Solo napisał(a):Brakuje mi pomysłów jak przygotwać plastelinę, w jakiej postaci ją nakładać na model, jak kształtować pożądane kształty maskowania itp.
Najpierw musisz ją dobrze wymieszać. Mieszaj mieszaj aż będzie miekka i fajna. Potem formuj wałeczki rolując na blacie, mogą być nawet i długie, ważne, że jednakowej długości. Robiłeś kiedyś kopytka? To tu robisz to samo, tylko nie tniesz w kawałki.
Potem układasz wałeczki tak, żeby ich nie pozgniatać, mają być równe. To, czego nei chcesz zamalować zaklej jakimś papierem (najlepiej kup taki do drukarek, od razu ze 2 pudła bo się przyda) czy taśmą Tamiya, maskolem czy cokolwiek Ci tam w sklepie jeszcze sprzedali a ja nie wiem że nawet istnieje.
Potem malujesz prostopadle do powierzchni manewrując modelem, nie aerografem bo rozlejesz farbę na model i wtedy będzie problem. Jak masz model zamocowany do podstawki a tą do biurka musisz popytać o hydrauliczny system obracania blatu biurka, są takie ale nikt z nas tego nie używa.
W każdym razie ważne, żeby zachować zawsze to 90 stopni do malowanej powierzchni i bardzo delikatny strumień farby.
Na początku jest ciężko, potem wyczujesz i będzie się samo malowało. Maluje się samo, więc można o coś znów zapytać.
Powodzenia!