Jaki aeograf na początek

Inkubator, tutaj rodzą się tematy godne przesunięcia do FAQ - prawd objawionych. Dyskutujemy na temat technik, narzędzi i chemii modelarskiej.

Re: Jaki aeograf na początek

Postprzez gracjan » poniedziałek, 18 lutego 2013, 15:52

Panowie,

Czy ktoś z Was sprowadzał aerograf ze sklepów internetowych typu hlj.com?
Jaka jest szansa, że towar może zostać oclony (i zakcyzowany ???)
Model, który mnie interesuję kosztuje ok. 130$.

z góry dzięki
gracjan

Reklama

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 18 lutego 2013, 16:36

Spróbuję przetłumaczyć post kolegi gracjana na jezyk bardziej zrozumiały.

Kochani koledzy , chcę zrobić w trąbę nasze kochane państwo i UE do której też należę. Liczę, że mi się uda bo paczka mała warta tylko 130 $ i może nie zwrócą na nią uwagi służby celne UE. W Polsce handlarzom nie dam zarobić , bo jestem od nich cwańszy i mam gites plan jak to zrobić , ale do końca nie wiem czy mi się uda, bo jakby trzeba było to cło zapłacić to plan wali w łeb. Pozdrawiam was ziomy , bo wierzę , że jesteście przynajmniej tak samo cwani jak ja.

Jak mi ktoś napisze, że jestem złośliwy to się z nim zgodzę :)
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez gracjan » poniedziałek, 18 lutego 2013, 16:56

merlin_PL napisał(a):Spróbuję przetłumaczyć post kolegi gracjana na jezyk bardziej zrozumiały.

Kochani koledzy , chcę zrobić w trąbę nasze kochane państwo i UE do której też należę. Liczę, że mi się uda bo paczka mała warta tylko 130 $ i może nie zwrócą na nią uwagi służby celne UE. W Polsce handlarzom nie dam zarobić , bo jestem od nich cwańszy i mam gites plan jak to zrobić , ale do końca nie wiem czy mi się uda, bo jakby trzeba było to cło zapłacić to plan wali w łeb. Pozdrawiam was ziomy , bo wierzę , że jesteście przynajmniej tak samo cwani jak ja.

Nie wiem, kto prosił o tłumaczenie mojego posta. Moim zdaniem jest zrozumiały dla wszystkich.
W jaki sposób polski handlarz zarabia na cle i akcyzie?
Jeśli nawet mi to oclą to i tak wyjdzie taniej niż zakup w PL -> polecam zgłębienie wiedzy na temat "wolnego rynku i konkurencji"

gracjan

Postprzez Grzegorz2107 » poniedziałek, 18 lutego 2013, 17:33

merlin_PL napisał(a):Spróbuję przetłumaczyć post kolegi gracjana na jezyk bardziej zrozumiały.

Idealizmem jest, a nie złośliwością oczekiwanie, że uczciwy obywatel nie skorzysta z takiej możliwości, którą mu daje brak dbałości w przestrzeganiu prawa przez urzędy do tego powołane.
Grzegorz2107

Postprzez Jiloo » poniedziałek, 18 lutego 2013, 18:38

Robiłem sporo zakupów na HLJ, głownie ze względu na to, że modele które kupuję nie są dostępne w Europie, a jak są to w horrendalnych cenach. Opłaty trafiłem tylko dwa razy - raz była to duża paczka o niedużej wartości (model), drugi raz malutka opaczka o większej wartości (aerograf). Jedno jest pewne – japończycy to uczciwy naród i nie zaniżą Ci wartości przesyłki na formularzu celnym. Takie myki to tylko na ebay albo HobbyEasy – oni zawsze wpsują wartość $5 i opis "sample plastic toys" ;o)

Więc, Gracjan, kupując Tamiya Spray-Work HG Trigger-Type (zgadłem? ;o) ) licz się z tym, że zapłacisz VAT na granicy. Ale patrząc z drugiej strony, też kupowałem jeden aerograf na HLJ i mimo opłat na granicy wyszło dużo taniej niż u naszego dystrybutora. Gunze Procon Boy WA Platinium ver. 2 (model PS-289) - 260 pln (kupowałem w promocji, teraz stoi 360 pln), przesyłka 30 pln, opłaty na granicy około 70 pln, łącznie 360 pln (bez promocji wyszłoby około 460). Cena na polskiej stronie Gunze – 650 pln za starą wycofaną już z produkcji wersję WA Platinium (model PS-269).
| keep-disco-evil |
Jiloo

Postprzez merlin_PL » poniedziałek, 18 lutego 2013, 19:06

gracjan napisał(a):

Nie wiem, kto prosił o tłumaczenie mojego posta. Moim zdaniem jest zrozumiały dla wszystkich.
W jaki sposób polski handlarz zarabia na cle i akcyzie?
Jeśli nawet mi to oclą to i tak wyjdzie taniej niż zakup w PL -> polecam zgłębienie wiedzy na temat "wolnego rynku i konkurencji"

Polski handlarz nie zarabia na cle i akcyzie . Ale musi ją zapłacić jak legalnie sprowadza towar. Do tego cło chroni obszar celny przed konkurencją ze strony obcych , coby bardziej swój zarobił , a nie obcy . A z pieniędzy z podatków ( w tym akcyzy ) utrzymuje się wojsko , policję , wymiar sprawiedliwości, służbę zdrowia. Wiem idealista jestem.
Skoro wychodzi Ci , że z cłem i tak Ci wyjdzie taniej to po co pytanie . Skoro opłaca Ci się. Ok Kupuj. inną sprawa jest , ze nie zawsze to co chcesz w Polsce kupisz.
Tym razem bez złośliwości :D

Tak na marginesie napisz co chcesz w końcu kupić.
Robią się różne rzeczy
merlin_PL

Postprzez gracjan » wtorek, 19 lutego 2013, 09:33

Jiloo,

Dziękuję za odpowiedź na moje pytanie bez wywodów o etyce i robieniu ze mnie cwaniaka. Trafiłeś z HG-Triggerem. Rozpatruję jeszcze model Iwaty w podobnej cenie, ale to ewentualnie wyśle Ci info na priva.
gracjan

Poprzednia strona

Powrót do Modelarstwo redukcyjne - dyskusje