Kotecek - Tiger I 1331 - Revell 1/72

Właśnie skończyłeś model w 'małej' skali, chciałbyś go zaprezentować - poddaj go tutaj surowej krytyce Użytkowników.

Moderator: xenomorph

Kotecek - Tiger I 1331 - Revell 1/72

Postprzez ams » piątek, 15 lutego 2013, 14:28

Witam szanownych forumowiczów.
Przedstawiam Tygryska Wittmannowego 1331 z operacji Zitadelle.
Model z Revella jaki jest to każdy wie. Dodane blaszki troche z Parta i troche z Voyager.
Własne przeróbki to zupełnie nowy kuferek na wieży. Malowany Gunze i Vallejo + pigmenty Mig.

Pozdrawiam i zapraszam do oglądania.

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Obrazek
ams

Reklama

modele polskich samolotów

Re: Kotecek - Tiger I 1331 - Revell 1/72

Postprzez parada39 » sobota, 16 lutego 2013, 22:54

Bardzo fajny ;o) . Figurki jakiej firmy?
parada39

Postprzez Georg01 » niedziela, 17 lutego 2013, 12:34

Wykonanie bardzo mi się podoba. Swietnie się ogląda, bardzo realistyczne i ładnie dobrane kolorki.

Merytorycznie : 1331 Wittmanna najprawdopodobniej był Tigerem z nowej dostawy do LSSAH z maja 1943. Cały 3 pluton dostał nowe Tigery, 1 i 2 jeździł na starych. Różnica na pierwszy rzut oka : nowe miały zapasowe gąsienice na bokach wieży i numer 1331 był przesunięty do przodu (tak jak na zdjęciach np. 1334). Twój Tiger to właśnie "stary", z dostaw ze stycznia/lutego 1943. Zasobnik wieżowy ma kształty z Das Reich a nie z LSSAH. Charakterystyczne wycięcia, szczególnie to okrągłe z prawej strony były robione tylko w Das Reich. W LSSAH po prostu odsunęli zasobnik od wieży na tych pasach blachy bo nie pasował do włazów.

Tak czy siak bardzo ładne wykonanie całości no i mój ulubiony temat Kursk 1943 którym się pasjonuję już ze 20 lat.
Georg01

Postprzez ams » niedziela, 17 lutego 2013, 17:28

Cieszę się, że się podoba. Dziękuje za uznanie.

parada39 napisał(a):Figurki jakiej firmy?

Figurki od "Cesar'a" - całkiem fajne i nie za drogie - polecam.

Georg01 napisał(a):Merytorycznie : 1331 Wittmanna najprawdopodobniej był Tigerem z nowej dostawy do LSSAH ...

Niestety, nie udało mi się odnaleźć choćby najdrobniejszego fragmentu fotki w/w wozu. Więc model to raczej sfera fantazji i pobożnych życzeń :D, jednak na dziesięć odnalezionych wizerunków tego egzemplarza dziewięć przedstawia starszą serię produkcyjną czyli bez ogniw na wierzy i właśnie z takim sposobem zamocowania zasobnika. Może nowe wozy były uzupełnieniem dla przerzedzonych plutonów, a wóz 1331 był jednym z tych co ocalał...

Obrazek
Obrazek
Pozdrawiam
ams

Postprzez Georg01 » niedziela, 17 lutego 2013, 20:45

Zdjęcie 1331 jak do tej pory nie zostało odnalezione i nie wiadomo czy w ogóle jakiekolwiek istnieje. Wiadomo, że LSSAH dostał 5 nowych wozów przed Kurskiem i wszystkie znane ze zdjęć są tylko w 3 plutonie Wittmanna.
Natomiast zasobnik masz z całą pewnością z Das Reich a nie z LSSAH. Ładnie zrobiony - bardzo mało modelarzy zwraca uwagę na odmienność zasobników w kompaniach Tygrysów SS pod Kurskiem.
Na osłodę dodam, że w 1331 Wittmann praktycznie nie walczył. Czołg zepsuł się pierwszego dnia pod Kurskiem i Wittmann przesiadł się do innych wozów. Tak przynajmniej pamiętam z książki Schneidera.
Georg01

Postprzez Jaho63 » niedziela, 17 lutego 2013, 20:50

Model się podoba. Skala na plus. Możesz zdradzić pochodzenie tego zasobnika? Własne wykonanie? Jakaś żywica?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Bathin » niedziela, 17 lutego 2013, 21:26

Georg01 niezła wiedza, ale nie zauważyłeś babola mad babolami - gąsienice ;o)
Bathin

Postprzez ams » niedziela, 17 lutego 2013, 21:41

Jaho63 napisał(a):Możesz zdradzić pochodzenie tego zasobnika?

Własnemi łapkami zrobiony. :)

Bathin napisał(a):... nie zauważyłeś babola mad babolami - gąsienice

Niestety to nie skala 1/35, gdzie jest 5 producentów gąsek i można dobrać prawidłowe :mrgreen: . Revell dostarczył takie i takie użyłem - musi wystarczyć.
ams

Postprzez Jaho63 » niedziela, 17 lutego 2013, 21:59

ams napisał(a):
Jaho63 napisał(a):Możesz zdradzić pochodzenie tego zasobnika?

Własnemi łapkami zrobiony. :)

Wybacz, ale nie wiem czy robiłeś jakiś warsztat, a chętnie bym popatrzył jak robiłeś ten zasobnik. Możesz gdzieś skierować, albo tu wrzucić coś z warsztatu?
Można już połączyć nPWM ze SF. Wcale nie ma wielkiej różnicy!
Jaho63

Postprzez Panzer » poniedziałek, 18 lutego 2013, 09:02

Mnie się bardzo podoba malowanie kamuflażu. Tygrysy to nie moja bajka - nudzą mnie te wszystkie dywagacje na temat podcięcia jakiegoś tam zasobnika w którejś kompani, trzeciego dnia bitwy pod Kurskiem gdzieś w okolicy podwieczorku - więc nie zastanawiam się nad merytoryką. Natomiast model jest bardzo udany pod względem wizualnym. Efektowne, ale nie przesadzone brudzenie, a raczej kurzenie, które bardzo ładnie rozmyło kamuflaż i nadało takiej fajnej miękkości.
Pozdrawiam, Radek
Obrazek
Panzer

Animal Planet

Postprzez Bathin » poniedziałek, 18 lutego 2013, 11:59

Panzer napisał(a): Tygrysy to nie moja bajka - nudzą mnie te wszystkie dywagacje na temat podcięcia jakiegoś tam zasobnika w którejś kompani...

To nawet nie zabieraj się za Shermany ;o)
Gąsienice można było samemu poprawić, trochę pracy i chęci i byłoby good.
Źle wkleiłeś basztę dowódcy.
Czepiam się, bo... , rozumiesz 8-)
Ale ogólnie jak Panca napisał "model udany pod względem wizualnym.
Pzdr
Bathin

Postprzez ams » poniedziałek, 18 lutego 2013, 15:23

Jaho63 napisał(a):Wybacz, ale nie wiem czy robiłeś jakiś warsztat, a chętnie bym popatrzył jak robiłeś ten zasobnik. Możesz gdzieś skierować, albo tu wrzucić coś z warsztatu?

Niestety, nie robiłem warsztatu - a szkoda :oops: może udało by się uniknąć baboli... a tak, poprawki będą.
Z kuferkiem to prosto jest - do oryginalny zasobnika dokleiłem z boków kawałki plastiku (równolegle do siebie i do osi pojazdu - posługując sie rysunkiem widoku czołgu z góry), później wypełniłem powstałe wolne przestrzenie w kształcie klina jakie powstały kawałkami plastiku i szpachla na to.
Po wstępnym szlifie zebrałem pokrywy górne i zabrałem się za dopasowanie zasob. do wieży. Jak wstępnie dopasowałem to następnie podcięcia pod właz i obudowę szczeliny z drugiej strony zasobnika. Na koniec dociąłem dekielki na górę i imitacje zawiasów i zamków. I koniec. Myślę, że bez specjalnego warsztatu dasz sobię radę.

Bathin napisał(a):Gąsienice można było samemu poprawić, trochę pracy i chęci i byłoby good.

Jak pojąłem różnicę między nimi - to tak... do poprawki
Bathin napisał(a):Źle wkleiłeś basztę dowódcy.

Dobrze wkleiłem, tylko revell tą szczelinę co jest w osi pojazdu, czyli w kierunku celowania działa zrobił w tył, a nie w przód - a mi nie przyszło do głowy to sprawdzić i poprawić... - do poprawy.
Bathin napisał(a):Czepiam się, bo... , rozumiesz 8-)

Oj tam, oj tam, myślałem, że po to jest forum... inaczej to by się nazywało kółko wzajemnej adoracji.
Dziękuje za wszystkie uwagi.
ams

Postprzez MarJa » niedziela, 24 lutego 2013, 10:30

Bardzo dobre wrażenie. Gratuluję, Marcin
MarJa

Postprzez Vargien » środa, 8 maja 2013, 07:54

Bardzo fajny tygrysek :)
Pozdrawiam Adam :)
Zapraszam ==> https://www.facebook.com/model.fun
Vargien