Praca zawodowa mocno mnie absorbowała w tym tygodniu, ale starałem się działać, a oto efekty:
Po wykonaniu poprawek w malowaniu ściągnąłem maski.

Następnie zasłoniłem część paneli na modelu, te które w samolocie były "metalczane"

I pomalowałem te które były "drzewniane" (skrzydła i stateczniki poziome) do farby bazowej dodałem odrobinę czarnej dzięki czemu te panele wyszły trochę ciemniejsze

Po od maskowaniu, przylepiłem kali z MF zone, ułożyły się całkiem przyzwoicie jedyne zastrzeżenia mam do ich transparentności ( z tym sobie poradziłem przez malowanie na biało powierzchni pod kalki) oraz grubego nośnika z tym sobie jeszcze nie poradziłem, schodek na granicy kalki jest bardzo wyraźny
Ale trzeba przyznać że "Glut" od razu nabrał rasowego wyglądu

Kalki pokryłem grubą warstwą lakieru aby zlikwidować schodek, i tu ujawniła się kolejna ich wada, być może widoczna tylko w wypadku naklejenia ich na srebrnej powierzchni. Mianowicie film nośny wyraźnie się srebrzy gdy się na niego patrzy pod pewnymi kątami. Nie jest to efekt uwięzionego powierza pod kalkami, gdyż stosowałem wszelkie mi znane zabiegi które maja ustrzec przed takimi atrakcjami. W moim odczuciu efekt ten pojawia się z powodu załamania światła w nośniku kalki przez co wydaje się jakby farba pod spodem była jaśniejsza

Z tym problemem jeszcze sobie ie poradziłem po wyszlifowaniu lakieru pokryje to jeszcze raz lakierem i zobaczę co będzie dalej

Postanowiłem przyciemnić też kolor płótna na ogonowej części kadłuba i panelach pokrytych płótnem na usterzeniu. Aby było ciekawiej postanowiłem zastosować patent kolegi Arka Walerowicza z klubu IPMS Świdnica który zastosował go w swoim modelu Gamecoka. Patent ten polegał na pomalowaniu bazowym srebrnym powierzchni pokrytych płótnem w modelu i następnie przysłonięciu fragmentów pod którymi znajdują się usztywnienia (podłużnice, żebra, itp) za pomoca taśmy malarskiej ( Tamka, Aizu). Kolejnym krokiem będzie pomalowanie tych elementów transparentną farbką Smoke (Tamka), powinno to fajnie wydobyć i zaznaczyć elementy konstrukcji. Arkowi ta szuka udało się znakomicie, może i mnie też się uda

Ponieważ termin goni, Bytom tuż tuż, postanowiłem wziąć urlop z pracy od poniedziałku na dokończenie modela
CDN