsze przyslanie poprzez e-mail rachunku z podaniem numeru konta badz zapytac o mozliwosc zaplaty katra kredytowa.
Jarek M
mr.jaro

Postprzez marciu » niedziela, 24 sierpnia 2008, 00:01

Nie pamiętam jak wygląda teraz ta sprawa i rzeba było by pokukać i zweryfikować fakt - może tu pomogą Warszawscy koledzy.

Ale jak szukałem kiedyś blaszki mosięznej 0.05mm, to zostałem z tym odesłany do Warszawskiego sklepu z metalami kolorowymi. Nomen omen na ulicy Żelaznej... Niestaty nie pamiętam więcej szczegółów kontaktowo-adresowych, bylo to już trochę czasu temu. Tak cienkiej blaszki nie znalazłem tam, więc kontakt zagubiony.
Ale dzwoniłem tam i nie było najmniejszych problemów z zakupem ilości detalicznych o dowolnej konfogóracji mosiądz, miedź, alu... (najcieńcza jaką wtedy mieli to mosiądz 0.2mm). Cen też już niestety nie pamietam, ale była to opłata od cieżaru i nie był to wygórowany koszt.

Drugim kontaktoem jaki dostałem to sklep firmowy przy hucie Babilon. Tam też można było zakupić w detalu. Niesety nie dzwoniłem tam i nie znalazłem kontatku. Podobno wymagany był zakup osobisty, gdyż nie prowadzili wysyłki. Ale też można bylo tam kupić w detalu dowolny asortyment. Zawsze można by poszukać kogoś z okolicy.

Trzeci znany mi kontakt to sklep dla elektroników www.cyfronika.pl. Tam zamawiałem taśmę miedzianą. 0.05, 0,1 i 0,2mm.
Nestety nie było to najtańsze źródło i jakość blaszki była dość mierna (trochę pognieciona i pozałamywana - u mnie to bardzo nieporządany efekt przy fototrawieniu), ale do zywkłych zastosowań cięto/giętych jest OK.
http://www.cyfronika.com.pl/blachy_katowniki.htm - tu jest link do katalogu. zamówić można nawet 10cm.

Poza tymi kontaktami. Znalazłem kiedyś bardzo uczynnego gościa przez google. Człowiek zajmował się sztukatorstwem i wyrobem witraży (adres znaleziony przy poszukiwaniach miejsca zakupu blaszki). Gdy zadałem pytanie o żródło zaopatrzenia w blaszkę. Zaoferował pomoc w zakupie tam gdzie się zaopatruje. Dzięki temu mam zapasik blaszki od dość dawna do dziś.
Zakup również był na kg za niewygorowaną cenę.
Niech temu Człowiekowi się szczęsci i powodzi za dobre serce :)

Tak więc ipolecam rozglądnąć się za jakimiś adresami zakładów sztukatorskich i popytać o jakieś zródło zakupów.

To tyle z wedle mojej wiedzy, ile pamiętałem i wiedzałem tyle przekazałem :)

Pisownia !!! kolejny post z błędami zaowocuje ostrzeżeniem.
Xenomorph
marciu

Postprzez piotr dmitruk » niedziela, 24 sierpnia 2008, 07:26

Huta chyba Baildon, nie Babilon?
Pozdrawiam
Piotrek
MOJE PORTFOLIO ARCHIWUM X- W moich galeriach wskazana jest rozsądna krytyka modeli.
piotr dmitruk

Mistrz Osobliwości

Postprzez draz » niedziela, 24 sierpnia 2008, 09:07

piotr dmitruk napisał(a):Huta chyba Baildon, nie Babilon?

Dokładnie.
Bartosz Obara
Obrazek
draz

Ojciec chrzestny

Postprzez skoto » niedziela, 24 sierpnia 2008, 21:54

Jeżeli to faktycznie chodzi o Hutę Baildon, to jeszcze przed wakacjami mieli sklep firmowy w centrum Katowic. Jutro kończy mi się urlop i wracam do roboty, i akurat po drodze będę mijał to miejsce. Jak starczy czasu to mogę sprawdzić co i jak.
PZDR
Tomek
Pozdrawiam Tomek
skoto

Postprzez Timi » niedziela, 24 sierpnia 2008, 22:06

A w którym miejscu??
pozdrawiam
Tomasz Modłasiak
(a) Bułki (i tak) nie pikają!!

http://timimodelfactory.blogspot.com/
Timi

Postprzez skoto » niedziela, 24 sierpnia 2008, 22:16

Praktycznie na skrzyżowaniu Mikołowskiej i Kopernika, rzut beretem od Pałacu Młodzieży. Patrząc od dołu (lub od dworca PKP) po lewej stronie, zaraz obok sklepu z artykułami kreślarskimi (kiedyś Skala). Jutro zobaczę czy to jeszcze istnieje a jak starczy czasu i miejsca do parkowania to może nawet asortyment wybadam. Kiedyś na szybach pisali głównie o spawalnictwie...ale może z racji małych rozmiarów owych blaszek zapomnieli dodać? :D
Pozdrawiam Tomek
skoto

Następna strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje