Zanim zacznę nowy wątek przedstawię się ;) mam na imię Bartek, 29 lat, na co dzień śmigam autobusami w Anglii a po pracy miłośnik turystyki, historii i modelarstwa tyle na początek wam wystarczy
To mój pierwszy wątek oraz post jednocześnie. Zarejestrowałem się kilka dni temu a ogólnie śledzę to forum od dłuższego czasu a dokładnie czasu w którym postanowiłem wrócić do modelarstwa pasji z której nigdy nie wyrosnę
Model od którego pragnę zacząć to Panter Ausf. A firmy Tamiya
Z góry pragnę zaznaczyć, że poziom mojego modelowania i składania to LEVEL 1
Założyłem wątek mimo tego, że najpierw chciałem złożyć a potem pokazać i oddać go ocenie krytyki lecz pomyślałem, że jak
już mam coś złożyć "w miarę sensownie" zasięgnę u was kilku porad i wskazówek.
W czym rzecz .... model częściowo jest złożony zaraz wyjaśnię wszystko na zdjęciach i opisze.
Czego oczekuję od was drodzy koledzy to kilku podpowiedzi sugestii i rad na przyszłość.
Więc tak mój level modelowania to 1 więc podczas składania modelu nie będę używać dodatków w postaci zimmeritu, szpachli czy ręcznie robionych filtrów lub innych przeróbek. Pragnę go złożyć i bardzo ładnie pomalować na tyle ile potrafię z waszą małą pomocą. Np. z czego mogę zrobić antenę lub na jaki kolor pomalować takie elementy jak łyżka łopaty .. czarna ? a może metalizerem ? Poniżej przedstawię zdjęcie palety farb które mam. Możecie od razu napisać w jakie jeszcze podstawowe kolory powinienem się zaopatrzyć. Może macie swoje schematy klejenia i malowania pojazdów pancernych i coś doradzicie.
Mam jeszcze sporo pytań, ale to z biegiem czasu teraz pokaże wam jak to wygląda na zdjęciach i co można z tego wyskrobać.
Oto model mojej Panterki

Zestaw farb, które posiadam z tyłu widać podkład w spreju firmy Revell oraz humbrol "sand" farba akrylowa w również w spreju

Do rozcieńczania farb zakupiłem thinner x-20a firmy tamyia

tutaj widać wszystkie 3 elementy nie sklejone od razu napisze, że zdarzyłem złożyć wannę, wieże i korpus góry. Wszystkie 3 części są pomalowane podkładem revell'a (nie mam wiedzy w podkładach, ale jak dla mnie [level 1] wygląda to zacnie) oraz wanna jak i wieża została już pomalowana akrylową farbą w spreju humbrola "sand 63". Co ciekawe po wyschnięciu i obejrzeniu elementów z bliska byłem pod wrażeniem jak ładnie ta farba pokryła i utworzyła imitację rzeczywistej farby pokaże wam to dokładnie na kolejnych zdjęciach

Tutaj możecie dokładnie zobaczyć i ocenić to o czym pisałem wyżej "imitacja rzeczywistej farby" powiem tak mnie się bardzo podoba

Korpus górny jest póki co pomalowany tylko podkładem tutaj może napiszecie kilka sugestii typu "zanim zrobisz to pamiętaj aby ....."

W wyborze kamuflażu pomogą mi oto te dwie książki, które posiadam

No to tyle na teraz i co o tym sądzicie drodzy koledzy modelarze ??
Pozdrawiam Bartek